TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN HER 3 BİSKÜVİ'DEN 1'İ KARAMAN'DA ÜRETİLİYOR

TAKİP ET

MEVKA'NIN hazırladığı rapora göre Türkiye'de üretilen her 3 bisküvi, gofret, kek ve çikolatadan 1'i'nin Karaman'da üretildiği belirlenirken, sektöre dahil bizi bilgiler de ortaya kondu.

Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Karaman bisküvi, şekerli mamuller, çikolata, kakao ve kakao müstahzarları sektör raporu hazırladı. Hazırlanan rapora göre Karaman’daki bahsi geçen gıda sektörüyle alakalı rapor sonucu şöyle: “Karaman’da bisküvi, gofret ve çikolatalı ürünlerde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne kayıtlı 16 firma faaliyet göstermekte olup, Türkiye ölçeğinde üretilen her 3 bisküvi, gofret, kek ve çikolatadan 1’ nin Karaman'da üretildiği söylenebilir.

Ölçek olarak büyümüş ve markalaşmış firmalar bulunmaktadır. Karaman ilinde faaliyet gösteren işletmelerin yapısı incelendiğinde sektörün bölgede gelişmiş olduğu görülebilir. Ancak gıda sanayinin, gıda sanayi içerisinde de "Bisküvi-Kek, Çikolata ve Yan Ürünleri" başlığı altında incelenen sektörün Karaman ekonomisinin en büyük üretim faktörü olarak ortaya çıktığı görülmektedir. 2017 yılı TİM verilerine göre, Karaman ilinden gerçekleştirilen ihracatın %94,44'ü Bisküvi-Kek, Çikolata ve Yan Ürünlerinin de içinde olduğu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri grubunda bulunan işlenmiş tarım ürünlerinden oluşmaktadır.

Bisküvi üretiminde kullanılan un, yağ, şeker ve kakao girdileri düzenli olarak temin edilebilmektedir. Ancak uygun maliyetli olarak tedarik imkânı her zaman mümkün olmamaktadır. Özellikle kakao ve yağda dışa bağımlılık söz konusu iken şeker ve un girdi fiyatlarında uluslararası rekabetçiliğimiz zayıf konumdadır. Dolayısıyla sektörel ihracatta şartlı muafiyet uygulamasına bağımlılık fazladır.

Sektörün özellikle inovasyon ve AR-GE konusunda yetişmiş insan gücüne ihtiyacı bulunmaktadır. Genel olarak düşük katma değerli görülen gıda üretimi içerisinde, sektörün markalaşması yanında kendi içerisinde katma değerli ürünleri üretmesi gerekmektedir.”