TADI FARKLI..

TAKİP ET

Karaman kent merkezinde mahalle ve sokak aralarında ev hanımları tarafından titizlikle yapılan salçalar zahmetle hazırlanıyor.


KARAMAN’DA SALÇALIK ZAMANI
Kış ayının yaklaşması ile birlikte Karaman’da her yıl olduğu gibi bu yılda domates ve biber salçası yapımı başladı.
Her yıl Yaz mevsimi sonlarına doğru hazırlıklarına başlanan salçalıklarda domates ve biberler temizlik aşaması ve çekimlerinin ardından kazanlarda kaynatılmaya başlandı.
Karaman kent merkezinde mahalle ve sokak aralarında ev hanımları tarafından titizlikle yapılan salçalar zahmetle hazırlanıyor. 
Daha çok organik domateslerden hazırlanan salçalar önce küçük, küçük doğrandıktan sonra tuzlanarak plastik kapaklar içerisine konulurken yaklaşan kış mevsimi öncesi birçok yerde bu hazırlıklar göze çarpıyor. 
PAZAR YERİNDE SALÇALIK TELAŞI
Ayrıca bir yandan yapımı devam eden salçalıklar için de satışlar bugünlerde sürüyor. Karaman’da Eski Devlet Hastanesi bahçesinde bulunan alanda satışı yapılan salçalık ürünlere halk yoğun ilgi gösteriyor.
Salçalık domates 60 ile 65 kuruştan alıcı bulan biberde ise 1, 1.5, 2 TL arasında değişen fiyatlarla kasa kasa ve çuval çuval alınan salçalık ürünler için satıcılar da yoğunluktan mutlu görünüyor.
TADI FARKLI
Gelenekten gelen ev salçası yapımı için hanımlarda beceri ve yetenekleri bu yönde konuşturuyor. Damaklarda ayrı bir doğal lezzet bırakan ev yapımı salçalar hazır ürünlerden daha çok tercih ediliyor.
Doğal yapılan salçaların ekonomik olması ve tadına doyum olmaması nedeniyle farklı bir lezzet oluşturuyor. 
Doğal salça yapımı ise şu şekilde biliniyor. Öncelikle olgunlaşmış domatesler güzelce yıkanır ve çekirdekleri çıkarılır. Çekirdekleri çıkartılan domatesler bir bidona ya da kapaklı bir kaba doldurulur. İçine tuz konulur ve sıcak havalarda kapalı olarsa bir gün, eğer hava serin ise bir kaç gün bekletilir. Dinlenmiş domatesler süzgeçten geçirilir. Süzgeçten geçmiş olan domatesler tencereye alınır ve koyu bir renk alana karıştırılarak kaynatılır. Artık salçalar oldu sayılır. Salçalar kavanozlara ya da büyük bir cam kapaklı saklama kabına doldurularak daha sonra yıl boyunca yemek yapımlarında kullanılıyor.