Türkiye'nin deprem haritası güncellendi! Karaman'ın deprem risk durumu ne?

TAKİP ET

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı deprem risk haritasında Karaman, diri fay haritasına göre en az riskli iller arasında yer aldı.

Yapılan araştırmaya göre, Türkiye genelinde 5,5 ve üzeri büyüklükte depremler üretebilecek potansiyele sahip 485 adet diri fay hattı tespit edildi.  Bu fay hatları, 45 ilde bulunuyor.

MTA'nın fay hattına göre birinci derecede risk taşıyan iller arasında, kalabalık nüfuslu şehirlerin öne çıkması dikkat çekici. MTA güncel diri fay hattı haritası 2023'e dair bilgileri içeriyor ve deprem riski taşıyan bölgeleri detaylı bir şekilde gösteriyor.
Türkiye, deprem açısından oldukça riskli bir coğrafyada yer alıyor. Sık sık yaşanan depremler, hem sürekli bir risk oluşturuyor hem de zaman zaman vatandaşları endişelendiriyor. Son depremlerin etkisiyle, Madencilik Türkiye Araştırma (MTA) tarafından hazırlanan diri fay hattı haritası yeniden güncellendi. Yapılan araştırmada, Türkiye genelinde 5,5 ve üzeri büyüklükte depremlere neden olabilecek 485 adet diri fay hattı tespit edildi. Bu fay hatları, ülkenin 45 ilinde bulunuyor. İşte MTA diri fay haritasına göre en riskli iller!
MTA TÜRKİYE DİRİ FAY HARİTASI GÜNCELLENDİ!
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) Türkiye’deki en riskli deprem bölgelerinin yer aldığı diri fay hattı haritasını güncelledi.  Yapılan araştırmada 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulunurken, birinci derece risk altında olan şehirler; İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt oldu.
MTA'nın diri fay hatları haritasına göre, en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında yer alıyor. İstanbul ve Ankara şehirlerinde doğrudan bir diri fay bulunmasa da, bu bölgelerin yakınında bulunan diri fay hatları, bu iller için de potansiyel bir risk oluşturuyor.
MTA DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
Haritaya göre bu iller şöyle: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.
İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
İkinci derecen riskli illerse şöyle: Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.
ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER
Haritada üçüncü dereceden riskli iller şöyle aktarıldı: Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
MTA YENİLENMİŞ DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE EN AZ RİSKLİ BÖLGELER
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman
Bu durumda Karaman deprem riski en az olan iller arasında yer alıyor.





Karaman deprem haritası deprem harita