Tarladan Tiyatro Sahnesine Uzanan Bir Öykü

TAKİP ET

Özel Haber: Yasemin Küçükcicibıyık
ADD Karaman Şubesi Cumhuriyetimizin 100. Yılı’na Bir Tiyatro Armağan Etti. Perde arkasında neler olup bittiğine baktığımızda omuz omuza veren kadınların öyküsüne tanık olduk bir kez daha… ADD Karaman Şubesi Başkanı Ülkan Şanlıtürk ve tiyatro ekibi “Yolda Onlar da Vardı” tiyatrosunda nasıl bir araya geldiklerini Yasemin Küçükcicibıyık’a anlattılar.
Foto 
Edebiyat öğretmeni tiyatro yazarı Hasan Büyükköse'nin yazdığı, sanat yönetmenliğini tiyatro sanatçısı Gökçen Tongut Aksoy'un yaptığı "Yolda Onlar Vardı" tiyatro oyunu  Kuva-i Milliye dönemindeki kadınların Kurtuluş Savaşı'nda verdikler mücadeleyi anlatıyor. Aynı mücadelesine devam eden Türk kadınları Cumhuriyetimizin 100. Yılı anısına Karaman’da tiyatro çatısı altında bir araya geldiler. Toplumların gelişmesinde kuşkusuz yerel tiyatroların önemi büyüktür. Bu anlamda Karaman’da bir boşluğu doldurmak üzere kollarını sıvayan ADD Karaman Şubesi Başkanı Ülkan Şanlıtürk kentin kültür ve sanat hayatının gelişmesine kendi ifadesiyle bir tuğla koymak ister. Zira bir kent halkıyla yöneticileriyle birlikte sanata ve sanatçılarına sahip çıkarsa o kentte sanattan söz edilebilir.
Perde arkasında büyük bir azim ve inanç öyküsüne tanık oluyoruz. Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Ülkan Şanlıtürk büyük bir özveriyle ve bin bir emekle çıktıkları bu yol için “Cumhuriyetimizin bize armağan ettiği en değerli alanlardan birisi sanat alanıdır. Bu öyle büyük bir aydınlanmadır ki; kırsal alandaki çiftçi kadınlarımızı, öğretmen ve öğrenci genç arkadaşlarımızı, edebiyat ve sanat insanlarımızı bir araya getirmiştir. İşte bunun adı ‘Cumuriyettir’ Bu anlamda yolu bizimle kesişen herkese destekleri ve emekleri için çok teşekkür ederim.” Dedi.
Şehir markaları yaratmak için kent tiyatrolarına ihtiyacımız olduğunu hatırlatan tiyatrocu-sanat yönetmeni Gökçen Tongut Aksoy’un ise bu konuda haklı bir sitemi var.  Aksoy bilgi ve birikimlerini aktarmak için deyim yerindeyse çalmadık kapı bırakmamış. 
Oyuncular Özden Mısırlıoğlu Uysal, Sultan Ak, Aygül Yıldız Aydoğdu, Hatice Kaya, Sevgi Dölek ve set asistanları Kevser Oğuztürk, Elif Dölek “Yolda Onlar da Vardı” tiyatro oyununda alkışı hak eden emekleri ile önce Karaman’da sonra Ermenek, Sarıveliler, Ankara,  Gazipaşa ve Erdemli turneleri ile seyircileriyle buluştu.
Oyunun yazarı Hasan Büyükköse “Kahramanlık cinsiyetsiz bir kavramdır. Kimlikle değil kişilikle ilgilidir. Türk tarihinin son dönem, en zor ve belirleyici mücadelesi Kurtuluş Savaşı bu tezi çok sayıda kadın kahramanlarıyla örneklendirmiştir. Fakat tarihi yazan eril bakış açısı yüzünden bu kahramanlar hep geri planda kalmıştır” dedi.  
İlk kez bir Türk kadını Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle sahneye cumhuriyet döneminde çıkar. Bu ilham ve ışıkla  ADD Karaman Şubesi Cumhuriyetimizin 100. Yılı’nda büyük çoğunluğu kadın oyunculardan oluşan “Yolda Onlar da Vardı” tiyatro oyunu ile perdesini açtı. Dileriz uzun yıllar sahnede olurlar ve dileriz onlar da başka kadınlara ilham olurlar. 
Röportajın tamamını Uyanış Medya You Tube Kanalımızdan izleyebilirsiniz.




Karaman ADD Karaman Şubesi Yolda Onlar da Vardı Tiyatro