Muharrem Ayı Yarın Başlıyor

TAKİP ET

MUHARREM AYI YARIN BAŞLIYOR



AŞURE AYI HOŞGELDİN


   “Şehrullahi'l-Muharrem” olarak meşhur olan, yani “Allah'ın ayı Muharrem” olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır.


 Aşure Günü olarak bilinen ve evlerde çeşit çeşit yemiş ve baharatların harmanıyla lezzetlenen “aşure” tatlısıyla renklenen gün ise, Muharrem'in 10. günüdür.


Aşure günü, Cenab-ı Hak ( c.c. ) katında çok önemli bir yer tutar. Bu özel günde, birçok önemli olay meydana gelmiş, bu olaylarının her birinin “on” sırrına mazhar olması ise, aşurenin “on” anlamına gelen ismini ziyadeleştirmiştir.


Aşure Gününün “On” Fazileti Hakkında Aşure günü, Muharrem Ayı'nın onuncu günüdür. Bu özel günde Yüce Allah (c.c.) on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kutsiyetini arttırmıştır. Bu ikramlar ise şu şekilde nakledilmiştir; 1. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Aşure Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür. 2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Aşure Gününde demirlemiştir. 3. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Aşure Günü kurtulmuştur. 4. Hz. Âdem'in (a.s.) tövbesi Aşure Günü kabul edilmiştir. 5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Aşure Günü çıkarılmıştır. 6. Hz. İsa (a-s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün göğe yükseltilmiştir. 7. Hz. Davut'un (a.s.) tövbesi o gün kabul edilmiştir. 8. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur. 9. Hz. Yakup'un (a.s.), oğlu Hz. Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır. 10. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur. Tefsir âlimlerinden nakledilen bilgilere göre, Aşure gününü Kur'an-ı Kerim'de işaret eden ayet şöyledir: “On geceye yemin olsun” Fecr Suresi / 2 Bu özel gün adını, Muharrem Ayı'nın onuncu gününe denk geldiği için, Arapça on anlamına gelen “aşr” kelimesinden almıştır.


Bu arada aşurelik malzemeler tezgâhlarda ve market raflarındaki yerini almaya başladı. Toplumun birlik ve beraberliğini sağlamaya yönelik en güzel geleneklerimizden birisi olan aşure günleri için geri sayım başlarken, evlerde tatlı bir telaş yaşanıyor. Aşurelik malzemeler ise market raflarındaki yerini almaya başladı. Sevinç, hoşgörü ve paylaşmayı simgeleyen aşure, İslam kültür tarihinde ayrı bir yer tutar.


Sosyal dayanışmanın yaşandığı en tatlı günlerde, piyasalarda aşure bereketi yaşanıyor


Bereketin tatlısı' olarak da nitelendirilen aşure, Türk mutfak kültüründe önemli yer tutuyor. Osmanlı döneminde saraylarda pişirilen en eski tatlılardan olan aşurenin, Hazreti Nuh peygamberin gemisindeki ambarlarda bulunan son gıdaların karıştırılmasıyla elde edildiği yolundaki rivayete göre, bereket getireceğine de inanılıyor.


Aşure ayında bakliyatın yanı sıra, kuruyemiş sektöründe de hareketlilik yaşandığı gözlenirken,  uzmanlar, hamur işi gibi tatlılar yerine, enerjisi yüksek aşurenin yüksek protein içeren son derece sağlıklı bir tatlı çeşidi olduğuna vurgu yaparak, sadece yılın bir dönemi değil, her zaman aşure tüketilmesini öneriyor.