Türk Halk Müziği Korosu Yunus Emre için söyledi

TAKİP ET

Karaman'da Koro Akademi adını verdikleri Türk Halk Müziği korosu, Yunus Emre'yi dünyaya tanıtmak amacıyla tarihi ve turistik mekanda Yunus Emre'nin türkülerini seslendirerek 9 dakikalık klip oluşturdu.

2021 yılı UNESCO tarafından Yunus Emre Anma Yılı ilan edilmesi ve Cumhurbaşkanlığı tarafından Yunus Emre ve Türkçe yılı ilan edilmişti.

Kısa adı Koro Akademi olan Karaman Türk Halk Müziği Korosu ise Yunus Emre'yi tanıtmak amacıyla klip hazırlamaya karar verdi. 

Klip kapsamında koroda bulunanlar çeşitli enstrümanlar kullanarak, tarihi ve turistik mekanda Yunus Emre'nin türkülerini seslendirdi. Çekilen bu görüntülerden 9 dakikalık klip oluşturuldu.

Proje sorumlusu Barış Erkılıç, Koro Akademi'nin tamamen gönüllü kişilerden oluştuğunu, Karaman Türk Halk Müziği topluluğunun farklı meslek gruplarından öğretmen, doktor, veteriner ve ev hanımı gibi insanların oluşturduğunu bildirdi.

Erkılıç,  topluluğunun kısa adının Koro Akademi olduğunu belirterek, 2021 yılının bilindiği üzere UNESCO tarafından Yunus Emre Anma Yılı ilan edildiği hatırlattı.

Erkılıç,  "Daha sonra biz Yunus Emre'nin Karamanlı olması sebebiyle Yunus Emre'yi anma adına bir video klip çalışması yapmaya karar verdik.  Biz çalışmalarımıza başladıktan sonra 3 hafta sonra Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan genelde doğrultusunda 2021 yılı Yunus Emre ve Türkçe yılı olarak ilan edildi" diye konuştu. 

Klibi hazırlarken Türkçenin başkenti olan Karaman'ı ve Karamanoğlu Mehmet Bey'i de projeye dahil ettiklerini dile getiren Erkılıç, "Karamanoğlu Mehmet Bey de Karamanlı ve türbesinin ile mezarı da bu bölgede. Bunu da çalışmaya dahil ederek Karamanoğlu Mehmet Bey'i, Yunus Emre'yi ve Türk Dilinin Başkentini ön plana çıkartacak bir çalışma nasıl yapabiliriz diye düşündük. Klibimizde İlk olarak Yunus Emre'yi daha sonra da Karamanoğlu Mehmet Bey'i dünyaya tanıtmaya çalıştık" dedi. 

Yaptıkları çalışmanın ismine Yunus Emre'nin bir şiiri olan 'Bana Seni Gerek Seni'yi koymayı uygun gördüklerini ifade eden Erkılıç, şöyle konuştu:

"Bu anlamda Karaman ilinin çeşitli bölgelerinde görüntü kaydı alarak bunları stüdyo ortamında yaptığımız müzikle birleştirerek bu çalışmamızı ortaya çıkardık ve bu çalışmamıza da 'Bana Seni Gerek Seni' adını verdik. 'Bana Seni Gerek Seni' çalışmamızda Yunus Emre'ye ait şiirlerden yararlandık. Üç eser kullandık. Kullandığımız üç eserin birini şiir haliyle seslendirmeye çalıştık. Diğer ikisini de bestelenmiş hallerini kullanarak türkü formunda seslendirmeye çalıştık. Bu şekilde bir klip hazırlandı." 

Klipte yer alan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde öğretim üyesi Prof. Dr. Gizem Saygılı da klibin Karaman'ı tanıtılması açısından çok önemli olduğunun altını çizerek, klibin belirli tarihi yerleri ziyaret edilerek kültür turizmine de aracılık edeceğine inandığını belirtti. 

Hemşire Fadime Gülten de Koro Akademi olarak Karaman'ın farklı noktalarını dünyaya tanıttıklarını belirterek, Yunus Emre’nin Karamanlı olduğunun bir kez daha bu video ile dünyaya duyurduklarını aktardı.

Hakkı Küçükşen ise pandemi koşullarında güzel bir çalışmanın ortaya çıktığını dile getirerek, "Pandemi nedeniyle daha çok gidilecek mekan vardı ancak çekimler yapılamadı. Pandeminin el verdiği şekilde çekimlerimizi gerçekleştirdik" dedi.










karaman karaman haber koro türk halk müziği yunus emre klip