TURSAB BAŞKANI KARAMAN'DA

TAKİP ET

ULUSOY 'KARAMAN'A ARKADAŞLARINIZA TUR YAPTIRIN DOSTLARINIZI TAŞIYIN'


Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) tarafından düzenlenen Turizm Çalıştayı’nın ilk gününde, seyahat acentaları temsilcileri için Karaman’ı tanıtan tur düzenlendi.
Üç gün süren ve yaklaşık 50 kişilik bir grubun katıldığı Turizm Çalıştayı, 30 Nisan 2016 Cumartesi günü Karaman Kalesinde gerçekleştirilen programla başladı.TÜRSAB tarafından organize edilen ve Karaman’ın tarihi, turistik ve kültürel değerlerinin tanıtılmasını amaçlayan Çalıştay’ın ilk gününde; Karaman Kalesi’ndeki açılış programının ardından sırasıyla Hatuniye Medresesi, Müze Müdürlüğü, Aktekke Camii ve Yunus Emre Camii ve Külliyesinde devam eden tur, programı akşam saatlerinde Çeşmeli Kilise ve Tartan evinin gezilmesiyle sona erdi. 
Tur organizasyonunda ziyaret edilen tarihi ve kültürel noktalarda yetkililer tarafından seyahat acentalarının temsilcilerine bilgiler verildi. Yunus Emre Camii bahçesinde Yunus Emre’nin hayatından kesitlerin sunulduğu mizansen ise turizm temsilcileri tarafından ilgiyle takip edildi. Tartanevinde konakla ilgili olarak bilgiler verilmesinden sonra Taşkale seyirlik oyun ekibinin gösterileri de ilgiyle izlendi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, 2. Karaman Turizm Çalıştayı'na katılmak üzere çalıştay’ın 2. Günü Karaman'a geldi.
Karaman Ticaret ve Sanayi Odası, Karaman Belediyesi ve Karaman Valiliği tarafından düzenlenen 2. Karaman Turizm Çalıştayı'na katılmak için ilimize gelen Ulusoy, İsmail Hacı Tekkesi'ni ziyaret etti.
 Ulusoy, burada yaptığı konuşmada, Karaman’da insan, tarih ve doğa sevgisi olduğunu söyledi. 
1250 yılında Afganistan Horasan’dan babasıyla beraber Hz. Mevlana’nın babası siyasi nedenlerden dolayı Moğol istilasından çekindikleri için göç ettiğini hatırlatan Ulusoy, “Karaman’a gelmişler. Bu topraklar sevgiye ve insanlara kucak açmış. Burada hamdım yandım piştim sözleri bize asırlar boyunca birlikte yaşamayı öğretti. 
Aynı dönemde halk şairi Yunus Emre’nin çok önemli söylemleri bu güne kadar gelmiş ve hala yaşamakta. Bölüşe bölüşe tok oluruz bölüne bölüne yok oluruz işte ne bizi bölebilecekler nede bizi aç bırakacaklar. 80 milyon insan birlikte beraber yaşamayı öğrenebilmiş ve Anadolu topraklarının bize ihtiyacı var” dedi. 
“BELDE BİZDEN ŞUNU İSTİYOR BENİ KONUŞUN BENİ ANLATIN”
Acentelere Karaman’ı her yerde anlatmalarını isteyen Ulusoy, “İnanç turizmi bakımından çok önemli bir merkez olduğunu Hz. İsa’nın büyüklerinden Paulus’un ve Barnabas’ın geçtiği topraklar buralar. Bu topraklar yorgun ama insan sevgisiyle atan topraklar.  Size ihtiyacımız var bizim bu topraklara ihtiyacımız var biz taşçı olmuşuz İstanbul taşçı olmuş geleceğimiz sığınacağımız bu 1200 metre Torosların kenarında olan Mersin’e bir buçuk saatte giden belde bizden şunu istiyor beni konuşun beni anlatın. 
Tarihle kültürle konuşulacak olan Karaman zaman zaman bazı mecralara çekilmek istenebilir hiç üzülmesinler. Tarihine baktığımız zaman medreseleriyle camileriyle insanlığıyla bir Karaman” diye konuştu. 
“BİZ VİZEYİ ONLARA KOYARIZ”
Gündemdeki vize konusunda da değinen Ulusoy, şöyle konuştu:
“İhracat rakamlarını aldığımız zaman mükemmel bir yer. Nüfus bakımından güzel bir yer. Hızlı trenin geleceği yer havalimanının yapılacağı bir yer şimdi görev bize düşüyor biz gezmeye yemeğe gelmedik. Bizimde bu ülkeye borcumuz var. Yiyeceğiyle mutfağıyla insan sevgisiyle biz Karaman’dan öğreneceklerimizi dostlarınıza dostlarınız dostlarına anlatacaklar. 
Bir türbülanstan geçiyor Türkiye. Siyaset bakımından uluslararası konjonktürle bizi bölmeye çalışanlar halbuki yanlış yapıyorlar. Biz kaşıyacak bir ülke değiliz. Biz okşanacak bir ülkeyiz. Haziran da vize muafiyeti koyacak ben bun uzaman zaman dile getiriyorum gün gelecek bize vize koyanlara biz vize koyacağız. Bu ülkenin gücü kuvveti buna yeterli olması turizmde sanayi de milli savunma da bunları hep yaşıyoruz. İnşallah biz vizeyi onlara koyarız. 
Kucak açan biz mültecilere kucak açan biz sayı üç milyon. Bugün humeyniden tutun turunçile varıncaya kadar iltica edenler güven altında kalanlar hep bizim ülkemizi seçmişler. Fransa bakamadı turunçile Meksika’da katlettiler. Ama bu ülkeye gelenlere emanet diye bakmış.  Yok, soykırım müzesi kuracaklarmış ne müzesi kuruyorsun kardeşim biz kurduğumuz zamana bize iltica edenlerin müzesini kurarız biz. Bu ülke tarihiyle de yüzleşmesini de bilir değerleriyle kucaklaşmasını bilir.”
“BURANIN BİZE AÇTIĞI ELİ İKİ ELLE KUCAKLAMANIZ LAZIM”
Acentelere, ‘Karaman’a Arkadaşlarınıza tur yaptırın dostlarınızı taşıyın’ diyerek çağrıda bulunan Ulusoy, Meslektaşlarımızdan ricam döndüğünüzde buraya vefa borcunuzu TÜRSAB’a yakışan buranın bize açtığı eli iki elle kucaklamanız lazım. Arkadaşlarınıza tur yaptırın. Dostlarınızı taşıyın.  Düşünürlerin alimlerin yetiştiği onlardan almış olduğumuz Hacı Bektaşı Veliler Hacı Bayramlar bunlar bizim değerlerimiz. Bunlar bizim değerlerimiz olduğu kadar bu ülkenin türbülanstan çıkmasını sağlayacak olan başta turizm sektörü geliyor. Çünkü biz bir sektöre hizmet etmiyoruz. Sektörlere hizmet ediyoruz. Tedarikçilerimiz kırka yakın. Av turizminden doğaya mutfaktan kültüre, inançtan sevgiye hepsi burada var. Buradaki külliye bir yaşamı anlatmaya çalışıyor. Biz beraber yaşadık diyor. 
12. Yüzyılda Selçuklunun yıkılmaya Karamanoğlu’nun devreye girmesi Osmanlı Cumhuriyet hep beraber bir arada yaşadık. Size çok görev düşüyor. Burada ihracatın bu kadar olduğunu elmanın Almanya’ya ihracat yapıldığını bisküviye yiyeceğe bir tahıl ambarı olan Karaman’ın önemli anlarken belediye başkanımız arabada o coşkusunu gördüm” ifadelerini kullandı. 
“TÜRKİYE ARTIK YALNIZ BEKLEYEN BİR ÜLKE DEĞİL”
Geçmiş yıllardaki turizm verilerini aktaran TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, şunları söyledi:
“Türkiye’nin geleceği turizmdir. Türkiye’yi gezmemek ayıptır. Bilmemek ayıptır. Hem gezeceklesiniz gezmesini bilmiyorsak ayıbımızı temizlemek mecburiyetindeyiz. Biz hep dışarıya elimizi açtık erken rezervasyonla şuanda 3 milyon 750 bin kişiye çıktık. Türkiye 2000 yılında 568 bin kişi gezmiş. İçerde ve dışarda. Ekonomi belirsiz, siyaset belirsiz şimdi 2015 yılında 16 milyon 500 bin kişi gezmiş. Bunun 900 bini yurt dışına çıkmış. Türkiye artık yalnız bekleyen bir ülke değil. Gönderen bir ülke. Hırvatistan’da Prag’da Viyana’da Roma’da Paris’te Türkçe konuşuluyor. 
Çünkü iyi müşteri olduk. Onlar kendi içinde gezmeye başlarsa bizde diyoruz ki Türkiye’yi bir gezin yurt dışına çıkmak istiyorsanız önce Kuzey Kıbrıs’ı tercih edin. Şimdi kendi ülkemizin değerlerini Mardinli bizden bekliyor. Bakan beye söyledim 300-350 kişi ile beraber Mardin, Batman, Diyarbakır çıkartması yapacağız. Biz kimseden korkmuyoruz. Bizim korktuğumuz tek yer Allah’tır başka korkacak yerimiz yok.
Bugün Gaziantep’te bir olay oldu yılmayacağız yılmamak durumundayız. Moralimizi yüksek tutmak mecburiyetindeyiz. Bu ülkenin bize ihtiyacı var. Bu ülkenin kucaklaşmaya ihtiyacı var. Siz Gökalp müzesini yakamazsınız Diyarbakır’da. Hakkınız yok. Bir kültürü yok edemezsiniz.”
Ulusoy ve beraberindeki heyet, Taşkale'de bulunan tahıl ambarlarını ve Manazan Mağaralarını gezdi.
Çalıştayın 3. Günü dün de Ermenek İlçesi’nin gezilmesi ile sona erdi.