Son yağışlar üreticiye nefes aldırdı. Ancak Barajlardaki doluluk oranı hiç umut verici değil

TAKİP ET

Son yılların en kurak kışını geçirdiğimiz bu yıl kar ve yağmur yağışlarının beklenenin altında olması sulama sezonu öncesi üreticiyi kara kara düşündürmeye başladı.

Karaman’a geçtiğimiz hafta aralıksız 3 gün yağan son yağmurlarla birlikte metrekareye 38 kg yağış düştüğü öğrenilirken Gödet barajı hariç diğer barajlarda su yok denecek kadar azaldı.

Dünya Su günü nedeniyle Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram bu konuya dikkat çekerek “Gelecek nesillere bırakacağımız en büyük miras, temiz su kaynaklarımızdır. Unutmayalım su varsa yaşam vardır. Küresel su sorununa karşı su kaynaklarımızın iyi yönetimini ve sürdürülebilirliğini sağlamak en öncelikli görevimiz. Gelecekte oluşabilecek risklere karşı bugünden önlemimizi alalım, suyumuzu verimli kullanalım" dedi.

BARAJLARIMIZDA SU YOK DENECEK KADAR AZ

Ziraat Odası Başkanı Bayram, Karaman'da bu yılın kurak geçtiğini ve geçtiğimiz günlerde metrekareye 38 kilogram yağan yağmur ile üreticinin biraz nefes aldığını belirterek, "İnşallah beklediğimiz Nisan ve Mayıs yağışlarının gelmesiyle Barajlarımız dolacak, beklediğimiz yağışlarla üreticilerimizin tarımsal sulamada kullanacağı yeraltı sularının artacağı umudundayız. Sulama sezonunun yaklaştığı şu günlerde barajlarımızın hacmine baktığımızda Gödet barajı hariç barajlarımızda su yok denecek kadar az.  Barajlarımızın hacmine bakacak olursak Gödet 87 Milyon metreküp , İbrala 25 Milyon metreküp , Deliçay 2 Milyon Metreküp ve Ayrancı 2,5 Milyon Metreküp doluluk oranına sahip. Özetle, su hepimizi etkiliyor ve ilgilendiriyor. Bu nedenle herkes su konusunda dikkatli davranmalı ve müsrif olmamalıdır. Gerek sulama suyu olarak kullanımda, gerekse evde ve sanayi tüketiminde hepimiz su kaynaklarımızın sürdürülebilirliği için üzerimize düşeni yapmalıyız. Yaşam kaynağımız olan suyumuzun gelecek nesillerimize miras olarak bırakılması temennisiyle 22 Mart Dünya Su Günü’nü kutluyorum” dedi.