Muhabbet Kuşuna Olan Aşkı Evine Sığmadı

TAKİP ET

Karaman'da yaşayan 52 yaşındaki Aziz Şan, yaşadığı evinin bodrumunda muhabbet kuşu besliyor.

Karaman’da bir fabrikada çalışan Aziz Şan’ın çocukluğundan bu yana tutku haline gelen kuş sevgisi, görenleri şaşırtıyor. Muhabbet kuşu beslemeyi babasından öğrenen evli ve üç çocuk babası Aziz Şan, üç yıl önce satın aldığı ve hobi olarak evinde baktığı 3 çift muhabbet kuşu zamanla çoğaldı. Geçen yıla kadar daha az sayıda farklı ortamlarda beslediği kuşlarına evinin bodrumunu ayıran ve kuş sayısını zamanla artıran Aziz Şan, bazılarını yurt dışından getirttiği show jumbo ve hint bülbülü cinsinde 80 çift muhabbet kuşuna bakıyor. Evine sığmaz hale gelen kuşları için evinin bodrumunu kuşların yuvası yapan Şan, hayvan sevgisinin kendisine anne ve babasından miras kaldığını belirtti. Yıllardır kuşlara farklı bir hayranlık ve sevgi duyduğunu belirten Aziz Şan, aylık gelirinin 3'te 1'ini kuşlarına harcıyor.

“Hobi Olarak Muhabbet Kuşu Beslemeye Başladım”

Aziz Şan, babası Yakup Şan’ın muhabbet kuşlarını çok sevdiğini belirterek, "Çocukken babama, kuş bakımında yardım ediyordum. İlgilendikçe kuşları sevdim. Üç yıl önce, boş zamanımı değerlendirmek, iş yorgunluğu ve stres atmak için evimde hobi olarak muhabbet kuşu beslemeye karar verdim. Üç çift muhabbet kuşu aldım. Zamanla muhabbet kuşlarım çoğaldı. Kuşların sesinden komşularım rahatsız olmasın diye kendime iki katlı bir müstakil ev yaptırdım. Şu anda evimin bodrumunda 80 çift kuş bakıyorum" dedi.

“Onları Bırakıp Uzak Bir Yere Gidemiyorum”

Günde en az 3 saatini kuşlarına ayırdığını ifade eden Aziz Şan, "Muhabbet kuşları, ailemin birer üyesi gibi oldu. Her gün mutlaka kuşlarımın yanına gelip yemlerini veriyorum, sularını değiştiriyorum. Kuşlardan yaralanan veya hastalanan var mı diye kontrol ediyorum. Kuş bakmak zor ama sevdiğim için bu zorluğa katlanıyorum. Günde en az 3 saatimi kuşlarıma ayırıyorum. Onları bırakıp uzak bir yere gidemiyorum. Çünkü muhabbet kuşu narin bir hayvan, ilgisizliğe dayanamaz. Yanlarında olmadığım zaman ise müzik açıyorum. Müzik sesi onları rahatlatıyor, stresten uzaklaştırıyor" diye konuştu.

“Yem Fiyatı Yüzde 300 Arttı”

Muhabbet kuşu beslerken yaşadığı sıkıntılara da değinen İşler, "Yem fiyatı yüzde 300 arttı. Muhabbet kuşu beslemeye başladığımda 25 kilogram ağırlığındaki bir çuval yem, 60 liraydı, şimdi ise 200 lira. Artan maliyetler beni zorluyor. Ayrıca kuşlar için almam gereken ilaçlar oluyor. İlaç bulmakta da sıkıntı yaşıyorum. Veteriner hekimlerden kanatlı hayvanlara yönelik ellerinde daha fazla ilaç bulundurmalarını rica ediyorum" ifadelerini kullandı.