SARIVELİER'DE KAR YAĞARKEN HALISAHAYA YILDIRIM DÜŞTÜ

TAKİP ET

Karaman Merkeze bağlı Sarıveliler ilçesinde yoğun kar yağışı ve olumsuz hava hayatı olumsuz etkiledi. Dün akşam saatlerinde Sarıveliler’deki halısahaya yıldırım düştü.  Düşen yıldırım halısahayı kullanılamaz hale getirirken yaşanan doğa olayında can kaybı yaşanmadı. Olay sonrasında kar yağışıyla birlikte çakan şimşek vatandaşlarda şaşkınlığa sebep oldu. Şimşek çakma olayının daha çok yağmurlu havalarda gerçekleştiği algısı, bu olayla birlikte Sarıveliler’de değişti

Kar yağışlı havada neden şimşek çakar, yıldırım düşer? Sorusu da akıllarda yer etti. Bu sorunun cevabını ise meteoroloji yetkilileri verdi: “Çok soğuk olduğu zaman havada dikine gelişen bulutlar oluşuyor. Bu ilkbaharda yaşanan doğa olayının bir benzeri. Bu nedenle de aynı ilkbahardaki gibi gök gürültüsü meydana geliyor”

Ayrıca genellikle denize kıyısı olan bölgelerde yaşanan kar yağarken şimşek çakmasının nedeni deniz üzerinde aşırı soğuk havanın olmasına bağlanıyor. Sıcak deniz üzerinden buharlaşan hava üzerindeki soğuk hava içerisinde hızla yükselmesi ile bulut içerisinde küçük dolu taneleri oluşuyor. Bu doluların bulutun içinde bulunan buz parçalarıyla elektriksel etkileşime geçmesi ile gök gürültüsü oluşuyor. Kar yağarken yıldırım düşen Karaman’ın Sarıveliler ilçesinin de Akdeniz sahiline yakınlığı ile biliniyor.

Bölgede etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle ilçe merkezindeki kar kalınlığı yarım metreye ulaştı.