TDK BAŞKANI GÜLSEVİN: "KARAMANOĞULLARI VESİLESİYLE KARAMAN TÜRKÇE'NİN BAŞKENTİDİR"

TAKİP ET

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Türk Dil Kurumunun desteğiyle Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Dil ve Edebiyat Kongresi düzenlendi.

Kongre açılış programına, Karaman Valisi Fahri Meral, Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, akademisyenler, daire müdürleri ile öğrenciler katıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan KMÜ Rektörü Akgün, üniversitede yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

TDK Başkanı Gürer ise yaptığı konuşmada, Türk dediğimiz bir millet var. Her millet gibi Türk dediğimiz millette sadece bir tek göz rengine sahip bir tek şakak tipine sahip yada bir tek etnik gruba ait bir millet değil. Milletler farklı boyların, soyların ailelerin, aşiretlerin etnik unsurların bir araya gelip oluşturabildikleri sosyolojik birliklerdir. Hele Türk gibi büyük bir milletten söz ediyorsak bunun içerisinde dünyanın birçok rengini bulmamız mümkün. Dilinde de bulmamız mümkündür. Kültür ve dil tarihçileri Türk kültür ve dilini bütün Avrasya’yı bir yerinden doğup ama bütün Avrasya’yı baştanbaşa dolaşan bir ırmağa benzetiyorlar. Nasıl bir ırmak gezdiği coğrafyayı besliyorsa ona şekil veriyorsa Türk dili ve kültürü de Sibirya’dan, Orta Asya’dan, Mezopotamya’dan, Anadolu’dan, Kafkasya’dan, Avrupa’nın her noktasına kadar dolaşmış ve her yeri beslemiş. Nasıl bir ırmak dolaştığı yerden etkileniyorsa bu Türk dili ve kültürüyle bütün dolaştığı coğrafyadan beslenmiş bir kültürdür” dedi.

TÜRK DİLİNDE BİRÇOK KELİME VAR

TDK Başkanı Gülsevin, Türk dilinde Çince, Rusça, farsça, Arapça, farsça, Ermenice, Sırpça kelimelerin olduğunu açıklayarak, “Saymakla bitmez. Niçin vardır? Çünkü bütün coğrafyada biz buraları dolaşmışız ya hakim unsuru olarak yada komşu olarak bir arada yaşamışız, evlenmişiz, akrabalıklar kurmuşuz ve onlardan beslenmişiz. Çincede, Arapçada, Farsçada, Rusçada, Ermenicede, Sırpçada Türk dili kelimesi vardır, saymakla bitmez. Niçin çünkü biz onları beslemişiz.

Her dil başka dilden kelime alır. Her dilde başka dile kelime verir. Ama Türk dili kadar farklı dillerden kelime almış dili zor bulursunuz çünkü bütün Avrasya’yı dolaşmış bu insanlar. Sadece belirli bir coğrafyaya hapsolup kalmamışlar. Çincede Türkçe kelime var Türkçede Çince kelime var dedik ama Ermenicede Çince kelime bulamazsınız. Neden bulamazsınız çünkü birbirlerinden hiç nasiplenmemişler, birbirlerinden beslenmemişler. Avrasya medeniyetinden Türk dilini ve kültürünü çektiğiniz zaman tarihten birden bardakların en alttakini çekmişe döner” diye konuştu.

KARAMAN TÜRKÇE’NİN BAŞKENTİDİR

Karamanoğlu Mehmet Bey’in fermanından bahseden Gülsevin, “Tarihte biz kimliğimize, dilimizin kimliğine devlet adamı marifetiyle ilk sahip çıkışı Karamanoğlu Mehmet Bey’de görüyoruz. Karamanoğlu Mehmet Bey, divanda, dergahta, bargahta, çarşıda, pazarda Türkçeden başka dil konuşulmaya diyor. Yani Karamanoğlu Mehmet Bey şunu diyor; bizim dilimiz devlet dili olmuştur diyor. Onun süreci bizim başlangıcımızdır. Bir devlet adamı bundan sonra Türkçe konuşacaksınız Türkçe yazacaksınız diyorsa bu bizim başlangıcımızdır. Karamanoğulları vesilesiyle Karaman Türkçe’nin başkentidir” ifadelerini kullandı.

Gülsevin, “Devlet adamlarımızın Türkçeye sahip çıkışının ilk örneği Karamanoğlu Mehmet Bey’dir. İkinci feryadı 1930’larda Mustafa Kemal’den duyduk. Türk dili Türk milletinin zihnidir, kalbidir dedi ve cumhuriyetin temelinde de Dil tarih, coğrafya fakültesini kurarak, Türk Dil ve Tarih Kurumunu kurarak devletin temelinin kültür olacağını ve Türkoloji’nin temelinde çok önemli bir yer tuttuğunu devlet adamı olarak ortaya koydu. 2017 yılınca içinde yaşadığımız dilimizdeki kirlenmeyi bütün dünya dillerinde olduğu gibi Amerikanca üzerinden kirlenmeyi hepimizde görüyoruz. Yine bir devlet başkanı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 2017 yılını Türk Dili Yılı ilan etti. Dilimiz kimliğimiz başlığıyla birçok faaliyet yapıldı. Devlet adamları işe el atarsa biz kültürümüzde daha ileri mesafelere gidiyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Meral, kongre anısına TDK Başkanı Gülsevin’eplaket takdim etti.

Kongrede Türkçenin Eğitimi ve Öğretimi, Yabancı Dil Olarak Türkçenin Öğretimi, Yurt Dışındaki Türk Çocuklarına Türkçe Öğretimi, Türk soylulara Türkiye Türkçesi Öğretimi, Dünyadaki Türkoloji Merkezleri ve Çalışmaları, Türkiye'de ve Dünyada Dil Öğretimi Bilim Dili Olarak Türkçe, Doğu-Batı Dilleri ve Edebiyatları Araştırmaları, Karşılaştırmalı Edebiyat, Dil ilişkileri ve Politikaları Yabancı Dil Eğitimi ve öğretimi, Erken Yaşta Yabancı Dil öğretimi, Yabancı Dil öğretim Yöntem ve Teknikleri Disiplinler arası Dil Öğretim Çalışmaları, Dil Bilimi, Çeviri Bilimi konuları işlenecek.