Su Sorunu Hat Safhada, Mısır Ekim Alanları Artıyor!

TAKİP ET

İlimiz Karaman başta olmak üzere Bölgemizde her geçen yıl yaşanan ve bu yıl daha da etkili olan Kuraklık tehlikesi karşısında uygulanan Tarım Politikaları ve bir türlü sonuçlanmayan yatırımlar nedeni ile sorun giderek derinleşiyor.

*Tarım Bakanlığı ‘Havza Bazlı Destek Uygulaması’ belirlemesine rağmen uygulama 2025 yılında olması nedeni ile hat safhadaki su sorunu bu yıl daha da derinleşecek.
*Ziraat Odası Başkanı Bayram; “Sorunun tek çözümü; Akdeniz’e dökülen Göksu Irmağının üçte bir suyunu bölgemize getirmektir”

İlimiz Karaman başta olmak üzere Bölgemizde her geçen yıl yaşanan ve bu yıl daha da etkili olan Kuraklık tehlikesi karşısında uygulanan Tarım Politikaları ve bir türlü sonuçlanmayan yatırımlar nedeni ile sorun giderek derinleşiyor.
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, geçtiğimiz günlerde bir Haber Ajansı’na yaptığı açıklamasında özellikle Karaman’da bol sulama ile yetiştirilen Mısır ekiminin geçen yıla oranla bu yıl 67 Bin Dekar daha artarak 470 Bin Dekara çıktığını, diğer sulu ürün alanlarında da artışlarla endişelerinin arttığını belirtti.
Edinilen bilgilere göre; Tarım Bakanlığı’nın Havza Bazlı Destek uygulaması (Kotalı ve Sözleşmeli ekim) çıkartmasına rağmen uygulamanın münavebeli şekilde 2025 yılında gerçekleşeceği ancak geç kalınan her yılın özellikle yeraltı su kaynaklarının yok olma tehlikesini artırdığı belirtiliyor.
Görüşlerini aldığımız Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram; “Ülkemiz Mısır ekimindeki bölgemizdeki artışa rağmen Mısır ithal ediyor. Yani ülkemizdeki mısır üretimiz kendimize de yetmiyor. 
Çiftçimiz ise üretim için haklı olarak daha iyi kazanç elde edeceği ürün olan Mısır ekimine yöneliyor ve bu konuda çiftçilerimiz her türlü makine ve ekipmanlarını da temin ettiler. Çiftçimiz ‘tamam ben mısır ekmeyim ama diğer ektiğim ürüne de Devlet bana destek versin’ diyor haklı olarak. Dışardan ithal edilen Tarım ürünleri karşısında devletimiz çiftçimizi desteklemelidir.
Türkiye’yi besleyen Bölgemizde (Konya-Karaman-Aksaray) su sorunu had safhalarda ve 4-4,5 Milyar m3’e düşen yeraltı su kaynağımız karşısında geçen yıl 8,5 Milyar m3 Tarım için su kullanıldı ki açığımız 30 Gödet Barajı büyüklüğünde bir su miktarıdır.  
Biz yıllardır bağırıyoruz, her yere konuyu raporlarla iletiyoruz, sorunun çözümü dış havzalardan bölgemize su getirilmesidir.
Göksu nehrinin Akdeniz’e dökülen suyunun üçte birini getirebilirsek bu sorun çözülmüş olacak. Bu noktada başlatılan projelerin hızlı bir şekilde tamamlanması gerek.” dedi.
Bölgemiz ve özellikle İlimizdeki bu sorunun çözümü noktasında tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz. Her geçen gün aleyhimize işlemekte ve geleceğimiz için sorun teşkil etmekte.

Karaman Mısır Su Sorunu Mehmet Bayram