Sulama Sezonu İçin Yeterli Değil

TAKİP ET

*Değirmencioğlu; 'Yaklaşık 10 yıldır yağışların azlığı nedeni ile kuraklık çekiyoruz ve toprak susuzluktan yandı.

 SULAMA BİRLİĞİ BAŞKANI DEĞİRMENCİOĞLU; “BARAJDAKİ ŞU ANDAKİ SU SEVİYESİ SULAMA SEZONU İÇİN YETERLİ DEĞİL” *Değirmencioğlu; “Yaklaşık 10 yıldır yağışların azlığı nedeni ile kuraklık çekiyoruz ve toprak susuzluktan yandı. Bu nedenle yağan her damla baraja su olarak gelmiyor. İnşallah bereketli yağışlar devam ederse bu yıl su sıkıntısı çekmeyiz.” dedi.
            Bu yıl özellikle Şubat ayı ve Mart başında yağan yoğun kar yağışı ve ardından süren yağmurlar başta çiftçiler olmak üzere herkesin yüzünü güldürürken, yağışlarla barajlardaki su seviyeleri de yükseldi.
            Konu ile ilgili Karaman Ovası Sulama Birliği Başkanı Mustafa Değirmenci ile birlikte gittiğimiz Gödet Barajında, su seviyesinin henüz istenen seviyede olmadığı görüldü.
            Başkan Değirmencioğlu konu ile ilgili olarak; “Evet çok şükür bu yıl çok bereketli yağışlar aldık. Ancak şu andaki su seviyesi henüz geçen yılki seviye civarındadır. Yani bu baraj 153 milyon m3 kapasiteli ve şu andaki seviye yaklaşık 21 milyon m3 dür. Bunun 9,5 milyon m3’ü dip/ölü hacimdir, geriye kalan 11,5 milyon m3’ü de kullanılabilir sudur. Geçen yılda yaklaşık bu kadar su verebildik çiftçimize.
            Şimdi bilmeyenler yağan her damla baraja su olarak geliyor diyebilir. Ama durum öyle değil. Yaklaşık 10 yıldır Karamanımız yağışların azlığı nedeni ile kuraklık çektik ve toprak yandı, yani toprak suya hasret. Yağan yağışın %50 den fazlasını toprak emiyor. Toprak doyduktan sonra suyu verir. Bu nedenle yağan her damla baraja su olarak gelmiyor.
            1-2 Ay içinde su seviyesi biraz daha artabilir ve inşallah bereketli yağışlar devam eder ve bu yıl bolluk ve bereketli bir sezon yaşarız.” dedi.