Sarı: "Millet Bahçeleri Halkın Sosyal İhtiyaçlarına Cevap Vermelidir"

TAKİP ET

Karaman Kamuoyunun en önemli gündem maddesi haline gelen, Karaman Kent Meydanı Projesi’nin yerine yapılması gündeme gelen Millet Bahçesi projesi ile ilgili Gazetemiz konunun uzmanı olan Şehir Plancısı Gökçe Sarı’ya konu ile ilgili düşüncelerini sorduk.

Gökçe Sarı konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı; “Farklı sosyal çevrelere ve yaş gruplarına hitap edecek olan millet bahçelerinde en büyük etken erişilebilirlik ve otopark alanların olmasıdır. Toplu taşıma sisteminin ve otoparklarının iyi planlanması, giriş ve çıkış noktalarının güvenli hale getirilmesi gerekmektedir. 

Yaşadığımız şehirde her yaş grubunda olan insanların güvenilir, konforlu ve en önemlisi sağlıklı alanlara ihtiyacı vardır. Hızla büyüyen şehrimizde, şehir merkezinde oluşan yığılma ve bununla beraber gelişen ulaşım, otopark ve çevre kirliği üst seviyelere ulaşmıştır. Artık yeni gelişim alanlarına ihtiyaç duyulmaya başlanmış ve insanlar yaşadıkları kent çeperinde yaşam alanlarını tercih etmeye başlamıştır.

 Kentlerin kimliklerinde, sosyal yaşamlarında yer tutan ve tarihten günümüze kentsel yaşamın en yaygın kullanım alanı olan kent meydanları ise, kentli tarafından özel günlerde sosyal, kültürel, siyasal ve ticari amaçlar için kullanılan, kısaca kentsel yaşamın geçtiği önemli bir kamusal mekândır. Kentin cazibe merkezi olması, güvenli ortamlar da bulunması önemli unsurlarındandır. Aynı zamanda afet durumunda kent merkezinde toplanma yeri olacak şekilde tasarlanmış küçük ölçekli alanlardır.

Şehrimizin böyle bir toplanma alanına ihtiyaç olduğu görülmüş ve bunun ilk adımları atılarak İsmet paşa caddesinin sonu ve Aktekke Camisini içine alan bu kısım kent meydanı olarak planlara, projelere ve hafızalara işlenmiştir. Bu meydanın devamında tarihi mirasımıza sahip çıkmak ve korumak adına yeni projeler geliştirilmiş, Karaman kalesine kadar olan bölge Kent Meydan Projesi olarak hazırlanmıştır. Burada tarihi dokunun korunarak ön plana çıkartılması ve tescilli yapıların kullanılabilir alanlara dönüştürülmesi hedeflenmiştir.

Meydan projesinde olması gereken yapıların millet bahçesi ile uyuşmayacağı, alanın yetersiz olacağı ve korunacak yapıların istenildiği gibi kullanılamayacağı, ayrıca kent merkezinde trafik ve otopark sıkıntısı yaşanacağı düşünülerek bütüncül bir yaklaşım ile ilgili meslek disiplinlerinden uzmanların katılımıyla, tüm süreçlerinin planlanması ve bu doğrultuda bilimsel ve katılımcı bir yöntemle vatandaşların kendini yeniden üretme ihtiyacını sağlıklı ve güvenli bir çevrede giderebildiği kentsel, kamusal rekreasyon alanları kurgulanmalıdır. 

İnsan ve doğa ilişkisinin üretildiği mekânlar olarak kentsel yeşil alanlar ya da millet bahçeleri tasarlanmalıdır. Şehrin gelişim yönü belirlenerek kent merkezindeki yoğunluğun giderilmesi ve farklı kullanım fonksiyonlarının oluşturulması adına millet bahçesinin ikinci bir merkez gibi düşünülerek yeniden kurgulanması gerekmektedir. Doğa ile iç içe yepyeni sosyal yaşam alanları oluşturulmalıdır. Kente katkı sağlayacak;

Spor alanları, (bisiklet ve koşu parkurları, tenis kortu, basketbol ile voleybol sahası vb), 

İçerisinde yöreye uygun çeşitli bitki türlerinin yetiştirileceği farklı türde ağaç ve farklı türde çalı ile yer örtücü bitkiler ve çim aktivite alanları yanı sıra, içerisinde barındıracağı süs havuzu, gül bahçeleri, vatandaşlara yönelik yiyecek-içecek bölümleri, ekim-dikim alanları ile yeşille doymuş, betonlaşmadan uzak rahatlık hissi oluşturan alanlar,

Çocuklara özel oyun alanları (Farklı yaş gruplarına yönelik aktivite, sergi, vs alanı )ebeveynler için de dinlenme ve seyir alanları,

Bilim ve teknolojinin kullanılacağı, eğitim alanları oluşturulmalıdır.

 Yeni alanlar ve farklı güzergahların da düşünülmesi, millet bahçesi işlevinin daha büyük alana yayılması gerçek anlamda halkın rekreasyon ihtiyacına cevap verebilmesi gündelik yaşamımızda yer tutması ancak bu şekilde mümkün olacaktır.”