Türk Dil Bayramı kutlama mesajları

TAKİP ET


KARAMAN VALİSİ MEHMET ALPASLAN IŞIK

Vali Mehmet Alpaslan Işık, Türk Dil Bayramının 744. Yıldönümü nedeniyle yayınladığı kutlama mesajında ; “Dil, milletin kültürünün temel taşıdır. Bir milletin ana yurdu, o milletin dilidir. Kendi diline sahip çıkmayan milletler, milli duygularını da zaman içinde yitirirler. Bu nedenle dili korumakla vatanı korumak aynı şeydir.

Tarihimizi, kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi koruyabilmemiz ancak ve ancak dil sayesinde mümkündür. İşte bu sebepledir ki dilimizin her kelimesi bizi birbirimize bağlayan en güçlü bağlardan biri olmuştur.

Türkçenin başkenti, Anadolu’ ya Türk mührünü vuran Karaman; “Millî his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin millî ve zengin olması millî hissin inkişafında başlıca müessirdir. Türk dili dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil şuurla işlensin” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ ün ata yurdudur. 

Bilginin en yücesinin insanın kendisini bilmesinden geçtiğini dillendiren, insanı önce insan olmaya, her daim insan kalmaya davet eden, dünyaya aşkla bakan, hayatı sevgi ile mayalayan Yunus Emre’nin ve 744 yıl önce bugün 13 Mayıs 1277’ de ilan ettiği fermanla Türkçemizi taçlandıran Karamanoğlu Mehmet Bey’in yurdudur.

Bu yıl: Türkçenin, Yunus Emre’nin, Karaman’ın yılıdır. Her ne kadar da ülke olarak salgın nedeniyle zor günlerden de geçiyor olsak da bugün hem dinimizin hem de dilimizin bayramını birlikte yaşadığımız bir çifte bayram yaşıyoruz.

744. Türk Dil Bayramı vesilesiyle Türk Diline ve Türk kültürüne önemli katkılar sunan, emek veren Türk coğrafyasında doğmuş, büyümüş, yaşamış ve bize bıraktıklarıyla hâlâ yaşayan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Karamanoğlu Mehmet Bey’e, Ses bayrağımız olan güzel Türkçemizi semalarda dalgalandıran, yaşaması ve daha da gelişmesi için çaba sarf eden tüm kişi ve kurumlara şükranlarımı sunuyor, aramızdan ayrılanları saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.

Türkçemize olan sevdamızın daim olması dileğiyle, Karamanlı Hemşehrilerimi saygı ve sevgiyle selamlayarak, Mübarek Ramazan Bayramını ve 744.Türk Dil Bayramını kutluyorum.

Özümüz Yunus, sözümüz Türkçe olsun. Birliğimiz, dirliğimiz daim olsun” dedi.


AK PARTİ KARAMAN MİLLETVEKİLİ DR. RECEP ŞEKER

AK Parti Karaman Milletvekili Dr. Recep ŞEKER, Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri nedeniyle bir mesaj yayınladı. 

ŞEKER mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Karamanoğlu Mehmet Bey'in 744 yıl önce yayınladığı fermanın yıl dönümünde tüm Karamanlı hemşerilerimin dil bayramını en kalbi duygularımla kutluyorum. 

Karamanoğlu Mehmet Bey 744 yıl önce 13 Mayıs 1277 tarihinde "Bugünden sonra divanda, dergâhta, bargâhta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır" ünlü fermanını yayınlamıştır. 

Yayınlanan bu ferman ile Anadolu'da; şairler, sanatçılar, âlimler ve bilim adamları eserlerini Türkçe yazmışlar, ninniler ve ağıtlar hep Türkçe söylenmiş, Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli, Kaygusuz Abdal, Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan halka Türkçe seslenmiştir. 

Türkçemizin korunmasına, gelişimine ve bu günlere gelmesine büyük katkı sunan bu ferman Anadolu’da büyük bir çığır açarak Türkçe’nin yeniden devlet dili olmasını ve Anadolu topraklarında gelişerek köklü bir çınar haline gelmesini sağlamıştır. 

Aziz Milletimizin karakterini, kültürünü, medeniyet birikimini yansıtan ve insanlık tarihinin en köklü ve en kadim dillerinden biri olarak kabul edilen Türkçemiz; kelime dağarcığı, kullanıldığı coğrafya ve konuşan nüfusun büyüklüğü bakımından dünya dilleri arasında da en itibarlı diller arasında yer almaktadır. Karamanoğlu Mehmet Bey yayınladığı tarihi fermanı ile Türkçe’nin Anadolu topraklarında köklü bir çınar haline gelmesinde öncü olurken, Yunus Emre ise, berrak dili Türkçeyi kullanmadaki gücü ve dehası ile bu ulu çınara can suyu vermiş, Türkçemiz onun elinde yüksek bir edebi ve felsefi anlatım gücü kazanmıştır. 

Yunus Emre’nin vefatının 700. yılı hasebiyle 2021 yılı UNESCO tarafından Yunus Emre’yi Anma ve Kutlama Yılı olarak ilan edilmiştir. Cumhurbaşkanımız tarafından yayımlanan genelge ile de Yunus Emre’nin hem beşeriyete ortak bir değer olarak takdim edilmesi hem de ülkemize bir kez daha hatırlatılması maksadıyla 2021 yılının “Bizim Yunus” olarak anılması Yunus Emre’nin mirası olan Türkçenin öneminin vurgulanması, medeniyet dili kimliğiyle bilinçli ve doğru kullanımın sağlanması amacıyla “Dünya Dili Türkçe” adıyla yurt genelinde ve yurt dışında çeşitli faaliyetler düzenlenmesine karar verilmiş bununla ilgili çalışmalar  devam etmektedir. 

Türk diline büyük hizmetleri bulunan Karamanoğlu Mehmet beyi, güzel dilimizi yüksek kültürümüzün nişanesi kılan Yunus Emre ve onun gibi birçok gönül erini, şairlerimizi, yazarlarımızı, mütefekkirlerimizi ve bütün edebi şahsiyetleri minnet ve rahmetle yâd ediyor, tüm Karamanlı hemşerilerimi sevgi ve saygı ile selamlıyorum." dedi


CHP KARAMAN MİLLETVEKİLİ AV. İSMAİL ATAKAN ÜNVER

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, 744’üncü “Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Etkinlikleri” dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

“Sosyal yapının çimentosu, millet ve devlet varlığının en önemli birleştirici ve bütünleştirici unsuru olan dilimiz Türkçe, kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olarak toplumumuzun ortak manevi hazinesidir. Bu itibarla geçmişten bugüne, atalarımızdan miras tüm değerlerin aktarılmasına vasıta olan güzel Türkçemiz, aynı zamanda milletimizin en değerli kültür varlığıdır.

Karamanoğlu Mehmet Bey'in 744 yıl önce tarihte ilk defa Türkçe'yi resmi dil ilan edişini, 1960 yılından bu yana, Karaman’da “Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri" adıyla kutluyoruz. Zamanının iyi yetişmiş ve en kudretli devlet adamlarından olan Mehmet Bey, 744 yıl önce o günün Türkçesiyle; "Şimdengirü hiç kimesne kapuda ve dîvânda ve mecâlis ve seyrânda Türkî dilinden gayrı dil söylemeye.", Türk Dil Kurumu'nun uyarladığı şekilde günümüz Türkçesiyle "Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya." buyurduğu fermanıyla Türkçe'yi resmi dil ilan ederken, bir taraftan da Türk yazı dilinin temelini atmıştır.

Türbesi Ermenek ilçemize bağlı Balkusan köyümüzde bulunan Karamanoğlu Mehmet Bey, ilk büyük dil devrimcisi olarak bizim en önemli değerlerimizdendir. Türkçemizin varlık mücadelesinde öne çıkarak ferman yayınlayan Mehmet Bey’in açtığı yolda, ilk fermandan yüzyıllar sonra, bu sefer ataları Karamanlı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk yürümüş ve yaptığı dil devrimi ile Türkçe’yi yücelten ölümsüz lider olmuştur. “Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir.” diyerek her şeyin dil sayesinde muhafaza olunduğunu belirten Ulu Önder Atatürk, “Gaye, bugünkü ve yarınki Türk’ün medeniyetini kucaklayacak en güzel ve en ahenkli Türkçe'dir.” diyerek dil devriminin ulusumuzun yarınları açısından ne kadar önemli olduğunun altını çizmiştir.

Bu itibarla Türkçe’nin yeniden hayat bulmasını sağlayan tarihimizin iki büyük dil devrimcisinin Karamanlı olması, bizler için büyük bir onur, gurur ve övünç kaynağıdır. Geçmişten geleceğe kuşaklarımıza hatıralarımızı, mücadelelerimizi aktaran, toplumumuzu birbirine kenetleyen böyle bir zenginliğe, dilimize, Karamanımızın sahip çıkması, kentimizin “Türk Dilinin Başkenti” unvanını ne kadar hak ettiğini göstermektedir.

Tarihimiz ve dilimiz açısından önemli bir dönüm noktası olan ve her yıl Türkçe’nin resmi dil ilan edilişinin yıl dönümünde gerçekleştirilen Türk Dil Bayramımızı kutluyor; bu yılı UNESCO'nun "Yunus Emre Anma Yılı" Cumhurbaşkanlığı'nın da "Yunus Emre ve Türkçe Yılı" olarak ilan ettiğini hatırlatarak  devletimizi temsil eden makamlar ile tüm yetkili ve ilgililerden millî varlığımızın korunması ve yaşatılması açısından önemli bir sembolik değer taşıyan bu önemli bayrama sahip çıkmalarını, hemşehrilerim adına bir kez daha talep ediyorum.

Bu vesileyle Türk Dilinin Başkenti Karamanlı olmaktan onur duyduğumu ifade ederek hemşehrilerimin ve milletimizin 744’üncü Türk Dil Bayramı'nı kutluyor; başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Karamanoğlu Mehmet Bey'in, Yunus Emre'nin ve Türkçemize hizmet eden tüm şahsiyetlerin aziz hatıraları önünde saygıyla eğilerek teşekkürlerimi ve minnetlerimi sunuyor, rahmetle anıyorum.


KARAMAN TİCARET VE SANAYİ ODASI MECLİS BAŞKANI AHMET ÇELİK VE YÖNETİM KURULU BAŞKANI MUSTAFA GÖKHAN ALKAN

1277’de Karamanoğlu Mehmet Bey’in fermanıyla Anadolu’da ilk kez devlet dili olarak kabul edilmesinin 744. yıldönümünü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Başkanlar mesajda;

“Dünyanın en köklü ve en zengin dillerinden biri olan Türkçemizin 13 Mayıs 1277’de Karamanoğlu Mehmet Bey’in fermanıyla Anadolu’da ilk kez devlet dili (resmi dil) olarak kabul edilmesinin 744. yıldönümünü onurla kutluyoruz. 

Dil, bir milletin kimliğinin temel taşlarından biridir. Dilimize sahip çıkmakta Türk milletinin tüm fertlerinin yükümlülüğünden biridir. Bu anlamda bundan 744 yıl önce Karamanoğlu Mehmet Bey “ 'Türk'üz, öyleyse Türkçe konuşmamız gerekir' diyerek “bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk Dili’nden başka dil kullanmaya’ şeklinde ilan ettiği fermanıyla Türk Dili için tarihi bir adım atmış ve Türkçe ilk defa resmi dil olarak kabul edilmiştir.

Bu vesileyle  Türkçe’nin resmi dil olarak kabulünün 744. yıl dönümünü ve Türk Dil Bayramını kutluyor, Milli birlik ve beraberliğimize ışık tutan bağımsızlığımızın sembolü dilimizle her kıtada milli hüküm sürmemizi sağlayan Karamanoğlu Mehmet Bey'i rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.” ifadelerine yer verdiler.

karaman karaman haber türk dil bayramı