Türkiye'de Nohut Ekiminde Karaman 5. Sırada

TAKİP ET

Karaman'da 2023 yılı verilerine göre 32 bin 391 hektar alanda 32 bin ton nohut üretimi yapıldı. Yapılan bu üretimle ise Karaman Türkiye'de 5. sırada yer alıyor.

Karaman Valisi H.Engin Sarıibrahim’in katılımıyla Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi’ “Kıraç Alanlar Nohutla Bereketleniyor” projesi kapsamında 132 üreticiye 24 ton Azkan Nohut Tohumu dağıtım programı gerçekleştirildi.

Tarım arazilerinin kullanım etkinliğinin arttırılması projesi ile (TAKE)  ülkemize atıl durumda kalmış Kıraç, kurak, nadas ve tarımdan uzaklaşmış arazilerin yeniden tarıma kazandırılması amaçlanıyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Hatice Bulut, dağıtım programında yapmış olduğu konuşmada Tarım ve Orman Bakanlığının 2024 yılında TAKE Projeleri için 520 Milyon TL ödenek ayırdığını; ilimizde uygulanacak olan "Karaman ve İlçelerinde Nohut Üretiminin Geliştirilmesi", "Karaman’da Yağlık Ayçiçeği Üretiminin Geliştirilmesi " ve  “ Toroslarda Yaz Seracılığı”  projeleri için toplamda 5,2 Milyon TL ödeneğin ilimize aktarıldı. TAKE projeleri ile Karaman’da atıl ve kıraç arazilerin yeniden tarıma kazandırılmasının yanı sıra özellikle küçük ölçekli dar gelirli üreticilerin desteklenmesi amaçlanıyor.  Her üç projede % 75 Bakanlık desteği ile nohut ve yağlık ayçiçeği tohumu, Sarıveliler ilçemiz için sebze fidesi desteği sağlanacak. Karaman ve ilçelerinde nohut üretiminin geliştirilmesi ile Karaman il merkezi ve ilçelerinde toplamda 81.200 kg nohut tohumu dağıtımı yapılacaktır. Bakanlığımızın uygulamış olduğu projeler ile üretim alanı ve miktarının daha da arttırılması hedefleniyor” dedi.

Tohum dağıtım programına Vali Yardımcısı Fatih Baysal, İl Tarım ve Orman Müdürü Hatice Bulut, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Yener Terlemez, Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram ve üreticilerimiz katıldı.