Öğrencilerin hedefi TEKNOFEST'te şampiyonluk

TAKİP ET

Karaman Temizel-Ünlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde (TEKNOFEST İstanbul) düzenlenen "Hızlı Çizgi İzleyen" kategorisinde yarışan "Güneş" isimli robotlarıyla üçüncü oldu.

Karaman Temizel-Ünlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerinden İsmail Ay, Osman Yavuz ve Mehmet Aydın rehberliğinde öğrenciler Barış Özdemir ve Abdulsamet Bulduk'tan oluşan ekip, ödüllerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın elinden aldı.

Büyük başarıya imza atan ekip şimdi gelecek yıl aynı kategoride düzenlenecek yarışmada şampiyon olmak için kolları sıvadı.

Temizel-Ünlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bilişim Teknolojileri Alan Şefi İsmail Ay, yaptığı konuşmada, "Hızlı çizen yarışmasıyla ilk olarak 2015 yılında tanıştık. O zaman daha çok heyecanlıydık. Yarışmalarda 80 civarında dereceler elde ettik. Daha sonraki yıllarda bu derecelerimiz yükselmeye başladı. 2019 yılında 13. MEB Robot Yarışmasında 15. sırada yer aldık. Yarışmaya katılan 700 robot vardı. Bunların içerisinde ilk 15’e girdik. Daha sonra TEKNOFEST tarafından davet edildik. TENOFEST tarafından düzenlenen yarışmalara katıldık. Düzenlenen yarışmada 3’cü olduk. 

Robotun özellikleri siyah zemin üzerinde beyaz çizgiyi takip ederek ilerliyor. Arabanın altında bulunan sensörler sayesinde yolunu kendisi buluyor. 30 metrelik yolu yaklaşık 3,5-4 saniyede aldığı için çok çok hızlı ilerliyor. Gündelik hayatta çizgi izleyen araçlar mevcut. Yolda bulunan beyaz çizgileri takip ederek ilerliyor. Fabrikalarda da otonom yük taşıyan araçlar çizgi takip ederek bu özelliği onlarda kullanabiliyor.   Dünyanın çoğu alanında bu özellik kullanılıyor. 

Yarışmanın özellikleri içerisinde hızlı olmak gerekiyor. Ayrıca yolda kendini tutabilerek çizgiyi takip edebilmesi gerekiyor. En hızlı olan yarışmanın ilk üçü arasına girebiliyor. Bizim aracımızda diğer araçlara göre çok hızlı olduğu için ilk üçe girebildi. 

Yarışmalarda en çok ilgi çeken alanlardan bir tanesi hızlı çizgi izleyen robotlardır. Sebebi ise 5 araç aynı anda yarışa çıkıyor 3 veya 4 saniye içerisinde varış noktasına en hızlı varan araç birinci oluyor. Bu yüzden öğrenciler ve halk arasında dikkat çekiyor. Aracın donanımı olduğu gibi yazılıma da ihtiyacı var. Yazılım öğrencilerimiz tarafından ve öğretmenlerimizin destekleriyle beraber yazılıyor. Bu araçlar için yazılımda çok önemlidir. 

MEB’in ve TENOFEST’in yarışmaları ulusal ve uluslararası yarışmalardır. Hedeflerimizin arasında yurtdışındaki uluslararası yarışmalara da katılmak vardır" dedi. 

Öğrenciler ise aldıkları bu önemli başarının ardından robotlarını daha da geliştirerek gelecek yıl düzenlenecek yarışmada birinci olmak istiyorlar.