Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez lezzeti 'Karaman tiridi'

TAKİP ET

Geçen yıllara göre daha fazla rağbet gören soğuk kış günlerinin vazgeçilmez lezzeti 'Karaman Tiridi' hakkında gazetemize konuşan Birtat Lokantası tirit ustası Can, 'Tirit yiyen bir kişi vitamin almış gibi o günü dirençli ve dinç bir şekilde geçirir' dedi

Aşağı yukarı her bölgenin kendine has bir tirit yemeği vardır. Kimi tirit etini sakatattan kimi dönerlik kırmızı etten kimi de kıymadan yapar. Özellikle soğuk kış günlerinde kahvaltının vazgeçilmezleri arasında bulunan şehrimize özgü Karaman tiridi de kıymadan yapılıyor. Günümüzde Karaman’da geleneksel tirit yapan lokantaların başında Karaman Birtat Lokantası geliyor. Tirit Ustası Mustafa Can, sadece sabah saatlerinde yaptıkları tiridin yapılışını anlattı: “Küp küp doğranan pide ekmeğini servis tabağının en alt kısmına yerleştiriyoruz. Daha sonra salçalı et suyunu ekmeğin üstünde gezdiriyoruz. Bu işlemin ardından et suyuyla bütünleşmiş pide ekmeğinin üstünü taze süzme yoğurduyla kapıyoruz. Süzme yoğurdun üstüne de kıyma koyuyoruz. Bu katmanını üstünü de soğan ve maydanoz ile süsleyerek lezzet takviyesi yapıyoruz. Son olarak servis tabağının üstünde tekrar salçlı et suyunu gezdirerek servise hazır hale getiriyoruz” dedi.
TİRİT YİYEN GÜNÜ DİNÇ GEÇİRİR
Tiridin kış aylarında soğuğa karşı insanları diri, güçlü tutan ve çok faydalı bir yemek türü olduğunu söyleyen Mustafa Can, “Tirit yiyen bir kişi vitamin almış gibi o günü dirençli ve dinç bir şekilde geçirir. Serin aylarda daha çok talep edilen hafif bir yemektir” ifadelerine yer verdi.
TALEP HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Geçmiş yıllarda tiride çok fazla rağbet edilmediğini belirten Can, “Karaman tiridi son yıllarda giderek daha çok ilgi görmeye başladı. Artık tirit yemeğinin lezzetinin farkına varıldı ve her geçen gün daha çok talep edilmeye başlandı. Bir çayı bile demlerken ölçüsü vardır ne az kaynatılır ne çok kaynatılır. Tirit de öyledir. Tirit yapımı da bir sanattır” şeklinde konuştu.