Ünver, "Esnafın Ocağı Tütmüyor"

TAKİP ET

CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, esnafın sesi oldu. Hem Kanun Teklifi vererek hem de TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak BAĞKUR’lu esnafın prim yükünden kurtarılmasını istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, önceki gün TBMM’de görüşülen ve kanunlaşan Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin maddeleri üzerinde CHP TBMM grubu adına söz aldı. Konuşmasında esnafın sorunlarına değinen Ünver; “Yapılması gereken esnafın BAĞ-KUR priminin devlet tarafından ödenmesidir ama kasa boş, bunu yapmayacağınızı ve yapamayacağınızı biliyoruz. Öyleyse bu konuda yapılması gereken şey, en azından, talep hâlinde sigortalılığı durdurmaya yönelik düzenleme yapılmasıdır.” dedi.

ESNAFIN OCAĞI TÜTMÜYOR

Koronavirüs salgını sebebiyle alınan önlemlerden en fazla etkilenen kesimin esnaf ve sanatkârlar olduğunu dile getiren ve berber, kuaför, kahvehane, kafe, düğün salonu, pastane, lokanta gibi pek çok iş yerinin kapatıldığını ifade eden Ünver, “Yokluğa mahkûm kalan esnaflarımız seslerini duyurmak istiyor. Berber ve kuaförler, ‘Makasım kesmiyor, ocağım tütmüyor, berber ve kuaförüne sahip çık Türkiye'm.’ diye feryat etmekte ama seslerini kimse duymamaktadır. Bu meslek gruplarıyla ilgili yaraya merhem olacak bir ekonomik tedbirin henüz alınmadığını dile getiren Ünver; “Bu gruba karşı hükumet tarafından kredi yolu gösterilmiştir.” diye konuştu.

ESNAFIN İŞİ YOK, GİDERİ ÇOK

Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmasında esnafın işinin bittiğini ama iş yeri giderlerinin işlemeye devam ettiğini ifade eden Ünver, TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifine de konu olan esnafın Bağ-Kur prim ödemelerinin ertelenmesi düzenlemesinin tek başına yetersiz olduğuna dikkat çekti. Ünver hem kanun teklifinde hem de mecliste görüşülen Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin maddeleri üzerine yaptığı konuşmasında esnafın sigortalılıklarının talep edilmesi halinde durdurulmasını istedi.

ERTELEME YETERLİ DEĞİLDİR

CHP Milletvekili Ünver sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Tüm giderlerin yanında esnafın üzerinde bir de BAĞ-KUR primi yükü vardır. Bununla ilgili olarak SGK Başkanlığınca Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 4/b maddesi yani BAĞ-KUR kapsamına giren sigortalılardan Vergi Usul Kanunu gereğince mücbir sebep kapsamına alınan faaliyet alanlarında ve bazı mükellefler açısından BAĞ-KUR primleri üç ay ertelenmiştir. Bu erteleme yeterli değildir.” Konuşmasının devamında iktidar milletvekillerine yönelerek; “Üç ay sonra esnaf ve sanatkârlarımız bu primleri nasıl ödeyeceklerdir? Zaten evini zor geçindiren esnafın gelirlerinin üç ay sonra 2'ye katlanacağı yönünde bir öngörünüz mü var? Esnafın BAĞ-KUR priminin ne kadar olduğunu biliyor musunuz?” sorularını sordu.

ÜST DÜZEYDE DESTEKLEME GEREKLİ

Meclis kürsüsünde BAĞ-KUR prim borcunu ödemekte zorlanan esnafın sorunlarına değinen ve primlerin ertelenmesi yerine talep halinde durdurulmasının daha yerinde bir uygulama olacağına değinen CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver: “Aylık geliri hatta cirosu 2-3 bin lira olan esnaf bu ertelenmiş borcu ve cari ayın primini yani bir ayda 2 primi nasıl ödeyecek? Mesela berberin müşterisi 2 kat fazla mı tıraş olacak? Oto tamircisine müşterisi arabasını 2 defa mı getirecek? Elbette olmayacak. Bu kanunun eksiklerinden birisi de BAĞ-KUR primiyle ilgili bir düzenlemeyi içermemiş olmasıdır. Bu salgından en çok etkilenen esnaf ve sanatkârların olabilecek en üst düzeyde desteklenmesi gerekir.” dedi.

ÜNVER KANUN TEKLİFİNİ ANLATTI

Ünver, TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifini, meclis kürsüsünden yaptığı konuşmasında şu sözlerle anlattı: “Bu konuda yapılması gereken şey, en azından talep hâlinde sigortalılığı durdurmaya yönelik düzenleme yapılmasıdır. Mücbir sebep kapsamında olanlar ve iş yerini kapatmış olanlar başta olmak üzere, 4/B kapsamında sigortalı olanların talep etmesi halinde, mart, nisan, mayıs ayları itibarıyla üç aylığına sigortalılığın durdurulabilmesi, bu sürenin uzatılması konusunda yürütmeye yetki verilmesi, eğer salgın biterse 1 Haziran’da, eğer yürütme tarafından süre uzatılmışsa bu uzatmanın bittiği tarihi takip eden gün itibarıyla kurumca resen yeniden başlatılması yönünde bir düzenleme mutlaka yapılmalıdır. İleride yine talep hâlinde bu sürenin ihya edilmesine ve primleri ödenerek kıdeme ve emekliliğe sayılmasına olanak sağlanmalıdır. Sigortalılığı durdurulan sigortalı ve bakmaya yükümlü olduğu kişiler, bu süre zarfında sağlık hizmetlerinden de kesintisiz yararlanmalıdır.”

Ünver kürsüdeki sözlerini şu şekilde tamamladı: “İlgili Bakan ‘Hazine dolu, dünyada salgına en hazırlıklı ülke biziz.’ demiyor mu? Madem Hazine Bakanı böyle diyor, ben de esnaf ve sanatkârlar için bu adımı çok görmeyin diyorum.”