TEMA 'Karaman ve Çevresinde Madencilik Ekim 2021' Raporu Korkuttu KARAMAN OVASININ %89'U MADENLERE RUHSATLI

TAKİP ET

*Raporda; Konya Ovasının %48, Ereğli Ovasının ise %38'inin Maden Ruhsatlı olduğu, Karaman Ovasının ise %89 olması dikkat çekti. *Raporun 'Sonuç ve Öneriler' Kısmında; 'Karaman ve Çevresini korumak için madencilik faaliyetlerine tamamen kapalı koruma statüsüne ihtiyaç duyulmaktadır' denildi.

TEMA Vakfı Karaman Temsilciliği Gazetemizi ziyaret ederek Vakfın ‘Karaman ve Çevresinde Madencilik Ekim 2021’ Raporunu vererek Karaman’ın doğa ve tarım alanlarının, su varlıklarının ve kültürel mirasının madencilik faaliyetleri nedeniyle karşı karşıya kaldığı tehditleri ve bunun mevcut maden mevzuatı ile ilişkisini anlattılar.
TEMA’nın hazırladığı ve verilen tamamen MAPEG (Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü) verilerinden alındığı Raporda Karaman Ovasının %89’nun Madenlere Ruhsatlı olduğunu ortaya koyması Karaman’ın geleceği açısından oldukça endişe verici olduğunu ortaya koyuyor.
Raporda; MAPEG’e göre Karaman’da çalışma alanında bulunan IV. Grup madenlere ilişkin ruhsat alanı toplamının 871,704 Hektar oluğu 444 adet ruhsat olduğu belirtilerek Çalışma alanlarının %38’nin madenlere ruhsatlı olduğu belirlendi.
Özellikle Karaman’ın önemli alanlarındaki maden ruhsat oranları Karaman’ın geleceği açısından telafisi mümkün olmayan zararları gözler önüne seriliyor.
Karaman’da;
ORMAN ALANLARININ                                             %31’i
TARIMSAL ÜRETİM ALANLARININ                       %41’i
DOĞAL KORUMA ALANLARININ                           %78’i
GEN KORUMA ALANLARININ                                 %40’ı
YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHALARININ     %12’si
ÖNEMLİ DOĞA ALANLARININ                                %68’i
TARİHİ VE KÜLTÜREL VARLIK ALANLARININ  %77’si’nin
Madenlere Ruhsatlı olduğu açıklandı.
Raporun en çarpıcı bölümü ise, Konya Ovasının %48’i, Ereğli Ovasının %38’nin Maden Ruhsatlı iken Karaman Ovasının %89’unun Maden Ruhsatlı olması dikkatlerden kaçmadı.
38 Sayfalık Raporun ‘Sonuç ve Öneriler’ Kısmında; “Karaman ve Çevresini korumak için madencilik faaliyetlerine tamamen kapalı koruma statüsüne ihtiyaç duyulmaktadır” denilerek; “başta Karaman İlinde olmak üzere Türkiye genelinde ekolojik temelli, bütüncül, tarımsal üretimi önceliklendiren “arazi kullanım planlamasına ve koruma yaklaşımına” ihtiyaç bulunmaktadır. 5403 sayılı “Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu”, arazi kullanım planlarının hazırlanması konusunda gerekli hükümleri içerse de yasalaştığı 2005 yılından buyana bu konuda maalesef önemli bir ilerleme kaydedilmemiştir.
Yayınlanan raporun sonuçları, yüksek ruhsatlılık oranlarına karşı, doğa koruma alanlarından önemli doğa alanlarına, tarım alanlarından meralara, ekolojik, kültürel ve ekonomik değerlere sahip alanları madencilik uygulamalarına kapatan bir kanuna ihtiyaç oluğunu da göstermektedir.
Karaman, ülkemizin bozkır ekosisteminin, tarımsal üretiminin önemli noktalarından biridir. Dünyanın terk ettiği, yaşam alanlarımıza, insan ve doğa sağlığına geri dönüşü olmayan zararlar veren, bölgenin su varlıklarını tehdit eden kömür madenciliğinden Karaman ve çevresini korumak için madencilik faaliyetlerine tamamen kapalı koruma statülerine ihtiyaç duyulmaktadır.” denildi.
TEMA’nın bu raporu konusunda başta Siyasetçilerimiz ve yetkililerimizin hassasiyet göstererek Karaman’ın geleceği için çok büyük öneme sahip konu ile ilgili gerekli çalışma ve girişimlerde bulunmalarını bekliyoruz.
İklim değişikliğinin tehdit ettiği dünyamız, özellikle ülkemizin ‘Tahıl Ambarı’ olan Karaman Ovasının korunması, gelecek nesilleri yaşanabilir bir Karaman bırakmak adına ilgili herkesi göreve çağırıyoruz.