VALİLİK ANIZ YANGILARINA KARŞI UYARDI

TAKİP ET

Ülkemizin birçok bölgesinde olduğu gibi İlimizde de özellikle Mayıs-Ekim ayları arasında meydana gelen anız yangınları, tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısını bozmakta, buna ilave olarak hava kirliliğine, özellikle karayolu kenarlarından trafik kazalarına sebebiyet vermekte, ormana yakın alanlarda da orman yangını tehlikesini tetiklemektedir.

Karaman Valiliğinden Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne anız yangınlarına ilişkin genel emir geldi. Müdürlüğe gelen emrin maddeleri ise şöyle oldu:

“2018 yılında İlimiz mülki hudutları dâhilinde; tarımsal üretimin sürdürülebilir, ekonomik, verimli ve çevreye zarar vermeyecek şekilde yapılması için anız yakılmasının önlenmesi konusunda yapılacak çalışmalar ve kontrol hizmetinin yürütülmesi ile ilgili usul ve esaslar aşağıda açıklanmıştır.

1-Ürün hasadı yapılacak tarlalarda ürün sahipleri, çevreye zarar vermemek ve yangın tehlikesi yaratmamak için gereken hassasiyeti göstereceklerdir.

2-Hasat sahipleri, hasat sonrasında hasat yapılan tarlanın etrafını pullukla sürerek tarla etrafında 5-10 metrelik bir emniyet şeridi oluşturacaklardır.

3- Biçerdöver sahipleri/kullanıcıları, tarla ve ürün durumu ile ilgili arazi yapısını dikkate alarak, anızın yakılmasına meydan vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yapacaklardır.

4- Biçerdöver sahipleri/kullanıcıları, hasat yapacak olan biçerdöverlerde yangın tüpü bulunduracaklardır.

5- Anız yakılmasının önlenmesinin daha etkin hale getirilmesi için diğer kamu kurum ve kuruluşları ile Ziraat Odası Başkanlıklarından yapılacak eğitici eleman talepleri İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce derhal yerine getirilecektir.

6- İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri, eğitim ve öğretim yılı içerisinde uygun dersler ile uygun program ve etkinliklerde anız yangınlarının her türlü zararlarının öğrencilere anlatılmasını sağlayacaktır.

7-İl/İlçe Müftülükleri, yangın mevsiminde Cuma vaazları/hutbeleri başta olmak üzere sair günlerde anız yangınları ile ilgili olarak vatandaşların bilgilendirilmesini sağlayacaktır.

8- Kontrol görevlileri, halkın ve Köy/Mahalle Muhtarlıklarının; anız yakma yasağı ve tarla temizlikleri konusunda dikkatli davranılması için uyarılar yapacaktır.

9- İkinci ürün ekilen yerlerde kontrollü anız yakılmasına izin verilmeyecektir.

10- Anız yakılması halinde meydana gelecek zararlar hakkında İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce eğitim çalışmaları yapılacak, anız yakılmasının yasaklanması işleminin Köy/Mahalle Muhtarlıklarınca ilan edilmesi sağlanacak ve yasaklara uymayanlar hakkında İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun ilgili maddeleri ve Orman İşletme Müdürlüklerince 6831 sayılı Orman Kanunu'nun ilgili cezai müeyyideleri uygulanacaktır”

 

ANIZ YANGILARI HUSUSUNDA KAMU KURUM VE KURULUŞLARINA ÖNEMLE GÖREVLER DÜŞÜYOR

Anız yangınlarına ilişkin Karaman Valiliğinden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne gelen “Genel Emir” de kamu kurum ve kuruluşlarının anız yangınlarını önlemesi noktasında üzerlerine düşün sorumluluklara da vurgu yapıldı.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Anız Yakılmasının Önlenmesi Konusundaki Sorumlulukları:

İL/İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ

-Çiftçi eğitimi ve yayım programlarında geniş bir şekilde anız yangınlarına yer verilecek, anız yakılmasının toprağa ve ekolojik dengeye verdiği zararlar hususunda çiftçileri bilgilendirecek, ayrıca hububat hasat mevsiminde anız yakmanın olumsuzluklarını anlatan el ilanı ve broşür dağıtılacak ve vatandaşları anız yakmamaları konusunda bilgilendireceklerdir.

-Yapılacak eğitim ve yayım çalışmalarında yerel yönetim imkânları ve sivil toplum örgütlerinin katkıları sağlanarak çevreye duyarlılık yaygınlaştırılacak, yapılan çalışmalara ilişkin uygulama raporları Mayıs-Ekim ayları itibariyle İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne gönderilecektir.

-Anız yakma fiilinden dolayı verilmesi gereken cezanın uygulanması konusunda ilgili birimlerle koordinasyon sağlanacaktır. Alınan önlem ve duyurulara rağmen anız yangınına sebep olanlar ve kendi arazilerinde gerekli güvenlik tedbirlerini almayanlar hakkında; yasal işlem yapılmak üzere tutulan tutanak ve yangına ilişkin tüm deliller İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne gönderilecektir.

BELEDİYE BAŞKANLIKLARI

Anız yakılmasının önlenmesine yönelik olarak yayımlanan Valilik İl Genel Emrini,  kendi ilan yöntemleri (özellikle belediye ilan panosuna asarak) ilgililere duyuracak, Karaman İli mülki sınırlarında çıkmış bir anız yangını için Mülki İdare Amirlerinin yada acil durumlarda, ilgili kolluğun talebi üzerine yangının söndürülmesi için itfaiye araçları başta olmak üzere ihtiyaç duyulan tüm ekip, ekipman, eleman, araç ve gereçleri ile yangına müdahale edeceklerdir.

İL JANDARMA KOMUTANLIĞI İLE İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ

Hasat öncesi, hasat sırası ve hasat sonrasında gerek genel asayiş devriyelerinde, gerekse bu hususta çıkartılacak devriyelerde konunun hassasiyetini göz önünde bulundurarak görev yapacaklar, ayrıca anız yangınına sebep olanlar hakkında yasal işlem yapılmak üzere gerekli evrakları tanzim ederek, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne gönderecektir.

ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜKLERİ/ŞEFLİKLERİ

6831 sayılı Orman Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda özellikle orman alanlarına yakın alanlarda anız yakılmaması hususunda orman köylüleri ikaz edilecek, uygun personel ve zaman bulunduğu sürece İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelinin sahada yapacağı eğitimlere katılacak, özellikle orman köylerinde çıkmış bir anız yangınının ormana sıçramaması için gereken tedbirleri alacak, mülki idare amirlerinin talimat veya ilgili birimlerin talepleri durumunda itfaiye araçları başta olmak üzere her türlü araç, ekip ve elemanları ile yangına müdahale edeceklerdir. Alınan önlem ve duyurulara rağmen, anız yangınının orman alanına 4 km. mesafede olması halinde Orman Kanunu'nun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır. Yasal işlem yapılmak üzere tutulan tutanak ve yangına ilişkin tüm deliller İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne gönderilecektir.

KARAYOLLARI ŞUBE ŞEFLİKLERİ

Yangın mevsiminde karayolları kenarları ile orta refüjün özellikle yangına sebep olacak otlar başta olmak üzere yanıcı her türlü materyali temizleyeceklerdir.

KÖY/MAHALLE MUHTARLIKLARI

Anız yakılmasının önlenmesine yönelik olarak yayımlanan bu Valilik Genel Emrinin köy ve mahallelerinde en etkin şekilde duyurulmasını sağlayacaklar ve bu Valilik Genel Emrindeki hususların köylerinde/mahallerinde uygulanması için gerekli çalışmayı yapacaklardır. Anız yangınlarına sebebiyet verenleri en kısa sürede belirleyerek, ivedilikle ilgili makamların bilgilendirilmesi sağlanacaktır.

İL ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ

-Hasat öncesinde, hasat sırasında ve sonrasında yangın duyuruları yapılarak, denetimler artırılacak, yangına sebep olanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Anız yangınlarının önlenmesine ilişkin, ilgili kurumlarla koordinasyon içinde çalışmalar yapılacaktır.

-Yasaklara uymayanlar hakkında ilgili kurumlarca 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır.

-Yapılan çalışmalara ilişkin uygulama raporları Aralık ayı itibariyle İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne gönderilecektir.

-2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20 nci maddesine dayanılarak Kanuna aykırılık halinde uygulanacak idari para cezaları, 15 Kasım 2014 tarih ve 29176 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 441 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenmiştir. Söz konusu Tebliğde "Bu Kanunun ek 1 inci maddesinin ( c ) bendine aykırı olarak anız yakanlara her dekar için 48,57 TL idari para cezası verilir" hükmü ile "Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır." açıklaması yer almaktadır.

Vali Fahri Meral’in göndermiş olduğu genel emirlerin sıralandığı açıklama şu sözlerle son buldu: “Yukarıda belirtilen hususların takibinde ilgili kişiler, kurum ve kuruluşların gereken tedbirleri almaları, özellikle ilgili kurum amirlerinin Valilik Genel Emrinin uygulanmasında bizzat sorumlu olduklarını bilerek, gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda, bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.”