SARIVELİLER'DE İŞ VE TİCARET ÇALIŞTAYI

TAKİP ET

İlimiz Sarıveliler İlçesi’nde ‘İş Ve Ticaret Geliştirme Projesinin Açılışı Ve Yerel Ürünlerin Yurt Dışı Pazarlara Açılımına Yönelik Çalıştay’ düzenlenecek.

Geliştirme Projesinin Açılışı Ve Yerel Ürünlerin Yurt Dışı Pazarlara Açılımına Yönelik Çalıştay Programı 1 Kasım 2018 Tarihinde Sarıveliler Belediyesi Lütfi Elvan İş Merkezi Toplantı Salonunda Yapılacağı bildirildi.

Sarıveliler Belediye Başkanlığı tarafından Mevlana Kalkınma Ajansı 2018 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında kabul edilen “Sarıveliler İş ve Ticaret Geliştirme Merkezi Kurulması Projesi” hayata geçiyor. Sarıveliler’de iş ve yatırım ortamının iyileştirilerek girişimcilik altyapısının geliştirilmesinin hedeflendiği belirten MEVKA Genel Sekreter Vekili Savaş Ülger,  projeye ajans tarafından 637 bin 278 lira destek verileceğini aktardı.

Sarıveliler ve çevresinde yasayan işsiz gençler ve işgücüne katılmayan kadınlar ile Taşeli platosu geleneksel ürün üreticilerinin iş ve çalışma ortamının geliştirilmesi için ortak kullanım merkezinin hayata geçirilmesi ve ortak kullanım merkezinin iş geliştirme, eğitim ve danışmanlık hizmeti sunabilmesi için gerekli idari ve hukuki altyapının oluşturulmasının ana amaç olarak belirlendiğini kaydeden Ülger, “Proje hayata geçirildiğinde ilçeye 2 adet eğitim salonu, 1 adet toplantı salonu, 1 adet yemekhane ve 10 adet dükkanı içerisinde barındıran bir merkez kazandırılmış olunacaktır” dedi.

GEÇ HASAT EDİLEN KİRAZ YURTDIŞI PİYASASINDA ÇOK TALEP GÖRÜYOR

Yörenin ekonomik yapısı dikkate alındığında tarımsal üretimin ekonomik hayatta çok önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ülger, “Dolayısıyla tarım sektörüne özel önem verilmesi gerekliliği aşikardır. Taşeli platosunun tarımsal merkezi olan Sarıveliler ilçesinin kirazı meşhurdur ve özelliği geç hasat edilmesidir. Bu özelliğiyle özellikle yurtdışı piyasalarda çok talep görmesine rağmen üreticiler bu konu hakkında yeterli bilgiye ve donanıma sahip olmadıkları için bu fırsatı kullanamamaktadırlar. Ürünleri yurt içi fiyatlardan aracılara satılıp asıl kar aracılara bırakılmaktadır. Aynı olumsuz şartlar bölgede yetiştirilen ve yüksek gelir getirme potansiyelli ürünler olan bal ve elma için de geçerlidir” ifadelerini kullandı.

KATMA DEĞER ARTACAK

Danışmanlık merkezinin altyapısının oluşturulmasıyla birlikte üreticilere markalaşma ve dış ticaret konusunda yardımcı olunacağını dile getiren Ülger, “Özellikle hedef pazar bulma ve müşteri ilişkileri bakımından kendilerine destek sağlanacaktır. Ayrıca girişimcilik ile ilgili altyapı oluşturulacak ve merkezin girişimcilere yönelik destek faaliyetleri sunması sağlanacaktır. Bahse konu proje ile tarımsal üretim yapan üreticilerin bu iş geliştirme merkezi ile ürettikleri katma değerin artacağı ön görülmektedir. Çünkü ürünlerini tarlalarından toptancılara doğrudan satmak yerine iş geliştirme merkezi vasıtasıyla daha rekabetçi bir ortamda ve daha profesyonel bir şekilde pazara çıkarabileceklerdir. Bu hususun ilçe üreticilerinin gelirlerini arttıracağı muhakkaktır. Öte yandan iş geliştirme merkezinin aynı zamanda bir danışmanlık merkezine dönüşmesi ilçede uzun veya orta vadede uygulanacak olan projelere bir alı yapı hazırlaması hedeflenmektedir. Bu kapsamda bakıldığı zaman proje sona erdiğinde ortaya çıkan yapı, tamamen bölgede iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesine ve girişimcilik altyapısının geliştirilmesine yönelik olmuş olacaktır” İfadelerine yer verdi.