"sanayiciler İhracatlarını Kısıtladı"

TAKİP ET

'BÖLGEDE BARIŞ BEKLİYORUZ'


Karaman'da özellikle bisküviye dayalı Irak ve Suriye'ye yapılan ihracat, bölgdeki iç savaş ve saldırılardan olumsuz etkilendi. Geçen yıl 120 milyon dolar civarında bisküvi ihracatı yapılırken, saldırılar nedeniyle 80-70 milyon dolar azalma görüldü. Karaman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mustafa Toktay, Organize Sanayi Bölgesi'nde 175 fabrikanın bulunduğu ve bununda yüzde 65'nin de başta bisküvi olmak üzere gıda üretimi yapan fabrikalardan oluştuğunu ifade etti. Toktay, geçen yıl Karaman'da, 450 milyon dolar ihracat yapıldığını belirtti.
165 ÜLKEYE İHRACAT 2013 yılı itibarıyla yaklaşık 450 milyon dolar ihracatımız var. Bu ihracatın çoğunluğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerini oluşturuyor.  Karaman’da sadece Irak ve Suriye’ye değil dünyanın 165 ülkesine ihracat yapılmaktadır. Bizim Organize Sanayi Bölgesi'nde ürettiğimiz bisküvinin yüzde 38'i de, Irak ve Suriye'ye gidiyordu. Bu da yaklaşık 120 milyon dolarlık bir ihracat demektir. Ancak son dönemlerde iç savaşın bu ülkelerdeki etkisi nedeniyle bu rakamda 80-70 milyon dolarlık gerileme oldu. “BÖLGEDE BARIŞ BEKLİYORUZ” Bu bölgedeki sıcak çatışmaların sona ermesi halinde ihracatın yeniden yükseleceğini ifade eden Toktay, Bu ülkelerde yaşanan sıcak gelişmelerden dolayı nakliye ücretleri de çok arttı. Daha önce 2 bin 500 dolara giden nakliye şu anda 6 bin 500, 7 bin dolara gidiyor. Çünkü riskli bir ortama gidiyor. Artık onu da geçtik. Oradaki iç savaş durumundan dolayı gönderilen malların o ülkeler içerisinde satılmasında zorluk, para tahsilatında zorluk yaşanmaktadır. Bu bölgemizde barış ilan edilirse, barış sağlanırsa bu ihracat rakamlarının daha da yükseklere çıkacağına inancımız tamdır.
“SANAYİCİLER İHRACATLARINI KISITLADI”
Bölgede olumsuz gelişmeler ve yaşanan toplumsal olaylar, bu ihracatımızı olumsuz etkiledi. Zaman içerisinde bunun düzelmesini ümit ediyoruz. Komşularımızdaki bu karışık durumlar giderilirse bu ihracatımızın tekrar yükseleceğine inanıyoruz. Dolayısı ile dahilde işleme izin belgeleri için verilen ihracat teminatları ihracat kotalarını sanayicilerimizin şu anda tutturabileceğini düşünmüyoruz. Bu yüzden Bakanlığımızdan bu dahilde işleme için tanımlanan teminat olarak gösterilen ihracat rakamlarını göz önüne alınmamasını, 1 yıl daha şartsız olarak bunun uzatılmasını talep ettik.
Onun için orada doğacak riskleri de göğüslememek adına sanayicilerimiz ihracatlarını bu bölgelere kısıtlamaktadır. Bu konuda tedirginiz. Bir an önce, olumlu gelişmeleri hep birlikte izleyerek, bizler kadar sanayicilerimizin de bu tedirginlikten kurtulmalarını ümit ediyoruz.”dedi.