Okullar Açılıyor !!! Çocuğum Nasıl Beslenmeli?

TAKİP ET

Okullarda 2022/2023 Eğitim-Öğretim yılı başlayacak.

Uyanış Gazetesi olarak öğrencilerin okul dönemlerinde beslenmeleri konularında neler yapılmalı? Nelere dikkat edilmeli? Konularında öğrenci Velileri için Diyetisyen Nazlıcan Harmanizi’ne sorduk ve uzman tavsiyelerini de sizlerle paylaşıyoruz.

İşte Dyt. Nazlıcan HARMANİZİ’nin Çocukların Okul Dönemindeki Beslenme Tavsiyeleri;

Dengeli ve yeterli beslenmenin çocukların büyüme ve gelişmesine katkısı şüphesiz çok büyük. Bunun yanı sıra doğru beslenme; okul başarısına , algılamanın artmasına , konsantrasyonun sağlanmasına katkıda bulunur.

Çocuklarımıza küçük yaşlardan kazandıracağımız sağlıklı beslenme alışkanlıkları tüm hayatları boyunca onlara rehberlik edecektir.

Okul çağı çocuklarında beslenme nasıl olmalıdır ? Nelere dikkat etmeliyiz?

Kahvaltı Alışkanlığı Kazandırılmalı

Kahvaltı günün en önemli öğünlerinden birisidir. Gün boyu aktif olan, derslere katılan çocuklarımız için verimlerini düşürmemek adına kahvaltı ihmal edilmemelidir. Sadece çocuklar için değil yetişkinler için de kahvaltı atlanmaması gereken bir öğündür.

***Çocuklara kahvaltı alışkanlığı kazandırırken ebeveynlere büyük iş düşüyor. Aile bireyleri hep birlikte kahvaltı sofrasına oturarak çocukları kahvaltı yapmaya teşvik etmelidirler.***

Sağlıklı – Pratik Kahvaltı Alternatifleri

1 adet haşlanmış yumurta + 1 dilim beyaz peynir +2 tam ceviz+ domates +salatalık+1 dilim esmer ekmek

2 dilim esmer ekmek ile hazırlanmış sandviç    (beyaz peynir+domates+salatalık )+ 1 su bardağı süt

1 su bardağı süt + 2-3 yemek kaşığı yulaf + 1 adet muz + 2 tam ceviz

Sevmediği Besinlere Alternatifler Üretelim

Çocukların sevmediği besinler üzerinde ısrarcı olmanız çocuğun o besinden iyice soğumasına neden olabilir. Bu yüzden çocukların tüm besin gruplarından yeterli bir şekilde faydalanabilmesi için sevmediği yiyeceklere alternatifler üretelim. Örneğin ;

Sade süt sevmeyen bir çocuğa sütü bir meyve ve balla karıştırarak verebilirsiniz.

Yumurta sevmeyen çocuklara omlet veya yumurtalı bir krep hazırlanabilir.

Sevilmeyen sebzeler çorba veya köftelere karıştırılabilir.

Beslenme Çantası Hazırlayın

Çocukların çantalarında mutlaka sevecekleri ara öğünler olmalı. Okulda acıktıkları zaman abur cubura yönelmek yerine sağlıklı seçeneklerden faydalanılmalıdır.

Beslenme Çantasına Koyulabilecek Alternatifler

1 kutu yoğurt + 1 adet elma

2 adet galeta + 1 kutu ayran

1 adet armut + 10 adet çiğ fındık

Hazır ve Şekerli Gıdalardan Uzak Durmasını Sağlayın

Hazır paketli gıdalar, hamur işleri veya şekerli içecekler / yiyecekler hiçbir besin değeri olmayan boş kalori kaynaklarıdır. Çocukların hızlı ve zararlı bir şekilde kilo almalarına neden olurlar. Ayrıca obeziteye, karaciğer yağlanmasına, kolesterole, şeker hastalığına zemin oluştururlar. Derste motivasyon , dikkat eksikliğine yol açıp uyuklamaya sebep olabilmektedirler.

Bunun önüne geçmek için çocuklarımıza bahsettiğim gibi beslenme çantası hazırlamalı ve bu konuda çocuklarımızı uyarmalı, bilinçlendirmeliyiz.

Okuldan Eve Gelince

Günün yorgunluğu ile eve gelen çocuklarımız genelde çok acıkmış olabilirler. Gün içerisinde yeterli ve dengeli beslenilse de akşama doğru açlık artacaktır. Akşam yemeği hemen yenilmiyorsa sağlıklı bir ara öğün seçeneğine başvurmalıyız.

Örneğin ; 1 dilim esmer ekmek üzeri peynir veya şekersiz fıstık ezmesi gibi veya ev yapımı tam buğday unundan bir poğaça gibi..

Su Tüketimini Önemseyin

Çocuklarımızın günlük yeterli miktarda su içtiklerinden emin olalım. Basit bir hesaplama ile günlük su ihtiyacımızı belirleyebiliriz. Günlük ihtiyaç bir kişi için kg başına 33 ml’dir.

İhtiyaçları olan tüm besin gruplarını çocuklarımıza sıkmadan sevdirmeye çalışmalıyız. Ayrıca zararlı besin gruplarını yasaklayarak değil zararlarını anlatarak yerine sağlıklı alternatifler koyarak uzaklaştırmaya çalışmalıyız. Küçük yaşlardan kazanacakları sağlıklı beslenme alışkanlıkları tüm hayatları boyunca olumlu anlamda etkilenmelerini sağlayacaktır.