Ünver Adalet Bakanlığı Bütçe Görüşmelerine Katıldı

TAKİP ET

Ünver Adalet Bakanlığı Bütçesinde Konuştu

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nda, Adalet Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerine katıldı.

Adalet Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Adalet Bakanı’nın sunumunda özel hukuk ve yargının işleyişine dair birtakım iyileştirmelerden bahsettiğini fakat ülkemizde hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü algısı, ceza hukuku uygulaması ve ceza yargılamalarında büyük problemler olduğunu dile getiren Ünver; “Bu konuda çözümü amaçlamayan hiçbir yenilik reform değildir ve ne yaparsanız yapın kişileri adaletin işlediğine inandıramazsınız.” dedi.

YARGI MUHALİFLERE KARŞI HUKUKU YOK SAYIYOR

Geçmişte, FETÖ yargısının bir geleneği olduğunu ve şimdilerde bunun muhalif kesimlere uygulandığını belirten Ünver; “FETÖ yargısının bir geleneği vardı. ‘Önce iddiada bulun, sonra yandaş medya eliyle itibarsızlaştır, dosyadaki delil durumunu yok say ya da düzmece delillerin dosyaya girmesini sağla, sonra hukuku yok say, tutukla, dava aç, adalet duygusunu incitecek cezalara çarptır.’ Şimdi muhalif kesimlere ne yapılıyor? Özellikle muhalif siyasi yazar, çizer, tanınmış kişilere yapılan bundan farklı mı? O zaman bu yapılanlar neyin reformu?” diye sordu.

AKP GENEL BAŞKANI’NA DİL UZATMAK SUÇ

AKP’nin vatandaştan korktuğunu ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle gelen tek adam anayasasının ardından partili Cumhurbaşkanı sistemi ile ülkece kıyamete giden bir alametle yol alındığını dile getiren CHP Milletvekili Ünver; “Dünyada bir örneği dahi olmayan bu uydurulmuş sisteme göre AKP Genel Başkanına(!), Cumhurbaşkanının(!) hoşuna gitmeyecek bir şey söyleyince, Türk Ceza Kanunu'nun 299'uncu maddesine göre Cumhurbaşkanına hakaret suçundan soruşturma ve dava açılıyor.” diye konuştu.

YARGINIZ HIZLI AMA KİMİN İÇİN?

Günümüzün en yaygın siyasi suçunun Cumhurbaşkanı’na hakaret olduğunu dile getiren Ünver sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ama başka siyasilere ne söylerseniz kolay kolay, hatta hiç suç olmuyor. Mesela Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı girişilen linç teşebbüsü suç olmuyor. Eğer suç olsaydı yedi ay geçmesine rağmen bir dava açılabilirdi herhâlde.” Adalet Bakanı’nın ve AKP’li yetkililerin yargıyı hızlandırmakla övündüğünü söyleyen Ünver; “Evet, yargınız çok hızlı; Kılıçdaroğlu'na linç girişimi hakkında yedi aydır dava açılamıyor! Ama Cumhurbaşkanına karşı internette hakaret suçunun zanlısı birkaç saat içinde evinden alınabiliyor. Evet, yargınız çok hızlı ama kimin için?” dedi.

SÖZCÜ VE CUMHURİYET YAZARLARI BASKI ALTINDA

Ünver; “Günümüzün bir diğer yaygın suçu da genellikle muhalif duruşlu siyasetçi, gazeteci yazar çizerin muhatap olduğu; üyesi olmadan terör örgütünün propagandasını yapmak veya yardım etmek.” diyerek Sözcü ve Cumhuriyet yazarları dahil çok sayıda muhalif kişinin bu suçlamayla karşı karşıya kaldığını belirtti. “Bu suç AKP'li siyasilerin veya yandaş gazetecilerin geçmişteki birtakım açıklamaları dikkate alınsa ne olur?” diye soran Ünver; “Buradan da birçok suç çıkabilir. Böyle yapın demiyorum ama AKP’lilere yapmadığınızı, AKP'li siyasilere yapmadığınızı diğer siyasilere de lütfen yapmayın.” dedi.

CHP Milletvekili Ünver Adalet Bakanlığı bütçe görüşmelerinde sözlerini şu şekilde tamamladı: “Yürütme kendisi söz konusu olunca yargı yoluyla denetlenmesini, yargıyı ayak bağı olarak gördüğü için istememekte. Muhalifler söz konusu olunca, yargıyı bir sopa olarak kullanarak yargıyla sindirme yoluna gitmektedir.”