ÜRETİCİLERE KORUYUCU MALZEME VERİLDİ

TAKİP ET

İYİ TARIM UYGULAMASI YAPAN ÜRETİCİLERE KORUYUCU MALZEME VERİLDİ

İlimizde İyi Tarım Uygulaması yapan üreticilerimize; bitki koruma ürünleri uygulamalarında kullanacakları koruyucu malzemeler (yüz maskesi,koruyucu gözlük,çizme) törenle verildi. 

Törene Tarım İl Müdürü Ahmet Haşim KESKİN, İl Müdür Yardımcısı Abdullah KAYA, Karaman Elma Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet YILDIZ, Şube Müdürleri, teknik personelimiz ve üreticilerimiz katıldılar.
Törende üreticilerimizin sağlığının çok önemli olduğunu vurgulayan İl Müdürü KESKİN, bitki koruma ürünlerini uygulayanların zirai ilaçları soluması veya teması ile belli bir süreç içersinde zarar görebileceklerini belirterek, biz sizlerin yaptığı işin çok önemli olduğunu biliyoruz ve sağlığınızı önemsiyoruz. Bu anlamda sizlerin bitki koruma ürünlerini kullanırken koruyucu malzemeler ile kendinizi koruyabilmeniz için proje bütçemiz imkanları içerisinde bu malzemeleri aldık. Sizler İyi Tarım Uygulaması yaparak zaten örnek bir üretim uygulaması sergilemiş oluyorsunuz, bu koruyucu malzemeleri kullanarak da yine diğer üreticilere örnek olacaksınız dedi.
İl Müdürü KESKİN konuşmasında: "Günümüzde toplum sağlığını tehdit eden gıda maddelerinin güvenliğine ilişkin sorunlar Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere tüm dünya ülkelerinde, uluslararası ticarete konu olan yaş meyve sebze ticaretinde ve tüketici talepleri doğrultusunda sertifikalı ürünlerin tercih edildiğini görüyoruz. Bunun sonucunda ise; çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile gıda güvenliğini sağlayan bir tarımsal üretim metodu olan 'İyi Tarım Uygulamaları' diye bir model ortaya çıkmıştır.  İyi tarım uygulamaları, çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile gıda güvenliğini sağlayan bir tarımsal üretim metodudur. Bu bağlamda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca, ülkemizde iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması için 2012 yılından itibaren  "İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi" uygulamaya konulmuştur. Proje 2012 yılında ilimizin de içinde olduğu 12 pilot ilde başlamış olup şu an 25 ilde uygulanmaktadır.  
İlimizde bu proje 2012 yılından itibaren Karaman Merkez Elma Üretici Birliği'nin oluşturduğu grup ile 'grup sertifikasyonu' şeklinde yürütülmektedir. Proje kapsamında grup üyelerine sertifikasyon hizmeti, proje tanıtım levhaları, iyi tarım uygulamaları talimat panosu, uyarı levhaları yaptırılmıştır. Bu yıl ise yine grup üyelerine uyarı-talimat panoları yaptırılmış, üreticilerin bitki koruma ürünlerini uygulamalarında kullanacakları koruyucu malzeme (yüz maskesi,koruyucu gözlük,çizme) alınmıştır. Ayrıca ilimizde kamuoyunda farkındalık oluşturmak ve proje tanıtımı yapmak amacıyla 21 Mayıs'da Aktekke Meydanında bir organizasyon düzenlenmiştir.
İlimizde 2015 yılında Karaman Merkez Elma Üretici Birliği bünyesinde oluşturulan 79 üreticimiz ile  grup sertifikasyonu yapılarak 5 bin 741 dekar alanda 7 bin 903 ton ürüne sertifika alınmıştır. Ayrıca ilimizde 18 üreticimiz elma, kiraz, armut, ayva, badem ürünlerinde bireysel olarak iyi tarım uygulaması yapmaktadır. İyi Tarım Uygulamaları yapan üreticilerimize dekara 50 TL destekleme ödemesi yapılmaktadır.  İlimizde 2008 yılında 3 işletme destek alırken bu sayı 2014 yılında 75 işletmeye ulaşmıştır" dedi.
İl Müdürünün konuşmasının ardından üreticilerimize bitki koruma ürünleri uygulamalarında kullanılmak üzere alınan koruyucu malzemelerin dağıtımı gerçekleştirilmiştir.