"MUHTARLARIN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ"

TAKİP ET

MHP MİLLETVEKİLİ KALAYCI; 'MUHTARLARIN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ'

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Muhtarların sorunlarına değindi. Kalaycı açıklamasında; 

“Muhtarların aldığı ödeneğin masraflarını karşılamadığını, sigorta primini ödeyemediğinden birçok muhtarımızın sosyal güvenceden yoksun kaldığını Milliyetçi Hareket Partisi olarak yıllarca dile getirdik. AKP'yi sürekli uyararak hep insafa davet ettik. AKP insafa gelmekle birlikte işleri yarım yamalak yapmaktadır. Zira 2014 yılında muhtar ödenekleri artırılmış ama yetersiz kalmıştır. Bundan dolayıdır ki şimdi muhtar aylığı 1.300 liraya yükseltilmekte ancak sigorta priminin devletçe karşılanması konusu göz ardı edilmektedir.
MUHTARLARIN SİGORTA PRİMLERİ DEVLET TARAFINDAN ÖDENMELİ
Muhtarlardan sigortalılığı olmayan ve emekli aylığı almayanlar sigorta primlerini kendileri ödemektedir. Muhtarlar BAĞ-KUR sigortalıları gibi bu yıl en az 1.647 lira üzerinden prim ödeyeceklerdir. 1.300 lira aylık verip 1.647 lira üzerinden prim istemek büyük bir çelişki değil midir? Olmayan gelirin primini almak haksızlık değil midir? 

Mahalle muhtarlarının en düşük sigorta primi yüzde 29 oranında artarak 568 liraya yükselmiştir. Farklı hükümlere tabi köy muhtarlarının ise en düşük sigorta primi yüzde 35 oranında artarak 435 liraya çıkmıştır; dolayısıyla, alacakları aylığın önemli bir kısmı prime gidecektir. Sosyal güvencesi olmayan muhtarlarımızın sigorta primleri mutlaka devlet tarafından karşılanmalı ya da muhtar maaşları en az brüt asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir. 
İHTİYAR HEYETİ ÜYELERİNE HUZUR HAKKI VERİLMELİ
Mahalle ihtiyar heyeti ve köy ihtiyar meclisi üyelerimiz yaptıkları görevin karşılığı hiçbir hakka sahip bulunmamaktadır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak önerimiz, mahalle ihtiyar heyeti ve köy ihtiyar meclisi üyelerine her ay için net 150 lira huzur hakkı ödenmesidir. 
Anayasa'mıza göre angarya yasak olup, muhtar azalarımıza huzur hakkı verilmesi için tüm partilerimizin desteğini bekliyoruz. 
MUHTARLARIN YASAL YETKİLERİ ARTIRILMALI
Muhtarların sorumluluğu olduğu kadar yasal yetkileri artırılmalıdır. Muhtarların, özellikle mahallesini ilgilendiren imar düzenlemeleri ile yatırım ve hizmetlere yönelik kararlara etkin katılımı sağlanmalı, il genel ve belediye meclisleri ile ihtisas komisyonlarında temsil edilmeleri için gerekli yasal düzenleme yapılmalıdır. Bu maddeden "bütçe imkânlarıölçüsünde" ibaresi çıkarılmalı, "nakdî yardım" eklenmelidir.  Muhtarlık hizmet bürolarının yapımı ve tefrişi ile İnternet, elektrik, su, telefon, kırtasiye, temsil, ağırlama ve diğer zaruri giderlerinin ilgili il özel idareleri ve belediyeler tarafından karşılanmasını öngören yasal düzenleme yapılmalıdır. Doksan iki yıllık 442 sayılı Köy Kanunu ile yetmiş iki yıllık 4541 sayılı Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair Kanun günün şartlarına uygun bir şekilde yeniden düzenlenmelidir. 
MUHTARLAR TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDAN ÜCRETSİZ YARARLANMALI
Muhtarların belediye toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmaları sağlanmalıdır. Muhtarların görev sonrası silah ruhsatlarından alınan harçlar kaldırılmalıdır.  Muhtarlarımıza yasal izin düzenlemesi yapılmalı, görevden uzaklaştırılan muhtara idari dava açma hakkı tanınmalıdır. 
TÜRKİYE MUHTARLAR BİRLİĞİ KURULMALI
Ayrıca köy ve mahalle muhtarlarının tek çatı altında toplanmasının sağlanması amacıyla Türkiye Muhtarlar Birliği kurulması için gereken yasal düzenleme yapılmalıdır.  Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu konularda yapılacak düzenlemelere katkı ve destek vereceğimizi ve her zaman muhtarlarımızın yanında olduğumuzu ifade ediyorum.”dedi.