Pir Ahmet Camii, İbadete Açılacağı Günü Bekliyor

TAKİP ET

Karaman Kalesinin orta kale içerisinde bulunan tarihi Pir Ahmet Camii'nin restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

1600'lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen ve daha önce de birkaç kez restore çalışmalarından geçen tarihi camide, 2017 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Konya Vakıflar Birliği Bölge Müdürlüğü himayesinde restorasyon çalışmaları başlatıldı. Karaman'ın Hisar Mahallesinde bulunan cami, restorasyon çalışmalarından önce sarhoşların ve tinercilerin yuvası haline gelmiş, bu durum da Karamanlı vatandaşların büyük tepkisine yol açmıştı. Ancak yetkililer restorasyon çalışmalarının son aşamaya geldiğini bildirdi.
Türkiye genelinde ender rastlanılan bir cami
Tarihi caminin önemli bir eser olduğunu belirten yetkililer, "Cami, 1600'lü yıllarda Pir Ahmet tarafından yaptırılmıştır. Cami, hem tarih açısından hem de sanat açısından kesinlikle önemli bir eser. En önemli özelliği de Evliya Çelebi'nin bu camiyi bizzat ziyaret etmiş olmasıdır. Caminin kapılarında Evliya Çelebi'nin kendi el yazısı bulunuyor. Pir Ahmet Cami bu özelliği ile Türkiye genelinde ender rastlanılan tarihi bir camidir. " ifadelerine yer verdiler.
Tarihi Hacı Ömer Ağa Kavaslar Evi de restore ediliyor
Tarihi Pir Ahmet Camii'nden 50 metre uzaklıkta bulunan tarihi Hacı Ömer Ağa Kavaslar Evi de cami ile beraber restore ediliyor. 2016 yılının Temmuz ayında bilinmeyen bir nedenle çıkan yangında tarihi evin çatısı zarar görmüştü. Tarihi ev, Vakıflar Bölge Müdürlüğü envanterinde kayıtlı ender eserlerinden bir olarak ön plana çıkıyor.