Vekil Ünver: "Kimse çiftçimizi kandırmaya çalışmasın"

TAKİP ET

CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünven, '. Aslında yapılmayan indirim, yapılmış gibi bir algı oluşturulmak suretiyle yine çiftçimiz kandırılmaya çalışılmaktadır' dedi

CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, Bakanlar Kurlu tarafından alınan karar ile özellikle Güneydoğu İllerindeki 6 İlde Tarımsal Sulamada kullanılan elektriğin de destekleme kapsamına alınması ile ilgili olduğunu, 14 Mart 2019’da yayımlanan Elektrik Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul Ve Esasların 5. maddesinin 3. fıkrasında değişiklik yapılmasına dair karar; Tarımsal Sulamada Kullanılan Elektrikte İndirim Yapmamaktadır. Sadece, Tarımsal Faaliyet Alanına Hayvancılık ve Seracılık İşletmelerini de dahil etmekte olduğunu belirterek, bu konuda özellikle çiftçilerin yanlış bilgilendirildiğini ve buna da Ziraat Odaları’nın alet edildiğini belirterek, destekleme ile ilgili şu açıklamayı yaptı; 

“Gerçek Şudur ki; Tarım ve Orman Bakanlığı ile Cumhurbaşkanı ve Hükumeti Karaman, Konya ve Tüm Orta Anadolu çiftçisinin sulamada kullandığı elektrikten kaynaklanan maliyet sıkıntısına kayıtsız davranmaktadır.

Karaman, Konya ve Orta Anadolu çiftçisinin zaruret nedeniyle sulamada yer altı suyunu kullanmasından dolayı en büyük maliyet girdilerinden birini elektrik tüketim bedeli oluşturmaktadır. Çiftçimizin bu sıkıntısını görmezden gelenler, 30 Mayıs 2018'de aldıkları 2018/11844 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Şırnak Ve Batman İllerinde Tarımsal Sulamada Kullanılan Elektrik Tüketim Bedelini Desteklemektedirler. (Resmi Gazete'de yayımlanmayan bu karara göre desteklenen iller, Tarım Bakanlığı'nın ekte muhataplarının ismini gizleyerek sunmuş olduğum yazısı içeriğinde yer almaktadır)

Bu karara göre 01 Ocak 2018 tarihinden itibaren Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Şırnak ve Batman illerinde tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketim bedelinin ilk yıl % 65'i, ikinci yıl % 55'i, üçüncü yıl % 45'i, dördüncü yıl % 35' i, beşinci yıl % 25'i oranında Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinden desteklenecektir. Bu desteklemenin şimdilik 5 yıl süreceği öngörülmüştür.

Önceki gün (14 Mart 2019) yayımlanan Elektrik Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul Ve Esasların 5. maddesinin 3. fıkrasında değişiklik yapılmasına dair karar; Tarımsal Sulamada Kullanılan Elektrikte İndirim Yapmamaktadır. Sadece, Tarımsal Faaliyet Alanına Hayvancılık ve Seracılık İşletmelerini de dahil etmektedir.

Elbette bu da bir adımdır. Ancak bu adımı, tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedelinde indirim yapıldı diye lanse etmek gerçekle bağdaşmamaktadır. Zira tarımsal elektrik tarifesinde değişiklik yapıldığına dair bir bilgi kamuoyuna yansımış değildir. Hal böyle olunca, tarife aynı tarifedir. İndirim yapıldığı iddiasında olanlar, önceki ve sonraki tüketim bedelini de açıklamalıdırlar.

Bunca yıldır çiftçimizi görmezden gelen AKP, seçimde çiftçimizden göreceği tepkiyi hafifletmek için algı oyunu yapmaktadır. Aslında yapılmayan indirim, yapılmış gibi bir algı oluşturulmak suretiyle yine çiftçimiz kandırılmaya çalışılmaktadır. Zannederim, “Seçime kısa bir süre kaldı, ben oyları alayım da indirim yapmadığım anlaşıldığında zaten iş işten geçmiş olur” diye düşünülmektedir.

Çiftçilerimize karşı sorumlu olan herkes, yıllardır sürdürülen bu algı oyununa alet olmaktan, bir parçası olmaktan vazgeçmelidir. Özellikle meslek örgütleri ve Ziraat Odaları, çiftçinin temsilcisi olmalıdırlar. İktidarın borazanlığını yapmak ve algı yaratma aygıtı konumunda olmak, Ziraat Odalarının ve çiftçi örgütlerinin görevi değildir.”