Y. EVCEN: "İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İFLASLAR ARDI ARDINA GELECEK"

TAKİP ET

Karaman 2018 yılı Nisan ayı itibariyle bir önceki yılın aynı ayına göre diğer satış türleri sonucunda el değiştiren konut sayısı yüzde 27,5 oranında azaldı.

Geçen yıl Nisan ayında toplam 330 konut satışı yapılırken bu yılki Nisan ayı verilerine göre 235 konut satışı gerçekleşti.
Karaman’daki konut satışındaki talebin neden az olduğunu gazetemize verdiği açıklamada belirten Evcen İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Evcen, konut satışlarının sadece Karaman’da değil Türkiye genelinde düştüğünü söyledi.
Türkiye’nin son 15 yılda ekonomisini inşaat ve otomotiv sektörü üzerine kurduğunu belirten Evcen, “Üretimini olmadığı bir ekonomi düzeni hakimken vatandaşlar krediyle ev ve araba sahibi oldu. Şu anda da talep olmamasına rağmen arzda sürekli artış yaşanması İnşaat sektörünü şişirdi. Konut satışı yapamayan ve gücü tükenen inşaat firmaları iflaslarını vermeye başladı. Sektördeki şişme bu şekilde devam ederse ki edeceğe de benziyor, güçsüz firmalara ardı ardına iflasını vermeye başlayacak” dedi.
“HÜKÜMET BU OYUNU BOZAMADI”
“Şuanda Türkiye’de fazladan 3 milyon daire var. Bunun 1 buçuk milyonu İstanbul’da diğer yarısı da Anadolu’da” diyen Evcen, “Ülke olarak bütün paramızı inşaat sektörüne yatırdık. Bunu da dış güçlerin bizi yönlendirmesi sonucunda yaptık. Ucuz krediler verdiler, üretmeyen bir ekonomiye alıştırdılar. Mesela bundan yaklaşık 20 yıl önce gıda alanında kendi kendine yetebilen bir ülkeydik. Şuanda dışarıya bağımlı hale geldik. Bu da Türkiye’yi yok ediyor. Hükümet de dış güçlerin bu oyununu bozamadı” şeklinde konuştu.
“SEKTÖR RANTA DÖNÜŞTÜ REKABET ARTTI”
Son yıllarda herkesin müteahhit olduğuna dikkat çeken Evcen, bazı eleştirilerde bulundu: “Devlet, vatandaşların ev sahibi olabilmesi için bankaların konut kredisini cazip hale getirdi. Hal böyle olunca inşaat sektörü ranta dönüştü ve sektör içinde rekabet arttı. Ev almak için bankaların kapısını çalan vatandaş, beraberinde inşaat sektörünün harekete geçmesine sebep oldu. Hızla dikilen konut sayıları artarken, elinde sermaye tutanlarında hızla inşaat sektörüne girmesine neden oldu.”
“BANKLARIN İÇİ BOŞALMIŞ”
İnşaat sektörünü çok zor günlerin beklediğinin altını çizen Evcen, “Hem vatandaşa kredi vermekten, bankaların içi boşalmış hem de ev alacak olan evini almış. Piyasa şişmiş konut satışındaki azalma ilerleyen süreçte etkisini artırarak devam edecektir.  Ülkede üretim bitme noktasına gelmiş. Millet hazıra alıştırılmış. Bu durumun bir an önce düzelmesi, değişmesi gerekir.” ifadelerine yer verdi.