TV TÜPÜ BOMBA GİBİ PATLAMAZ

TAKİP ET

Halk arasında TV tüpünün patlayacağı söylentisinin yanlış olduğunu dile getiren Star Elektronik Çalışanı Karaaslan, "Tüp patlamasının olanaksız olduğunu tekrar hatırlattıktan sonra TV içerisindeki tüp hariç cihaz içerisinde, patlayan elektronik malzemeler var" dedi

Geçtiğimiz günlerde Karaman'ın Atatürk Mahallesi'nde bir evde televizyon patlaması sonucunda yangın çıkmıştı. Yangında iki oda kullanılamaz hale gelmiş ve eşyalar neredeyse tamamen yanıp kül olmuştu. Televizyonun patlayıp, patlamadığı konusunu işin uzmanı kişilere danıştık. Star Elektronik çalışanlarından Ali Osman Karaarslan, "Televizyonun büyük bir gürültü ve bomba gibi patlaması mümkün değildir" dedi.

TV patlama haberlerinin basındaki yankısını gördüğünü dile getiren Karaaslan TV patlamasıyla alakalı olarak, "LCD ve plazmalar haricinde tüplü televizyon tüplerinin patladığı söylenir. Tüplü televizyonlarda bulunan ekran yani tüpün patlama gibi bir olasılığının olmadığını şu bilgiyle açıklamaya çalışayım: Tüpün içinde patlama ihtimali olan hiç bir gaz yoktur hatta hava bile yoktur. Tüpün içi vakumlu, yani havası alınmıştır. Ayrıca kırmaya çalıştığınızda bile etrafına parça saçmaz, tam tersi içeri doğru çöker" sözlerini kullandı.

TV İÇİNDE TÜP HARİCİNDE PATLAYAN PARÇALAR VAR

Tüp patlamasının olanaksız olduğunu tekrar hatırlattıktan sonra  TV içerisindeki tüp hariç cihaz içerisinde, patlayan elektronik malzemelerin olduğunu kaydeden Karaaslan, "Tv içerisinde patlayabilecek malzemeler vardır, ama öyle bomba patlayacak derecede değildir. Patlamanın sesi, TV ile aynı mekanda bulunan kişilerin duyabileceği kadardır. TV içerisindeki bazı parçaların elektrolitik kondastörlerin fazla akıma maruz kalıp aşırı ısındıktan sonra TV patlayabiliyor. Başka patlayacak parça olarak da yüksek gerilim trafosu diye adlandırılan bir parça var. Bu parça da patlayabilir" şeklinde konuştu.

TV'LERDE ELEKTRİK KONTAĞINDAN DOLAYI YANGIN ÇIKABİLİR

Televizyonun yangın çıkarabileceğini söyleyen Karaaslan, "TV ya da herhangi bir elektronik cihazın yangına sebebiyet verebilme ihtimali her zaman vardır. TV içerisinde herhangi bir elektronik devrenin kısa devre olması nedeni ile elektrik kontağı meydana gelir ve yangın çıkarabilir. Onun için cihazı kullanmadığınız zaman ve özellikle de uyumadan önce TV'nizi mutlaka kapatın" diyerek uyardı.

TV FİŞİNİ PRİZDEN ÇEKMEDEN UYUMAYIN

Çoğu kişi televizyonu sadece kumandadan kapatmanın yeterli olabileceğini düşündüğünü dile getiren Karaaslan, "Kumandadan kapatılan bir TV standby konumuna geçer TV'nin besleme devresi yani elektrik kontrolünü sağlayan devre çalışmaya devam eder. Bu yüzden TV kapatılırken mutlaka TV üzerindeki düğmenin kapatılması ya da elektrik fişinin çekilmesi gerekir. LCD, LED ve plazma televizyonların birçoğunda aç kapa anahtarı bulunmamaktadır onun için fişten çekilmesi gerekiyor.  Fişi prizden çekmek size zor geliyorsa, çözüm olarak piyasada satılan anahtarlı elektrik fişlerini öneririm" ifadelerine yer verdi.