Türk Dil Bayramı Programı Balkusan'da yapıldı

TAKİP ET

Türkçenin resmi devlet dili oluşunun 742. Yıl dönümü dolayısıyla Ermenek Kaymakamlığı ve Ermenek Belediyesi iş birliği ile düzenlenen program 13 Mayıs 2019 Pazartesi günü Karaman’ın Ermenek İlçesine bağlı Balkusan Köyünde yapıldı.

Balkusan köyündeki etkinlikler ilk olarak Karamanoğlu Mehmet Bey’in türbesini ziyaret, Kur’anı Kerim tilaveti ve dua ile başladı. 

Karaman Bey ve Karamanoğlu Mehmet Bey hakkında Habip Çalışkan tarafından bilgi sunumu gerçekleştirildi.

Türbe ziyareti ardından program Balkusan Köyü tören alanında saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayıp Karamanoğlu Mehmet Bey’in Fermanı Temsili okundu. 

Burada konuşan Karaman Valisi Fahri Meral, Türkçeye 742 yıldır başkentlik yapan Karaman'a bu onuru kazandıran büyük devlet adamı Karamanoğlu Mehmet Bey'i anmak için bir araya geldiklerini aktararak, toplulukları millet yapan en önemli unsurlardan birinin dil birliği olduğunu belirtti.

Meral, "Bir milleti ayakta tutan, birbirine bağlayan, sosyal hayatı düzenleyen ve devam ettiren, milli şuuru besleyen bir unsur olarak dilin oynadığı rol çok büyüktür. Dünyanın en köklü, en zengin dillerinden olan Türkçemizin de millet olmamızda, milli birlik ve beraberliğimizi devam ettirmemizde, kültürümüzü bugünlere taşımamızda önemi ve değeri tartışmasızdır" dedi.

Vali Meral, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Karamanoğlu Mehmet Bey, 1277 yılında 'Bugünden sonra; dergahta bargahta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil konuşulmayacak' diye dil fermanını yayınlamış ve Türkçeyi devlet dili olarak ilan etmiştir. Bu fermanı ile dil ve kültür birliğimizin sağlanması konusuna öncülük etmiştir. Türkçemize sahip çıkmak, başka dillerin olumsuz etkisinden koruyup geliştirmek, devletin olduğu gibi toplumun da en temel görevlerinden biridir. Bu görev bizlere Türkçenin ana dokusunun bozulmadan bugüne ulaşmasını sağlayan Karamanoğlu Mehmet Bey'in, yaptığı inkılapları, yazı ve dil alanında yaptığı yeniliklerle taçlandıran, dilimizin bugünlere gelmesini sağlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyetidir. Güçlü medeniyetler güçlü dile sahip olmakla olur. Türkçemize hakettiği özeni göstermek milletimizin her ferdine düşen asli görevdir. Türkçenin dünyada bilim, sanat ve edebiyat dili olarak hakettiği konuma gelmesi hepimizin hedefi olmalıdır."

Program protokol konuşmaları, halk oyunları, Türkçe özlü sözlerin yer aldığı pankartlı geçiş ve Türk dünyasından gelen soydaş öğrencilerin gösterileri ile devam etti. Program Karacaoğlan Anıtsal Büstü açılışı ve müzik şöleni ile son buldu.

Programa Karaman Valisi Fahri Meral, CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, Ermenek Kaymakamı Tahir Yılmaz, Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, Ermenek Belediye Başkanı Atila Zorlu, ilçe ve belde belediye başkanları, İl Emniyet Müdürü Fikret Bayraktar, İl Jandarma Komutanı İsmail Şahin, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, Ermenek dernek başkanları ve üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı. 

Protokolde geçtiğimiz günlerde aramızdan ayrılan Ermenek sevdalısı eski devlet bakanımız Fikret Ünlü’nün fotoğrafına yer verilmesi duygulu anlar yaşattı.