Verem Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır

TAKİP ET

3-9 Ocak tarihleri arası 74. Verem Eğitim ve Propaganda haftası nedeniyle Karaman İl Sağlık Müdürlüğü verem hastalığı konusunda halkı bilgilendirdi.

İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Verem hastalığı halen dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2019 yılında; 10 milyon yeni verem hastası ortaya çıkmış, 1,4 milyon kişi verem hastalığından hayatını kaybetmiştir. Ülkemizde 2019 yılında Verem Savaşı Dispanserlerine kayıtlı toplam hasta sayısı 11,401’dir. Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre, dünya genelinde 2000-2009 yılları arasında Tüberküloz tanı ve tedavisi ile 63 milyon hayat kurtarılmıştır.

VEREM HASTALIĞI SOLUNUM YOLUYLA BULAŞAN BİR HASTALIKTIR

Verem hastasının öksürmesi sonucu ortama yaydığı mikrobun sağlıklı kişi tarafından solunması ile bulaşan hastalık, ortak eşyalardan geçmez. Tedavisi başlanan hastanın 15 gün sonra bulaşıcılığı biter. Irsi (kalıtsal) bir hastalık değildir. Hastalığın belirtileri; tedavilere yanıt vermeyen uzamış öksürük, balgam çıkarma, kan tükürme, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybıdır. Hastalığın tanısı balgam incelemesinde mikrobun görülmesi ile konur.

VEREM TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR

Yeterli ve düzenli tedavi ile günümüzde verem hastalığının tedavisi %95-99 oranında şifa ile sonuçlanmaktadır. Verem hastalığının tedavisi ayaktan Verem Savaşı Dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tedavi 6-9 ay sürer. Hastanın ilaçlarını düzenli gözetim altında her gün alması şarttır. İlaçlar düzenli kullanılmadığında ilaçlara karşı direnç gelişir ve tedavi zorlaşır.

VEREM HASTALIĞININ TEDAVİSİ ÜCRETSİZDİR

Verem hastalığından korunmanın en etkin yolu hastanın erken tespiti ve tedavinin başlanmasıdır. Verem aşısı bebeği ağır seyredebilecek hastalıktan korur" dendi.