Murat Ay'dan TV8'deki yemek programına şiirli tepki!

TAKİP ET

Hollanda’da ikamet eden hemşehrimiz Müzisyen-Besteci-Karaman Kültürü, Müziği Ve Yemekleri Üzerine Araştırmacı-Yazar Murat Ay, geçtiğimiz günlerde TV8’deki ‘Masterchef’ proğramında ‘Batırık’ın Konya yemeği olarak tanıtımına sosyal medya hesabından şiirli bir tepki verdi.

Murat Ay, “Karamanımız yöneticileri anlamında son 30 yılda tanıtım yapılmayacak emri almışlar gibi” diyerek eleştirdiği ve ‘Karaman Millileri’ isimli şiiri ile yaptığı açıklaması şöyle;

“Murat AY dilinden sitemi.

Televizyon programlarında olsun, TRT arşivlerinde olsun ne zaman Konya kültüründen söz edilse, müzik, folklor, yemek programı gösterilse hep Karamanımızın öz değerlerine, kendi değerleriymiş gibi sahip çıkıldığını görüyorum.

İki gün önce Tv8 kanalında yayımlanan Masterchef Programında da aynı haksız sahiplenmeler yapılarak, BATIRIK ve SAC ARASI Konya’nın yemeğiymiş gibi tanıtıldı.

Karamanımız yöneticileri anlamında son 30 yılda tanıtımı yapılmayacak emri alınmış gibi sanki...

Doğal olarak elin oğlu da senin bütün değerlerine sahip çıkar. Yemeğine, folkloruna, müziğine...

Yüzlerce senedir söylene gelen türkülerimize bile geçmiş olan fırın kültürü ve kebap konusu sanki Konya'nınmış gibi gösteriliyor ve hiç bir kişi de çıkıp, yahu olur mu? Bu bizim yemeğimiz, bu bizim türkümüz demiyor.

Bu konuda başta Karaman yöneticilerini ve Kültür Bakanlığı’nı kınıyorum. Bu rahatsızlığımı anlatan şiirimi sizlerle paylaşıyorum.

Saygılarımla.

Karaman Millileri:

Yemeğimizi ve müziğimizi;

Geçmişten bugüne hep sahiplendi.

Konya, tarihten bu yana böyleydi.

Bizimdir bu Karaman değerleri.

Batırık, peynir ve etli ekmeği;

Oturak mızrabı ve millileri.

Konya tarihten bu yana böyleydi.

Bizimdir bu Karaman değerleri.

Karamanoğlu Hep Türkçe önerdi.

Keykubat Fars kültürüne özendi.

Konya tarihten bu yana böyleydi;

Bizimdir bu Karaman değerleri

Aralık 2020”