Ramazan sofralarının vazgeçilmezi zamana direniyor

TAKİP ET

Karaman'da yaklaşık 30 yıldır geleneksel kadayıf imalatı yapan kadayıf ustası Bahattin Akyürek, gelişen teknoloji ve zamana direnerek mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Aktekke Kent Meydanı arkasında bulunan dükkânında 1990 yılından bu yana geleneksel usuller ile kadayıf yapan Akyürek, gelişen teknolojiye rağmen mesleğini devam ettiriyor.

Özellik Ramazan ayının gelmesiyle birlikte taze kadayıfın lezzetini bilen müşteriler hazır kadayıf almak yerine Bahattin Ustanın kadayıfını tercih ediyor. 

“PİŞMESİ BİR DAKİKA SÜRMEZ”

30 yıldır gelenksel kadayıf ustalığı yapan 54 yaşındaki Bahattin Akyürek, “1990 yılından bugüne kadar kadayıfçılık mesleğini sürdürüyorum. Kadayıf, özel kadayıf unundan yapılıyor. Mikserle un ve suyu karıştırarak kadayıf kıvamlı kadayıf hamurunu elde ediyorum. Hamuru pütürlü olmayacak şekilde hazırladıktan sonra kıft aletine hamuru katıyoruz. Daha sonra ocağımızı yakarak bakır sinimizi ısıtıyoruz. Isıttıktan sonra hamurumuzu siniye dökerek kadayıfımızı yapıyoruz. Hamur siniye dökülür dökülmez pişer ve ayrılmaya başlar. Pişmesi bir dakika sürmez” dedi.

“KARAMAN’DA KADAYIFÇILIK MESLEĞİNİ SÜRDÜREN 2 KİŞİ KALDI”

Karaman’da kadayıfçılık mesleğini sürdüren kendisi ve kalfasının kaldığını aktaran kadayıf ustası Akyürek, “Bu işi yapan bir ben kaldım bide benim kalfam. Oda benim yanımda usta oldu ve kendi dükkânını açtı. Bu süreden sonra artık kalfa yetişmez. Çünkü herkes teknolojiye döndü. Daha büyük ve yeni sistemlerde bu mesleği devam ettiriyor” diye konuştu.

Yeni teknoloji ile yapılan yeni nesil kadayıflarla kendisinin yaptığı kadayıfların arasındaki farkı açıklayan Akyürek, “Onlarında çok güzel olan sistemleri var. Ustaya ve yapma göre değişir. Ustadan ustaya lezzet değişiyor. Fabrikasyon sistemlerle üretilen kadayıflar ile bizim yaptığımız kadayıf arasında farklar oluyor. Unun kalitesi de lezzeti değiştiriyor. Bir yörenin unu 150 diğerinin ki 200 liradır” ifadelerini kullandı.

Akyürek, herkesin artık teknolojiye uyduğunu aktararak, “bizim de yerimiz büyük olsa bizde teknolojiye uyarız. Benim yaptığım sistemde bir saatte 1 kilo aldığım kadayıfı yeni sistemlerde 100 kilo alınabiliyor.” dedi.

“RAMAZAN AYININ VAZGEÇİLMEDİ KADAYIFTIR”

Karaman’da kendisini tercih edenlerin olduğunu belirten Akyürek, “Karaman halkı yıllardır bizi tercih ediyor. Ramazan ayı geldiği zaman bizim işimiz daha güzel oluyor. Halkımız iftar sofralarında kadayıf tatlısından vazgeçmiyor. Ramazan ayından taze kadayıftan yapılan tatlının yerini hazır tatlılar tutmuyor. Bu nedenle halkımız Ramazan ayı içerisinde taze kadayıfa büyük ilgi gösteriyor. Bu yıl virüs nedeniyle satışlar konusunda belirsizlik yaşadık. Ama Allah’a çok şükür Karaman halkımız bizim lezzetimizden vazgeçmedi. Normal günde 30 kilo satarsak Ramazan ayı içersinde günlük 100 ila 150 kilo arasında sattığımız oluyor” açıklamasında bulundu.