SU PROBLEMİ MISIRA ZARAR VEREBİLİR

TAKİP ET

*Karaman tarımına pancar üretimine kota konulduktan sonra üreticinin mısır tarımına yoğunlaştığını kaydeden Karaman Ziraat Odası eski Başkanı Ercüment Yılmaz,


KARAMAN MISIR TARIMINDA ÇUKUROVAYI GEÇTİ
Özel Haber;Adem Demirel

 Karaman'daki mısır üretiminin rekoltede kaliteli bir verim elde edilmesine ve mısır ithalatının azalmasını sağladığını söyledi. *Yılmaz, Bunun yanında su problemi mısır üretiminin yapılıp yapılmaması ya da nasıl yapılması gerektiği sorularını da beraberinde getirdi.
Karaman mısırda önemli bir merkez haline geldiğini söyleyen Karaman Ziraat Odası eski Başkanı Ercüment Yılmaz, Karaman'ın mısır konusunda gösterdiği gelişimi bu topraklardaki verimin güzel olmasına ve iklimin de mısır için uygun olmasına bağladı. 
Şu anda Karaman'da yaklaşık 300 bin dekar alanda ekimi yapılan mısırın yüzde 95 tamamlandığını kaydeden Yılmaz, “Ekimi daha önce yapılan mısırlar tarlarında ise ekilen mısır gün yüzüne çıkmaya başladı. Karaman çiftçisinin en büyük gelir kaynaklarından birisini mısır oluşturmakta. Karaman'da mısır tarımı 1'inci sıraya yerleşti. 
Ardından da elma, şeker pancarı ve diğer ürünler geliyor. Geçmişte kuru fasulye ve buğday Karaman'da önemli bir sıralamaya sahipken, şu anda mısır ön planda. Ekonomik kazancından ve verimden dolayı Karaman çiftçisi, mısır tarımını çok sevdi” dedi.
Mısır tarımı konusundaki en büyük problemin su olduğunu dile getiren Yılmaz, "Şu anda üreticilerin kafasındaki tek problem şu; 'Gerekli yağmur yağacak mı? Su kaynaklarımız yetişecek mi? Mısırlarımıza gerektiği miktarda su verebilecek miyiz? Su problemi çok büyük bir soru işareti olarak karşımıza çıkıyor. Üretici haziran ve temmuz ayında bugünkü randımanın alınıp alınamayacağı endişesinde” şeklinde konuştu.
SU PROBLEMİ MISIRA ZARAR VEREBİLİR
Karaman'da su problemi varken mısıra bu şekilde yoğunlaşmanın doğru olmadığını fakat, duruma farklı bir açıdan da bakılması gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, "Karaman çiftçisinin gelir elde edebilmesi ve üretim yapabilmesi için bir şeyleri ekip-biçmesi gerekiyor. 
Yani bu insanlara bir öneride bulunmak lazım. Zamanında pancara kota getirildikten sona üretici, 'Biz istediğimiz pancarı ekemiyoruz. Ne yapmamız gerekiyor?' dedi.  Mısır tarımı da o dönemde Karaman çiftçisine alternatif bir ürün olarak devletimiz tarafından sunuldu. Sonuç olarak Karaman'da bu sebepten dolayı mısır tarımı yaygınlaşmaya başladı. Fakat mısırda bu kapasiteye, bu rekolteye ulaşılacağı hiç tahmin edilmiyordu" ifadelerine yer verdi.
KARAMAN MISIR TARIMINDA ÇUKUROVAYI GEÇTİ
             “Karaman'ın mısırdan elde ettiği rekolte verimi Çukurova'dan daha fazla” diyen Yılmaz, “Mısırda ciddi bir tonaj elde ediyoruz. Karaman çiftçisinin sorunu su  dedik. Su probleminin yanında bir de zamanında Karaman'daki çiftçiye çok su tüketen bir ürün olan mısırın ekilmesi neden önerildi?
            Karaman'da aşırı mısır ekiliyor diye bu yükü sadece üreticinin üzerine bindirmek doğru olmaz. Zamanında bu öneriyi geliştiren teknik adamlara bu soruyu sormak gerekiyor.  Devlette devamlılık esastır. En azından Tarım Bakanlığı yetkililerine bu soruyu sormak lazım" açıklamasında bulundu.
MISIR ÜRETİMİ DÖVİZ KAZANCI SAĞLADI
Eksilerin yanında artıları da konuşması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, "Karaman'da yaygınlaşan mısır ekimi Türkiye'deki mısır ithalatını önemli ölçüde azaltmış durumdadır. Türkiye'de şu anda mısır üreten iller sayıldığı zaman ilk beşin içerisine girebilecek erişmiş bir vaziyette. Bununda devamını getiriyor. Karaman çiftçisi ürettiği ürünün en kalitelisini üretiyor. Bundan dolayı da ülkemiz de ciddi bir şekilde döviz kazancı elde etmiş durumdadır. 
Çünkü biz mısırda dışa bağımlı bir ülkeydik. Şu anda bu durum yok olmuş durumda. Hayvancılık gelişiyor ve yaygınlaşıyor. Hayvancılığa da bir ham madde lazım. Mısır üretimi hayvancılıkta ihtiyaç duyulan ham madde eksikliğini de gidermiş oluyor" diye belirtti.