Mucizevi Bitki Aronya Karaman'da Ekilmeye Başlandı

TAKİP ET

Faydaları saymakla bitmeyen aronya meyvesinin ekimi Karaman'da başladı.

Nazmi Ünlü tarafından deneme amaçlı Göztepe Köyünde 25 dekar alanda fide dikimi yapıldı. 
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, yaptığı açıklamada, "Türkiye’de son zamanlarda aronya bitkisi dikimi artarak devam etmektedir. 
Her geçen gün ekim dikim alanları genişlemekte olan aronya bitkisi Karaman’da üreticimiz Nazmi Ünlü tarafından deneme amaçlı Göztepe Köyümüzde 25 dekar alanda fide dikimine  katıldık..
Çiçeklenmesi ilkbahar son donlarından sonra mayıs ayı civarında gerçekleşen bu bitkinin bölgeye adaptasyonunu sağladığı anlaşılmış olup, yüksek rakım ve düşük sıcaklıklara toleransı olduğu görülmüştür.
Aronya yetiştiriciliğinin ülkemiz coğrafyasına kazandırılması ve desteklenmesi konusunda girişimlerin artmasının hedeflendiğini, konuyla ilgili projeler  ülke genelinde üzerinde çalışıldığı  görülmektedir.
Aronya meyvesi; meyve suyu ve ilaç sanayisinde; aronya çiçekleri, kökleri ve yaprakları; süt ve süt ürünleri teknolojisinde, pastalarda, baharat sanayisinde, meyve salatalarında, reçel, marmelat ve konserve sanayisinde; kuru yaprağı ve kuru meyvesi ise çay ve diyet menüleri olmak üzere çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. 
Türkiye’de son yapılan çalışmalar ile tıbbi bitki sınıfına alınan aronya; vitamin, mineral ve lif bakımından son derece zengin olup vücuttaki hücrelerin yenilenmesini sağlayan, antioksidan içerikli bir meyvedir." dedi.
Aronya meyvesi nedir, nasıl yenir?  (Aronya hangi hastalıklara iyi gelir, faydaları neler?)
Faydaları saymakla bitmeyen aronya meyvesi, Türkiye'de gittikçe popülerleşmeye başladı. Kansere karşı önleyici etkisiyle tanıdığımız aronya meyvesi, bağışıklığı artıran ve enfeksiyonların tedavisini hızlandırma özelliğinden dolayı birçok ülkede corona virüs tedavisinin yanında takviye olarak kullanılıyor. Peki aronya meyvesi ne işe yarar, hangi hastalıklara iyi gelir?
Aronya meyvesi görünüşü itibariyle orman meyvelerine benzemektedir. Kansere karşı etkisi ile tanınan Aronya meyvesi ülkemizde de yetiştirilmektedir.
Aronya meyvesi bağışıklığı artırır, enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
En yüksek C Vitamini ve antioksidan kaynağı olan aronyanın ana vatanı Kuzey Amerika'dır ve bu bitki, eskiden Kızılderililer tarafından soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmıştır.
“Süper meyve” olarak adlandırılan aronya, kandaki kolesterol seviyesini dengede tutarak damar tıkanıklığının ve pıhtı oluşumunun önüne geçer. Kan damarlarını güçlendirmeye yardımcı olur.
Aynı zamanda aronya meyvesi, saman nezlesi, sinüzit ve astım semptomlarını hafifletmektedir.
ARONYA MEYVESİ NASIL TÜKETİLİR?
Küçük ve siyaha yakın mor aronya meyvelerini taze tüketmenin yanında meyve suyunu, tozunu, reçelini de damak tadınıza göre şekillendirerek tüketebilirsiniz.
KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR
Metabolik sendrom ve benzeri etkilerle damar tıkanıklığına karşı etkisinin 2 ay günde 3’er bardak kullanımla ortaya çıktığı ve ciddi risk azalttığı; insan vücudunda damar tıkanıklığı tehdidini arttıran faktörleri azalttığı gösterilmiştir.
Laboratuvarda hücre kültürleri çalışmalarında ve hayvan deneylerinde kanser hücresi artışını durmasını sağlayan meme, kalın barsak, kemik iliği kanseri ve akciğer kanseri dokusunda antosiyanin miktarının çok zengin olması sebebiyle; kanser hücresi sinyalizasyonunu bozar.








karaman aronya