Yağmur yağmayınca Karaman'da Arpa ve Buğdaylar strese girdi

TAKİP ET

Son yılların en kurak Nisan ayının yaşandığı Karaman'da beklenen yağmurların yağmamasıyla birlikte tarlalara ekilen buğday ve arpa bitkileri kuvvetli rüzgârla da birlikte strese girdi.

Rüzgâr nedeniyle topraktaki nem oranı da iyice düşerken buğday ve arpaların sararmaya başladığı görüldü.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, ekili arazilerde yaptığı incelemede, kıraç buğday ve arpaların su yönünden sıkıntıya girdiğini ve bölgede acil yağışa ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, “Şiddetli lodos yağış bırakmayıp, birde olan nemi de uçurunca bitkiler iyice strese girmeye başladı. Maalesef kıraç alanlarda bitki çıkışı ve gelişimi yönünden iyi başlayan sezon kötü bitecek gibi duruyor. Her geçen gün durum daha da kötüye gidiyor. Önümüzdeki günlerde yağış gözükmüyor. Nisan ayının sonuna geldik ciddi bir kuraklık ile karşı karşıyayız Rabbim çiftçimize zor zamanlar yaşatmasın İnşallah” dedi.

Bayram, yağmurun yağmaması nedeniyle buğday ve arpa ile baharlık ekimlerin su stresine girdiğini belirterek, “Bugünlerde Karaman çiftçimiz yoğun yağmur bekliyor. Buğday, arpa ve baharlık ekimler gibi ürünlerdeki su stresi toplumdaki stresi geçti, kıraç araziler riske girdi. Gelecek yağmurlar verim için çok kritik. Sıcaklık faktörü etkisi ile hububat hasadı 15-20 gün erkene kayabilir. Bu yıl çiftçimiz için piyasa şartları çok hassas olacak. Artan girdi maliyetler, su ve iklim riskleri, fiyat ve kar makasındaki daralmalar çiftçiliğin sürdürülebilirliği için çok önemli, çiftçimiz arayış içinde. Ürünler arası geçiş arttı” diye konuştu.