SAĞLIK İÇİN BİR ÇAĞRI

TAKİP ET

SAĞLIK İÇİN BİR ÇAĞRI

SAĞLIK İÇİN BİR ÇAĞRI
Osman Nuri KOÇAK

Kanser vakalarında patlama var.
Rivayetler muhtelif.
Genetiği değiştirilmiş ve hibrit tohumlardan üretilmiş yiyeceklerin bu patlamanın sorumlusu olduğu savı en güçlü sav. Çünkü milyonlarca yıldır vücudumuza uyum sağlamış olan gıdalar yerine bazı kimyasal müdahaleler ile genetiği ve dolayısı ile de ana yapısı bozulmuş gıdalar alınırsa vücut buna tepki verir ve çöküntü yaşanır deniliyor.
Kimyasal tatlandırıcı kartellerinin devletlerin içinden bazılarını satın aldıkları söylentileri sağır sultanı bile rahatsız edecek durumda…
Ancak yazımızın ana konusu bunlar değil. Bunların sebep oldukları neticeler ile savaşan sağlıkçılarımızın ve bu savaşta kullanılan malzemelerin sorunuyla ilgili.
Ülkede en çok görülen kanser türü sindirim sistemleri kanserleri. Yani mide ve kolon kanserleri.
Peki, bu uğursuz illete yakalanmadan önce haberimiz olur mu ve erken tanının bir yararı var mı?
Var.
Kırk yaşını geçmiş herkesin endoskopik muayenesi ile, var.
Kalın barsak ve midemizin kanserli doku üretip üretmediğini önceden kontrol etmenin, hastalığın bertaraf edilmesinde yüzde yüz yararı var. 
Bunun için kolonoskopi ve endoskopi muayenesi yapan, sistemde oluşmuş polipler varsa onları temizleyen cihazlar var. Bu amaçlı bir adet cihazımız da Karaman Devlet Hastanemizde var. 
Ama ne cihaz. 
Bu konuda son derece yetkin hekimlerimizin olmasına karşın, eski, erken yorulan ve küçük hacimli bir cihazın, Karaman’ dan Konya’ ya bu alandaki hasta akımını önleyemediği bir gerçek. 
Yılda en az bir kez muayene olup hastalığımın seyrini izlemek zorunda olan bir kolon hastası olarak bu konu beni müthiş derecede üzüyor. Konya’ da bu hizmeti alıyorum. Bazen özel bazen de kamu hastanelerinde. Hepsinden memnunum. Bir tek Karaman’ dan memnun değilim. Kimse de değil.
Hastane yönetimine, ilgili il müdürlüğüne ve işadamlarımıza sesleniyorum.  Bu sorunu el birliği ile çözelim. Bildiğim kadarıyla çok pahalı bir cihaz değil. Bir iş adamımız bile bunu rahatlıkla alıp hastanemize hediye edebilir. İnanınız çok büyük bir sevap işlersiniz. Çünkü Karaman’ da mide ve kolon hastası o kadar çok ki…
Bu naçizane çağrımıza umarım kayıtsız kalınmaz. Mutlaka bu sorun çözülecek. Ümidim, hastane yönetiminin acilen sorunu çözmesi. Yardımcı olmamız gerekiyorsa, yapılacak şeyler söylensin yapalım.
Kamuoyuna saygı ile…