VATAN PARTİSİNDEN AÇIKLAMA

TAKİP ET

VATAN PARTİSİ İL SEKRETERİ DENİZ; 'BUGÜNKÜ KÜRT SORUNU BİR ABD STRATEJİSİNİN ÜRÜNÜ'

Kürtlerin Kurtuluş Savaşı'na yönelik katkılarını ele alan Vatan Partisi Karaman İl sekreteri Erol Deniz, Kürtlerin, 1919–22 yılları arasında Kemalistler önderliğinde emperyalizme karşı verilen savaşta Türklerle birlikte mücadele yürüttüğünün altını çizdi. Deniz bu bağlamda, Kemalist Türk milliyetçiliğinin anti-emperyalist bir karaktere sahip olduğunu vurguladı.

İmparatorluğun çöküşüne ve Mustafa Kemal'in önderlik ettiği hareketin inisiyatifi ele alma sürecine de değinen Deniz , “Osmanlıcılık fikri ve halifelik makamı o dönemde, imparatorluğun Türk, Kürt ve Arapunsurlarını korumak için yeterli değildi aksine, söz konusu düşünce ve kurumların zayıflığı, ‘Batı emperyalizminin bölgedeki gücünü pekiştirmesine’ katkıda bulundu” dedi.
Deniz ayrıca, “Balkanlar ve Arap coğrafyasında örgütlenen milliyetçi hareketlerin emperyalist güçlere destek sunduğu bir ortamda, anti-emperyalist Kemalist milliyetçilik çürümüş Osmanlı rejimine son darbeyi vurdu,” dedi.
PKK VE SİYASAL UZANTISI OLAN HDP, TÜRKİYE KÜRTLERİNİN VE KÜRT EMEKÇİLERİNİN ORTAK MÜCADELESİNE HİZMET ETMİYOR
Deniz, PKK'nın ortaya çıkışını hazırlayan süreci ve bugünkü uluslararası saflaşmadaki yerini tarif etti. Deniz, PKK’nın’radikal sosyalist' gelenek üzerinde hak iddia ettiğini fakat gerçeğin böyle olmadığını savundu. Deniz bu bağlamda “PKK'nın] Enternasyonalist bir tutum izlediğini, Kürt ve Türk işçi sınıfını sosyalizm ve demokrasi yolunda ortak bir mücadele zemininde birleştirmeye çalıştığını düşünebilirsiniz ki aslında durum böyle değildir” dedi.
BUGÜNKÜ KÜRT SORUNU BİR ABD STRATEJİSİNİN ÜRÜNÜ
Bugün ‘Kürt Sorunu’ şeklinde tarif edilen olgunun güncel bir Amerikan stratejisinin ürünü olduğunu vurgulayan Deniz, ABD'nin Kürtleri, İran, Irak ve Suriye devletlerini yıkmak için bir araç olarak kullandığını ifade etti.
Washington'ın sözde demokrasi anlayışının ‘insan hakları’ ve ‘toplulukların hakları’ meselelerine görünüşte yüksek önem verdiğini belirten DENİZ, Irak’taki Kürt bölgesinde faaliyet yürüten siyasi grupların sözde milliyetçiliklerinin antiemperyalizm içermediğini ifade etti. Deniz bu bağlamda, “Anti-emperyalizm Irak'ta ABD varlığına karşı savaşmayı gerektirir, kişisel kazançlar için onun bir parçası olmayı değil” dedi.
Deniz, bölgede antiemperyalist karaktere sahip bir direnişe ihtiyaç olduğunu fakat Kürt milliyetçiliğinin bugün böylesi bir karaktere sahip olmadığını, ayrıca söz konusu parti ve örgütlerin bölge halklarının ABD ve yerel müttefiklerine karşı birliğini inşa etmeye dair bir gereksinim taşımadıklarını da vurguladı.