Muhtarlar Derneği Başkanı Öngay: Muhtarlarımız Demokrasimizin Mihenk Taşlarıdır

TAKİP ET

19 Ekim Muhtarlar günü nedeniyle New Karaman Otel'de bir yemek programı düzenlendi.

Programa Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, İl Emniyet Müdürü Ayhan Taş, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Çetinkaya, daire müdürleri, oda başkanları ve muhtarlar katıldı.

Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Öngay burada yaptığı konuşmada, “Bugün 19 Ekim 2021 Salı bugün muhtarlar günü, Sayın Cumhurbaşkanımızın 2015 yılı Ocak ayında Devletin en üst makamı olan Cumhurbaşkanlığı külliyesinde Muhtarları kabulü ile başlayan süreç 19 Ekim 2015 tarih ve 29507 sayılı Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren muhtarlar gününün kabulü ile sonuçlanmış, Kendilerine ait bir günün resmi olarak kabulü de Türkiye genelinde görev yapan 31.963 ü köy 18.229 u mahalle olmak üzere toplam 50.292 muhtarı ziyadesiyle memnun etmiştir. Muhtarlar gününün ihdas edilmesinden dolayı başta Sayın Cumhurbaşkanım olmak üzere emeği geçen herkese Türkiye genelinde görev yapan tüm muhtarlar adına teşekkür ederim. Muhtar kelime anlamı itibariyle; söz sahibi, seçilmiş kişi, eren kişi anlamı da taşımaktadır. Muhtarlarımız gönüllülük esasına göre çalışan, çözümlere katkı sunan, toplumun sesi, Demokrasimizin ise mihenk taşıdırlar. Nasıl siyasi partilerimiz demokrasimizin vazgeçilmez unsurlarıysa, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi "Muhtar da demokrasinin temel taşıdır. Muhtarlık müessesesi 1829'dan günümüze 192 yıllık bir tarihe sahiptir. Genel ve yerel sorunların ilgili kuruluşlara iletilmesinden köprü rolü oynayan muhtarlık Osmanlıdan Cumhuriyete taşınan önemli bir yerel yönetim birimidir. Muhtarlara mevcut 76 değişik kanunda, toplam 340 kanun maddesinde görev verilmektedir. Görev ve sorumluluğu olan muhtarların hiç yetkisi olmaması düşündürücüdür. Bugün bakıldığında 95 yılık köy kanunu ve 75 yıllık kanunu ile sorunlara çözüm üretmeye çalışan muhtarlık müessesi görüyoruz. Yerel yönetimlerin en küçük birim olan muhtarlığın belki özlük hakları sorunu çözüldü, ancak hizmet edebilirlik alanı her geçen gün daha da daraltıldığı görülmektedir. Mevcut köy kanunu ve mahalle kanunu ile sorunlara aracılık yapmamız mümkün gözükmemektedir. O halde köy ve mahalle kanunlarında yeniden düzenlemeye gidilmelidir. Mahalle muhtarları kendi mahalleleriyle ilgili, belediyelerin, ihtisas komisyonlarında (İmar ve bayındırlık, çevre ve sağlık, plân ve bütçe, eğitim, kültür, gençlik ve spor), meclis toplantılarında, mahallelerine ilişkin muhtarın görüşü alınmalı, belediyenin, mahalleleri ilgilendiren konularda, ilgili mahalle muhtarlarını muhatap alma yasal hale getirilebilir. Belediye Meclisi kararlarının mahalle muhtarlıklarında ilan edilmesi, meclis gündeminin önceden mahalle halkına duyurulması ve sakinlerin toplantıları izlemeye davet edilmesi, kent yönetimine ve yaşamına bilinçli katılım imkanı sağlayabilir” dedi.

Konuşmasında muhtarlara sizler bizim sahadaki elimiz ayağımızsınız diyen Vali Işık, “Devlet ve millet bütünleşmesinin temel harcını oluşturan tüm muhtarlarımızın muhtarlar gününü tebrik ediyor, çalışmalarında kolaylıklar diliyorum” dedi.

Program, Karaman’da 3,4 ve 5 dönem görev yapan Muhtarlara Vali Mehmet Alpaslan Işık ve protokol üyelerinin plaketlerini takdim etmesiyle sona ererken, geçtiğimiz yıl korona virüsten hayatını kaybeden Rauf Denktaş mahallesi muhtarı Yahya Tahtabıçak’ın plaketini eşi Kamile Tahtabıçak’a Vali Işık verdi.