Peki! Karaman bu projenin neresinde?

TAKİP ET

KOP Projesi kapsamında Toroslar'dan Konya merkezine aktarılan su Konya Mavi Kanyon Memba Suyu İçme Suyu İsale Hattı ve Arıtma Tesislerinde arıtılarak Konya'nın 50 yıllık içme suyu garanti altına alınırken KOP illeri arasında yer alan Karaman bu projenin neresinde?

Aralarında Karaman’ın da bulunduğu 8 ili kapsayan Konya Ovası Projesi kapsamında hazırlanan Konya Mavi Tünel İçme Suyu Projesi, hayata geçerek Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne devredildi. Yine bu proje vasıtasıyla, Toroslar’dan (Afşar, Bozkır, Bağbaşı barajları) Konya kapalı havzasına aktarılan 100 milyon metreküp su, Konya Mavi Kanyon Memba Suyu İçme Suyu İsale Hattı ve Arıtma Tesislerinde arıtılarak Konya’da içme suyu olarak tüketilmeye başlandı.

            İçme suyu temini için Konya’da çalıştırılan 183 adet su kuyusu, devre dışı bırakıldı. Artık Konya’nın su ihtiyacı Toros Dağları'ndan gelen su ile gideriliyor.

            2050 yılına kadar Konya, Çumra ve İçeriçumra’nın içme suyunu karşılaması planlanan proje kapsamında, bölge halkı derin bir nefes aldı.

            Peki, Karaman bu projenin neresinde?

            KOP… Haberin başında da belirtildiği üzere Karaman, KOP kapsamında bir il. Hem de projenin merkezi Konya’ya en yakın il.

            Hala su kuyularından içme suyu tüketildiği dolayısıyla yer altı kaynaklarının hoyratça kullanıldığı Karaman, gelecekte içme suyu problemi yaşayacak.

            Tarım sulamasında yaşanılan su problemi ise ayrı bir vaka…

            Hal böyle iken şu sorular da akıllarda yer ediyor:

*KOP yetkilileri, gelecekte en az Konya kadar içme suyu problemi yaşacak Karaman’a bu projede yer verecek mi? Verecekse, verilmesi için şuanda herhangi bir adım atılıyor mu?

*Yoksa KOP yetkilileri, hali hazırda tarım sulamasında su problemi yaşayan ve yine ilk soruda belirtildiği gibi gelecekte içme suyu problemi yaşaması muhtemel Karaman’ı görmezden mi geliyor?

            Birkaç soru da Karaman’daki yerel yöneticilere gelsin:

*KOP kapsamında, Konya’nın 50 yıllık içme suyunun karşılanacağı projeden Karaman’ın da faydalanması için ne yapıldı?

* Konya Mavi Kanyon Memba Suyu İçmesuyu İsale Hattı ve Arıtma Tesisleri demişken… Sahi, Karaman İbrala Barajı İçme Suyu Arıtma Tesisine ne oldu?

 

            Barajdan gelen suyun arıtılması hususunda Karaman’ın 110 kilometre uzaklığında örnek bir kent, Konya… Toroslar’dan gelen suyu arıtarak Konya’nın su ihtiyacı sorunsuz bir şekilde karşılanıyor. İbrala barajından Karaman’a içme suyu olarak aktarılmaya çalışılan içme suyunun rengi, içme suyu renk kriterlerine uymayan sarımtırak bir renkte aktığı için vatandaşın tepkisine yol açtı. Akabinde de musluklardan arıtma suyu akıtılması askıya alındı. Karaman’ın dibinde Konya örneği var iken, Karaman Yerel Yöneticilerinin bu başarısızlığını nereye koyacağız?