YAĞIŞLARDAN BARAJLAR DA NASİBİNİ ALIYOR

TAKİP ET

Bu Yıl Yağışlar Geçen Yıla Göre Yüzde 43,5 Arttı

Bu Yıl Yağışlar Geçen Yıla Göre Yüzde 43,5 Arttı
Türkiye mevsim normalleri üzerinde yağış alırken, içmesuyu maksatla kullanılan barajlar da bu yağışlardan bolca nasibini aldı.
Geçen yıl Haziran ayında barajlarının doluluk oranı yüzde 25 olan İstanbul’un, bu yıl Haziran ayında yüzde 88 doluluk oranı bulunuyor. Aynı şekilde yoğun bir yağış alan Ankara’nın mevcut barajlarında son bir ayda 30 milyon metreküp su birikti.
Bu Yıl Yağışlar Geçen Yıla Göre Yüzde 43,5 Arttı
Son dönemde ülkemize düşen yağışlardan barajlar da nasibini aldı. Türkiye’de, 01 Ekim 2014-22 Mayıs 2015 tarihleri arasında kümülatif yağışlar ortalamasında uzun yıllar ortalamalarına göre yüzde 12’lik artış meydana geldi. Bu artış 2014 yılı ile kıyaslandığında yüzde 43,5 seviyesine karşılık geliyor.
Bol yağışın görüldüğü 2015’te 4 büyük şehrimiz olan Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa’nın içme, kullanma ve sanayi suyu temini maksatlı barajların da geçtiğimiz yıla göre yüzde 30 oranında daha fazla su bulunuyor.
Ankara Barajlarında Son Bir Ayda 30 Milyon Metreküp Su Birikti
Özellikle Ankara’nın iklimi düşünüldüğünde Haziran ayı itibarıyla başkentin çok fazla yağış aldığının altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu yağışlar sonucunda Ankara’da bulunan içme suyu maksatlı barajlarımızda 22.06.2015 tarihi itibariyle doluluk oranı yüzde 40 seviyesine ulaştı. Ankara’da ki barajların kapasitesi düşünüldüğünde gerçekten bu rakamın oldukça yüksek olduğu görülebilir. Geçtiğimiz yıl bu oran yüzde 27 mertebesindeydi. Son bir ay içeresinde düşen yağışlar neticesinde Ankara’daki doluluk yüzde 2,3 oranında artış gösterirken barajlara 30 milyon metreküp su aktı” diye konuştu.
İstanbul Barajları Yüzde 88 Dolu
İstanbul’un da bu yağışlı yılda oldukça fazla yağış aldığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “İstanbul’da bulunan içme suyu maksatlı barajlarımızın ortalama doluluk oranı ise 22.06.2015 tarihi itibariyle yüzde 88 seviyesinde bulunuyor. 2014 yılının aynı ayında bu oran yüzde 25 civarında seyrediyordu. Yine aynı tarih itibariyle İzmir’e içme suyu temin eden barajlarımızda yüzde 90, Bursa ilimizde ise yüzde 93 oranında doluluk oranı mevcut bulunuyor” ifadelerini kullandı.
Enerji ve Sulama Maksatlı Barajlarda Doluluk Oranları İyi Durumda
Enerji ve sulama maksatlı barajlarda da doluluk seviyelerinin iyi durumda olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu “22.06.2015 tarihi itibariyle işletmede olan 99 adet enerji maksatlı barajımızda doluluk oranı yüzde 77,4, işletmede olan 218 adet sulama maksatlı barajımızda ise doluluk oranı yüzde 75,4 seviyesinde bulunuyor” dedi.