TARİHİN İÇERİSİNDE YENİ YIL KUTLAMALARI 

TAKİP ET

Şerafettin GÜÇ Tarih Araştırmacısı-Yazar

TARİHİN İÇERİSİNDE YENİ YIL KUTLAMALARI 
Şerafettin GÜÇ Tarih Araştırmacısı-Yazar


Tarihteki en eski yeni yıl kutlaması yaklaşık 4.000 yıl önceye, eski BABİL’ kadar uzanıyor ve bu kutlama din ve mitolojiyle son derece bağlantılı.
Örneğin MISIR da, yeni yıl Nil’in yıllık taşkınıyla başlardı bu da Akyıldız’ın yükseldiği ana denk gelirdi. 
FENİKELİLER ve FARSLILAR yeni yıla bahar ekinoksuyla başlarken Yunanlılar yeni yılı kış gündönümünde kutlarlardı. 
ÇİN yeni yılının ilk günü ise kış gündönümünden sonraki ikinci yeni ayın içindeydi.
BABİL’de yeni yıl kutlaması: Akitu
Tarihteki en eski yeni yıl kutlaması, yaklaşık 4,000 yıl önceye eski BABİL’e uzanıyor. Antik Mezopotamya’daki Babilliler için, ilkbahar ekinoksundan sonraki ilk yeni ay – (eşit miktarda güneş ışığı ve karanlıkla birlikte mart ayının son günü) – yeni bir yılın başlangıcının habercisiydi ve doğal dünyanın yeni doğuşunu temsil etmekteydi. 


Babilliler bunu AKİTU (Baharda biçilen arpa anlamına gelen Sümer kelimesinde türemiştir.) denilen büyük dini festivallerle kutlarlardı ve 11 gün boyunca farklı bir ayine şahit olunurdu. 
AKİTU esnasında, tanrı heykelleri şehrin sokakları boyunca sergilenir ve onların kıyamet gücü üzerindeki zaferlerini sembolize etmek için dini törenler yapılırdı. Bu ayin sırasında, Babilliler dünyanın sembolik olarak temizlendiğine ve tanrılar tarafından yeni yıl ve baharın doğuşu için yeniden yaratıldığına inanırlardı.

Yeni yıla ek olarak Akitu, Babil Gökyüzü Tanrısı'nın kötü Deniz Tanrıçası Tiamat üzerindeki mitolojik zaferi için de kutlanırdı ve bu kutlama önemli bir amaca hizmet ederdi: Bu zamanda, yeni bir kralın taç giymesi veya mevcut kralın ilahi yetkisinin yenilenmesi. Akitu’nun bir büyüleyici yanı da Babil kralına yapılan bir çeşit küçümseme ritüeli. Bu tuhaf gelenekte, kral, özel kıyafetini çıkarmış halde Marduk tanrısının bir heykeli önüne getirilir, daha sonra onu ağlatma amacıyla tokatlanır ve kulaklarından sürüklenirdi. Eğer kral ağlarsa, bu Marduk’un tatmin olduğu ve kralın hâkimiyetini sembolik olarak genişlettiği anlamına gelirdi.
Kaynak: Krallar Kralının Mekânı | Arkeolojinin Gizemi.