SIĞINMACI ÖĞRENCİLER BAŞARI İÇİN DİL TAKVİYESİ ALIYOR

TAKİP ET

Ülkelerindeki iç savaştan dolayı Türkiye sığınanlar arasında yer alan Karaman'daki göçmen öğrenciler Türkçe bilmedikleri nedeniyle Karaman'daki okullarda sağlayamadıkları başarıyı Karaman Gençlik Merkezi'nin açtığı Türkçe kursuyla sağlayacaklar.

Ülkelerinde çıkan iç savaştan dolayı Ortadoğu’dan Türkiye’nin 4 bir tarafına yayılan göçmenlerin çocukları Türkçe bilmedikleri için Türkiye’deki okullarda katıldıkları dersleri anlama sorunu yaşıyor. Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Gençlik Merkezi göçmen öğrencilerin yaşadığı dil sorunu ortadan kaldırmak için Türkçe kursu açtı.  6 hafta önce açılan Türkçe kursunun göçmen öğrencilerin okullarındaki öğrenim sürecine olumlu etki etmek üzere açıldığını söyleyen Türkçe Öğretmeni Fahrettin Bozkaya, “ Biz Gençlik Merkezi olarak Suriye’den, Irak’tan Filistin’den gelen yabancı uyruklu öğrencilerimize Türkçe dersi vermeye başladık. Öğrencilerimiz kursa başlayalı 6 hafta oldu. Buraya ilk geldiklerinde hiç Türkçe bilmiyorlardı, ama burada Türkçelerini epey ilerlettiler. Bu kurs sayesinde yeni duyanlar oluyor ve yeni katılanlar oluyor. Sayımız hızla artıyor. Kursların verimli olduğuna inanıyoruz.

            TÜRKÇE BİLMEDİKLERİ İÇİN DERSLERE KATILMIYORLARDI

            Öğrencilerimizle de arzu ederseniz pratik yapabilirsiniz. Hepsi gayet memnunlar. Öğrencilerimiz okullara gidiyor. Türkçe bilmedikleri için derslere katılamıyorlardı. Okullardan da büyük memnuniyet ifadeleri geliyor. Okul müdürleri bizi arayarak; ‘Öğrenciler artık bize gelip, hal hatır soruyorlar. Nasılsınız, ne yapıyorsunuz?’ diye sorup konuştuklarını belirttiler. Tabi bu da bizi memnun ediyor, mesafe kat ettiğimizi gösteriyor.

            ÖĞRENCİ SAYISI HIZLA ARTIYOR

Genelde dersleri cumartesi günü yapıyorduk, ama araya yarıyıl tatili girince öğrencilerin isteği üzerine hafta içi de yapmaya başladık. 12 kişi ile başladık, şu anada sayımız 25 ile 35 arasında. Öğrenciler okulda dersi anlamadıklarını, ama matematiği çözebildiklerini İngilizceyi çözebildiklerini; Türkçe ve tarih bu tür dersleri anlamadıklarını söylediler. Biz de burada öğrencilerimizin bu eksiklerini gidermeye çalışıyoruz. Umarım sene sonunda bu eksikliği tamamen kapatmış oluruz. Aldığımız bu mesafeden gayet memnunuz” dedi.

            Kurstaki öğrencilerden Haneen Adile, Amine Haşim ve Abdarahim Alosman, öğretmenleri Fahrettin Bozkaya ile Türkçe kursunda öğrendiklerini pekiştirdi.