Siz olsaydınız hangisini içerdiniz?

TAKİP ET

Çoban Ateşi/Y.Küçükcicibıyık


Çoban Ateşi/Y.Küçükcicibıyık
ÇEŞME SUYU MU HAZIR SU MU?
•    Bu soruyu sosyal medya hesabımdan da sordum. Hani akıl akıldan üstündür diye…
•    Siz olsaydınız hangisini içerdiniz?
Uzmanlar güneşe maruz kalmış pet şişeler ve damacanalardaki tehlikeye dikkat çekerken, çeşme suyu kötünün iyisi deyip içsek mi acaba… 
Aslında bu konu defalarca yazıldı. Bir kez daha yazmayı, yarası sürekli kanayan bir kardeş olarak kendime görev sayıyorum. Konya Necmettin Erbakan Tıp Fakültesi Hastanesinde 2.5 yıl ağbim kanser tedavisi gördü. Tedavi süresince, kanser tedavisi gören Karamanlı hasta sayısındaki artışa dikkat çeken Doktorlarımız bize en çok şu soruyu sordu: Memleketinizde bir tehlike var. Ya havasından ya suyundan… Konu mutlaka araştırılmalı!
Konu araştırılsın diye hem yazdık, hem yetkililere sorduk. Atanmış, seçilmiş kim varsa durumu izah etmeye çalıştık, çabaladık. Sonuç ve çözüm konusunda maalesef şuraya iyi bir cümle yazamıyorum.
2016 yılı içinde tamamlanması beklenen, İbrala barajı tatlı su projesi 2017 yılına kaldı. Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan Haziran ayı başında bir açıklama yaparak Ağustos ayında test çalışmalarının tamamlanıp, yılsonunda şehir içi şebekeye içme suyunun verileceğini söyledi. Hadi inşallah demekten başka bir şey yazamıyorum.
Tek suçlu su mudur? Onu da bilmiyoruz.
Konu araştırıldı mı? Araştırıldıysa sonuç çözüm ilişkisi hakkında bir açıklama yapılmadı.
Sağlık Bakanlığı, ülkemizde kansere bağlı ölüm vakalarının yüzde 80 arttığını açıklarken, konuyla ilgili Karaman’dan veri istediğimizde de bir sonuç alamadık. Bu konuda elimizde bir veri olmayınca, kanserle mücadelemiz de ancak bu kadar oluyor.
Kanserden gel de korun…
Konu aslında uzadıkça uzuyor. Daha yazılacak çok şey var, ben bu yıl kanser illeti yüzünden ağbimi kaybettim. Bu satırları yazarken bile boğazımdaki kocaman yumruk acısını size anlatmam çok güç… Bu kaybı ve acıyı Allah kimseye yaşatmasın. Tedavi görmekte olan bütün hastalara Allah’tan şifa diliyorum. Ancak memleketimde bir tehlike çanı çalıyor, kimse kulağını tıkamasın diye bir kez daha yazmayı kendime görev saydım. 
Allah aşkına en öncelikli konumuz bu olsun. Şu gökkube altında kalırsa hoş bir sada kalsın, gerisi boş…
Sosyal Medya hesabına gelen bazı okur yorum ve mesajları:
Ayhan Kartal: İmkânı olan insanlar cam şişede su alsınlar. Durumu olmayanlar bence çeşme suyuna devam etsin. Çünkü pet şişe ve türevlerinin hammadesi  petrol… Sen olsan hangisini içerdin?
Yeşim Koyuncu Şahin:  Kuyu suyuna geri dönmek lazım, o dönemde insanlar daha sağlıklıydı. Ne yapacağımızı şaşırdık. Ama kanser illeti suya bağlı ise vay halimize… Bu konuda neden bir araştırma başlatılmıyor, çok garip…
Mehmet Karagöz:  Yasemin Hanım, su konusunda çok okumalar araştırmalar yaptım. Karaman’daki kanser sıkıntısının kaynağı terkos suyunun deposuna konulan klor olabilir. Zira klor en güçlü kanserojen maddelerden biridir. Düzensiz ve gereğinden fazla suya karışması buna sebep olabilir. 
    İkincisi, damacana hijyenik olamıyor maalesef… Mükerrer kullanımlarda bu doğaldır. Diğer şişe sularında güneş gören suyun tehlikesi de az değildir. Aynı zamanda fazla beklemiş olması da tehlikelidir. Çare su arıtma cihazı alıp hepsinden kurtulmak… Ama belli periyotlarda bakımı yapılmazsa olmaz. Selamlar…
İsmini açıklamak istemeyen bir okurumuz: Ben sadece Sayın Valimiz ve Belediye Başkanımız hangi suyu tercih edip kullanıyor, onu merak ettim. Asgari ücretli tek maaşlı evden herkese selam… 
Cavit Alkan:  Karaman yerleşim yeri olarak kireçli tabakalar üzerinde yer aldığı için genellikle yer altı sularımız kireçli. Şehir şebekesinin bazı bölgelerde eski olması da evlere ulaşan su kalitesini düşürmektedir. Piyasalarda satılan suların bir çoğu da tüketiciye ulaşıncaya kadar çeşitli problemler mevcuttur. Çözüm ise Yeşildere barajından çok iyi arıtılmış bir suyun şebekeye verilmesi. Kişisel çözüm ise kaliteli bir arıtmanın eve kurdurulması ve bakımın yetkili servise yaptırılması.
Fikriye Şener: Acınızı çok iyi anlıyorum. Bende kız kardeşimi kanserden kaybettim. Bizde Meram Tıp fakültesinde tedavi gördük, size kurulan cümleyi bize de söylediler. Dilerim su kaynaklı değildir bu problem… Su araştırmalarının çeşmeden akan su yerine kuyudan alınan suyun analize gitmesi sonuçları sağlıklı kılmıyor bence. Dilerim yetkililer bu konuyu ciddiyetle araştırıp sonuçları açıklarlar. Bu arada acınıza sabır diliyorum. Bu konuyu tartışmaya açtığınız için de teşekkür ederim. 
Eda Yerci: Ben Valimiz ve Belediye Başkanımız hangi suyu içiyor merak ettim sadece… Onlar hangisini tercih ediyorsa, millet olarak bizde onu içelim. Evlerinde arıtma kullanıyorlarsa arıtma almaya teşvik, destek bir proje başlatsınlar. Çünkü benim arıtma alacak param yok, sözü bize bıraktığınız için teşekkür ederim.