SON YILLARDA YÜKSELEN ALTIN FİYATLARI KURULMAKTA OLAN YUVAYI BOZUYOR

TAKİP ET

Evlenmek isteyen genç çiftlerin yuva kurmak adına attıkları ilk adım olan kız isteme merasiminden sonra çiftlerin bu ilişkisine aileler de dahil olur. Çiftler ve aileler bu noktadan sonra adet, gelenek ve göreneklere göre bir takım uygulamalara tabi olurlar. Örneğin kına, nişanlılık dönemi kurban bayramına denk geliyor ise kız evine koç hediye etme gibi uygulamalar ise en başta yer alır. Bir de bunlara ek olarak gelinin teminatı olarak erkek tarafından geline “mehir” istenir. Mehir, gelinin ya da gelinin ailesinin kızları için erkek tarafından istenen altındır.  İstenen altın miktarı ise kız tarafının gönlüne göre değişiklik gösterebilir. “Mehir”in miktarı da kız isteme anında belirlenir ve sonuca bağlanır. İslamiyet’te de yeri bulunan “mehir” gelinin hakkıdır. Eğer bu düğünden önce gelinin ya da gelinin ailesinin istediği mehir tamamlanmaz ise ve bundan dolayı bir anlaşmazlık çıkar ise bu durum çiftlerin ayrılığına sebep olabilir.

Yıl geçtikçe artan altın fiyatları düğün sezonunda yapılan altın satışlarına balta vururken, altındaki bu yükseliş bazı çiftlerin de düğün arifesinde ayrılmalarına yol açıyor. Karaman’daki Sarraaflar Çarşısı Esnafı Halil İbrahim Eker, “Altın fiyatları her geçen yıl artıyor. Bu durum gündelik zamandaki altın satışlarını haliyle düşürüyor. Buna ek olarak düğün sezonlarında da yapılan altın satışlarında da ciddi azalma var. Altın fiyatlarında yükseliş evlenme hayali kuran çiftlerin de evlilik hayallerini suya düşürebiliyor” dedi.  Eker altın fiyatlarındaki yıldan yıla yükselişinin evlilik arifesindeki çiftlerin düğünlerini nasıl bozduğunu şöyle anlattı:

“Kız isteme anında  anlaşılan mehir miktarının sarrafa gelince fazla olduğu anlaşılıyor. Bu noktadan sonra gelinin kayın babası istenilen mehiri tamamlayamayacağını, bundan dolayı da mehir miktarını düşürmek anlaşmak istiyor. Ancak gelinin bu duruma karşı çıkması sonucu anlaşmazlıklar çıkıyor ve tartışma yaşanıyor. Bu tartışmaların büyümesi sonucunda da evlilik arifesindeki çiftler ayrılık yolunu tercih ediyor” şeklinde konuştu.