TZOB GENEL BAŞKANI BAYRAKTAR:

TAKİP ET

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,...

“TARLADAN MARKETE FİYAT FARKI”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici tüketici fiyatları arasındaki makasın bir türlü kapatılamadığını tarladan markete fiyat farkının, kuru incir ve maydanozda 5,7, salatalıkta 4,7, karpuzda 4,5, sivri biber ve patlıcanda 3,9, domateste 3,7 kata çıktığını bildirdi.
Bayraktar, “Bugün üreticide 5 lira 50 kuruş olan kuru incir,markette 31 lira 40 kuruşa, 17 kuruş olan maydanoz markette 97 kuruşa, 37 kuruş olan salatalık 1 lira 70 kuruşa, 23 kuruş olan karpuz 1 lira 2 kuruşa, 61 kuruş olan sivri biber 2 lira 39 kuruşa, 75 kuruş olan patlıcan 2 lira 93 kuruşa, 58 kuruş olan domates2 lira 15 kuruşa satılıyor. Makasın bu kadar açık olmasından hem üretici hem de tüketicimağdurken, her zaman olduğu gibi fahiş kar aracıya kalıyor” dedi.
Şemsi Bayraktar, Ramazan ayının ortalarına geldiğimiz şu günlerde,üretici ve market fiyatları arasındaki farkın son bir iki ayda olduğu gibi en fazla yüzde 470,91 ile kuru incirde görüldüğünü, kuru incirden sonra fiyat farkının sırasıyla maydanozda yüzde 468,3,salatalıkta yüzde 365,45, karpuzda 353,63, sivri biberde 293,32, patlıcanda yüzde 288,64, domateste yüzde 273,03 olduğunu belirtti.
 “Fiyat makasının kapatılmasının yolu örgütlenmeden geçiyor”
Üretici tüketici fiyatları arasındaki makasın bir türlü kapatılamadığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Pazarlamadaki sorunlar nedeniyle üretici düşük fiyata ürün satarken, tüketiciler de daha pahalıya ürün tüketmek durumunda kalıyor. Üreticiden tüketiciye olan zincirin kısalması, fiyatların çiftçi lehine oluşturulabilmesi, tüketicilerimizin de uygun fiyatla ürün almalarının sağlanmasının yolu örgütlenmeden geçiyor.  
Bu nedenle, üreticilerin üretim ve pazarlamada örgütlenmelerini ve ortak hareket etmeleri için teşvik edici mekanizmaların geliştirilmesi gerekiyor. Üretici örgütlerinin finansal bakımdan daha güçlü hale gelmesi sağlanmalıdır.Üreticilerimizin üretimden ve tüketicilerimizin tüketimden gelen güçlerinin farkına varmaları ve kullanmaları gerekmektedir.
Tüketicilerin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesi hepimizin dileğidir.Üreticiden tüketiciye varıncaya kadar tüm taraflar sadece Ramazan ayında değil, Ramazan ayı sonrasında da bu hususta gereken hassasiyeti göstermeye devam etmelidirler.
“Amacımız spekülatif fiyat artışlarını önlemektir”
Gıda tüketiminin arttığı Ramazan ayında,fiyatların spekülatif yönde yükseltilmesini önlemek için çalışmalara devam edeceklerini, piyasaların nabzını tutacaklarını, 12 Haziran 2015 tarihinde düzenledikleri basın toplantısında kamuoyuna açıkladıklarını belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Amacımız yaşanan fiyat artışlarının üreticilerimizden mi, yoksa aracı veya perakendecilerden mi kaynaklandığı konusunda doğru bilgiler sunmak, tüketicinin ödediği fiyattan üreticilerimizin ne derece yararlanabildiğini ortaya koymak, olası spekülatif fiyat artışlarını önlemektir.
Ramazan ayının ortalarına geldiğimiz şu günlerde, 10-30 Haziran döneminde, market fiyatlarına baktığımızda, 10-30 Haziran arasında 5 üründe fiyat değişimi görülmezken, 13 üründe azalma,17 üründe ise fiyat artışı oldu.
Nohut, maydanoz, yeşil mercimek, kuru üzüm ve zeytinyağındafiyatlar değişmedi. Markette fiyat düşüşü yüzde 29,24 ile en fazla kabakta meydana geldi. Kabaktaki fiyat düşüşünü yüzde 29,02 ile karpuz, yüzde 17,99 ile kiraz,yüzde 11,34 ile domates, yüzde 10,56 ile pirinç izledi.Patates, yumurta, kuru fasulye, kuru incir, çilek, havuç, tavuk eti, kırmızı mercimek fiyatlarında da belli oranlarda düşüş görüldü.
Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 57,79 ile sivri biberde görüldü. Sivri biberdeki fiyat artışını yüzde 25,04 ile limon, yüzde 16,80 ile patlıcan, yüzde 15,60 ile yeşil fasulye, yüzde 12,64 ile yeşil soğan takip etti.
Kuru soğan, salatalık, Antep fıstığı, ayçiçeği yağı, kuru kayısı, mısırözü yağı, süt, kuzu eti, toz şeker, dana eti, fındık ve marul fiyatlarında da artış meydana geldi.
Üretici fiyatlarına baktığımızda; 10-30 Haziran arasında, 10 üründe fiyat değişimi görülmezken, 11 üründe azalma, 10 üründe ise fiyat artış görüldü.
Maydanoz, kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru incir, Antep fıstığı, süt ve zeytinyağı fiyatlarında değişim olmadı.
Fiyatı en fazla düşen ürün yüzde 29,17 ile kiraz oldu. Kirazdaki fiyat düşüşünü yüzde 26,69 ile domates, yüzde 25 ile karpuz, yüzde 15,15 ile fındık, yüzde 11,37 ile patlıcan, yüzde 10,93 ile yeşil soğan izledi.
Bunların dışında kırmızı mercimek, yumurta, kabak,  marul, havuç fiyatlarında da belli oranda düşüş gerçekleşti. 
Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 31,88 ile sivri biberde görüldü. Sivri biberdeki fiyat artışını yüzde 20 ile kuru soğan, yüzde 15,87 ile salatalık, yüzde 11,46 ile yeşil fasulye takip etti. Ayrıca, çilek, kuru üzüm, dana eti, limon, patates, kuzu eti fiyatlarında da bir miktar artış görüldü.”