SAYIŞTAY RAPORU

TAKİP ET

CHP İL BAŞKANI İ.A. ÜNVER; 'KENDİ MALINA KİRA ÖDEYEN BELEDİYE OLUR MU?

 

    CHP Karaman İl Başkanı Av. İsmail Atakan Ünver, Karaman Belediyesi’nin, Reklam Panaolarını kiraya verdiği şirkete, yıllık kira bedelinin 5-6 kat reklam parası ödemesi ile ilgili Sayıştay raporu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi;
           “Maalesef adı Karaman Belediyesi olunca oluyormuş. Hem de az buz değil, aldığı kiranın 5-6 katı kira ödeyerek oluyormuş...
           Zaman zaman Karaman Belediyesi’nin billboard kullanımı ile ilgili eleştirilerimi kamuoyumuzla paylaştım. Ancak işin mali boyutu hakkında bilgi sahibi değildik. Sayıştay’ın Ekim 2015 tarihli Karaman Belediyesi’ne ilişkin Denetim Raporunu inceleyince billboard mevzuunun maddi boyutunu da öğrenmiş olduk ve Karaman’da yaşayan bir vatandaş olarak inanın dehşete düştüm.
Karaman Belediyesi, 30 Mart 2014 seçimlerinden sonra Karaman’ın çeşitli yerlerindeki reklam panolarını (billboardları) ihale ediyor ve ihaleyi kazanan firma ile 30.05.2014 tarihinde 3 yıllık sözleşme imzalıyor. Reklam panolarını kiralayan firmanın Belediyeye ödeyeceği KDV dahil bedel; aylık 4.779,00 TL, yıllık 57.348,00 TL. Buraya kadar her şey normalmiş gibi görünüyor. Oysa normal olmayan şey, Belediyenin billboardları kiraya verdiği şirkete billboard reklamları için ödediği kira bedeli…
Karaman Belediyesi, kendi malına yani billboardlara, kira bedeli olarak billboardları kiraya verdiği şirkete ne kadar bedel ödemiştir dersiniz? 
Tamı tamına 343.782,76 TL ödemiş. 
Yazım yanlışı yok, şaşırmayın !... İsterseniz yazı ile tekrarlayalım: Karaman Belediyesi yıllığını elliyedi bin üçyüzkırksekiz Türk Lirasına ihale ile kiraya verdiği kendi malı billboardlar için kiraya verdiği firmaya, aynı yıl tamı tamına üçyüzkırküç bin yediyüzsekseniki Türk Lirası yetmişaltı Kuruş reklam bedeli ödüyor. Hem de 2014 yılının 7 ayını kapsayan 30.05.2014 tarihinden sonraki dönem için bu ödemeyi yapıyor.
Sayıştay raporunu hazırlarken yaptığı bu tespiti  Karaman Belediyesi’ne bildiriyor ve konu hakkında görüş alıyor. Belediye cevabî yazısında, “… Belediyemizce gerçekleştirilen faaliyetlerin halkımıza tanıtılması ve halkımızın bilgilendirilmesi kapsamında bastırılan tanıtıcı afişler reklam panolarına astırılmış ve konuda tek yüklenici konumundaki şirkete ödemeler yapılmıştır. Belediyemizce gerçekleştirilen işlemlerde mevzuata herhangi bir aykırılık bulunmamakla birlikte bulgu maddesinde bahsi geçen konu Belediyemizce tekrar değerlendirilmeye alınmıştır ve bu doğrultuda şehir panolarında yapılan tanıtım faaliyetlerinden dolayı oluşan maliyetin en aza indirilebilmesi için gerekli çalışmalara başlanmıştır.” denilmektedir.
El insaf !... El vicdan !...
“Bu kadar pişkinlik olur mu?” diyenler için söylüyorum: Maalesef oluyor!…

Bildiğimiz kadarıyla Karaman’ın 34 değişik yerinde 150 civarında ilan panosu (billboard) var. 2015 yılında bu billboardların haftalık kira bedeli 177,00 TL + KDV idi. Bu durumda bir billboardın haftalık kirası, yaklaşık 210 TL etmektedir. Tüm billboardların yıl boyu tamamen dolu olduğunu varsayarsak ortaya yıllık 1.500.000,00 (birmilyon beşyüzbin) TL civarında bir gelir kalemi potansiyeli ortaya çıkmaktadır. 
Karaman Belediyesi böyle bir kalemden yıllık 57.348,00 TL’ye vazgeçmiştir. 
Yanlış okumuyorsunuz; Karaman Belediyesi potansiyel gelirin yaklaşık 26 da 1’i oranındaki bir bedelle bu gelir kaleminden vazgeçmiş; bununla da kalmamış, 2014 yılında 7 ay için 310.329,76 TL fazladan kira bedeli ödemiştir. Hem de ne için; “Belediye faaliyetlerinin halka tanıtılması ve halkın bilgilendirilmesi” için!...
CHP İl Başkanı olarak değil sıradan bir vatandaş olarak söylüyorum: “Eksik olsun sizin tanıtımınız da bilgilendirmeniz de!... Karamanlının ödediği emlak vergisini, su parasını, çevre temizlik vergisini, yapı ve ruhsat harçlarını, toplu taşıma bedellerini, merkezi bütçeden ayrılan payı ve diğer belediye gelirlerini bu şekilde sorumsuzca kullanmaya hiç kimsenin hakkı yok...”
Değerli hemşerilerimden yapılan işin mahiyetini anlamaları için şunu düşünmelerini istiyorum: 3+1 bir daireniz var. Siz, bu dairenizi ihtiyacınız olmasına rağmen yıllığı 5.000 TL’ye kiraya veriyorsunuz. Sonra bu dairenin bazı odalarını kullanmak için kiraya verdiğiniz kişiye yani kiracınıza, yarım yıl için, kiraya verdiğiniz bedelin yaklaşık 5,5 katı, 27.500 TL’yi kira olarak ödüyorsunuz. Tüm hemşerilerime sorarım; bunun akla yatan tarafı var mı? Böyle yapan sıradan bir kişi olsa, yakınlarının talepte bulunması halinde, savurganlıktan dolayı mahkemece kısıtlanır, hukuki işlem ehliyeti mahkeme kararı ile kaldırılır ve kendisine bir vasi tayin edilir. Eğer bunu yapan bir kamu idaresi ise bir belediye yönetimi ise ve yaptığı bu icraat ile kişilerin mağduriyetine, kamunun zararına ve bir takım kişilerin haksız menfaat elde etmesine sebep oluyorsa o zaman ne yapmak lazım? Bu durum, öngörüsüzlükten olmuş, iş bilmezlikten olmuş, yanlışlıkla olmuş denilebilir mi? Bu konuda ne yapılması gerektiğini, hemşerilerimin takdirine ve ilgililerin dikkatine bırakıyorum.
Şimdi ister sıradan bir kent sakini olarak kabul etsinler, isterse CHP İl Başkanı olarak kabul etsinler, Sayıştay’a verdikleri cevabî yazıya istinaden hemşerilerim adına Karaman Belediyesini yönetenlere soruyorum: Mevzuata aykırılık görmediğiniz bu uygulamaya 2014 yılında olduğu gibi 2015 yılında da devam ettiniz mi? Sayıştay’a yapmayı taahhüt ettiğiniz tekrar değerlendirmeyi yaptınız mı? Şehir panolarında yapılan tanıtım faaliyetlerinin oluşturduğu maliyeti en aza indirmek için başlattığınız çalışmalardan ne sonuç aldınız? Başlattığınız bu çalışmalar içinde yüklenici firma ile olan sözleşmeyi feshetmek ve Belediyeyi, yaklaşık 1.500.000,00 TL’lik gelir potansiyeline yeniden kavuşturmak var mı? 2015 yılında yükleniciye billboard kira bedeli olarak ne kadar ödeme yaptınız? Belediyenin kendi malına yani tüm Karamanlıların üzerinde hakkı olan bir mala, aldığınız kira bedelinden daha fazla kira öderken, ödediğiniz bu parada tüyü bitmemiş yetimin hakkı olduğu hiç aklınıza gelmedi mi?

Dahası siz billboardları ihale mi ettiniz, yoksa peşkeş mi çektiniz ?
Bu sorulara vereceğiniz veya vermeyeceğiniz cevap, iddia ettiğiniz hesap verebilir ve denetlenebilir şeffaf belediyecilik anlayışınızın da bir göstergesi olarak şüphesiz hemşerilerimizce değerlendirilecektir.
Kamuoyumuza saygı ile duyurulur.”