SON YAĞIŞLAR NOHUT REKOLTESİNİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

TAKİP ET

Karaman İl Tarım Müdürlüğü, İlde nohut hastalıkları son yağışlarla birlikte arttığını belirterek hastalığın ekonomik zarar eşiğine geldiğini ifade etti. Yapılan açıklamada;


    “Bazı bölgelerde, bu hastalığın sebep olduğu kurumalara, çiftçiler “Bulut vurdu” veya “Bulut çaldı” deyimini kullanmaktadırlar. Hastalığın tarlada zararı; tarla yüzeyinde ocaklar halinde başlar ve tarlada yer yer kurumalar meydana getirmektedir. Bu bağlamda nohut yetiştiricilerimizin ürünlerini bu hastalığa karşı ilaçlı bulundurmaları gerekmektedir. 
Hafta sonu yağan yağış nedeniyle hastalık tekrarlamıştır. İlaçlama yenilenmelidir.
    Hastalık belirtisi:
En dikkat çekici belirti yaprak, sap ve tohum kapsüllerindeki lekelerdir.    Sap ve dalları çepeçevre saran, düzensiz irilikte açık kahveden siyahımsı koyu kahverengine kadar değişen lekeler meydana gelir. Sap ve dallar bu lekeli yerlerden kırılır ve kısa zamanda kururlar. Tohum kapsülleri üzerinde iç içe dairesel lekeler meydana gelir. Bu lekelerin üzerinde toplu iğne başı büyüklüğünde siyah renkte yapılar görülür. Yapraklarda ise dairesel olan lekelerin çevresi sarı renk alır. Hastalık bol yağış alan yıl ve bölgelerde, sulama yapılan yerlerde, nispi nemi yüksek olan kapalı vadilerde salgınlara neden olabilir.
Hastalığın görüldüğü bitkiler: Hastalık nohutta görülür. 
Boscalid % 25 +  Pyraclostrobin : %12 : 50 g/da. 
%25 Trifloxystrobin + %50 Tebuconazole: 25 g./da
Chlorothalonil % 75 WP 200 g/100 litre su 
Kükürt % 80 WP 300 g/100 litre su
Mancozeb % 80 WP 200 g/100 litre su
Maneb % 80 WP 200 g/100 litre su 
Propineb % 70 WP 200 g/ 100 litre su
Thiram % 80 WP 200 g /100 litre su